14:29:07 23.05.2024
Stiri

Orientul Mijlociu, pe un butoi cu pulbere: „Suntem gata să folosim arme pe care nu le-am folosit niciodată”. Iranul amenință Israelul că are planuri pentru „toate scenariile”

Actualitate 16.04.2024 14:59 Vizualizări650 Autor: Ziarul National
Orientul Mijlociu, pe un butoi cu pulbere: „Suntem gata să folosim arme pe care nu le-am folosit niciodată”. Iranul amenință Israelul că are planuri pentru „toate scenariile” Getty


Israelul discută cum să răspundă la atacurile Iranului, în timp ce vin amenințări noi de la Teheran. Președintele Ebrahim Raisi a declarat marți dimineață că Teheranul va răspunde „într-un mod extins și dureros” la cel mai mic atac împotriva intereselor sale. Cu puțin timp înainte, un parlamentar iranian amenința că țara sa este pregătită să folosească „arme pe care nu le-a mai folosit niciodată”.

Președintele iranian Ebrahim Raisi și ministrul de externe Amir Abdollahian au avertizat Israelul împotriva unei agresiuni ulterioare, invocând în același timp dreptul Iranului de a se apăra. Raisi a evocat posibilitatea unui răspuns sever, în timp ce Abdollahian a încadrat acțiunile Iranului drept măsuri legitime de autoapărare.

Șeful Comitetului pentru Securitate Națională din Parlamentului iranian, Abolfazl Amouei a declarat că, în cazul unui contraatac, Iranul este pregătit „să folosească o armă pe care nu a mai folosit-o niciodată”, scriu Jerusalem Post și The Economic Times, publicații citate de Digi24.ro.

„Vom răspunde oricărei agresiuni israeliene și vom răspunde la ea. Suntem gata să folosim arme pe care nu le-am folosit până acum. Avem planuri pentru toate scenariile și facem apel la sioniști să acționeze rațional", a spus Amoui.

Agenția oficială de știri de stat IRNA a transmis că gneralul de brigadă Abolfazl Shekarchi a spus: „Le reamintim șefilor de stat ai Statelor Unite, Regatului Unit, Franței și Germaniei să nu mai susțină regimul terorist în declin al Israelului, care ucide copii. Iran a dovedit că nu caută să extindă războiul. Răspunsul va fi mai puternic dacă regimul israelian recurge la un act agresiv mai sever”.

Adjunctul ministrului de Externe iranian, Ali Bagheri Kani, a declarat pentru Al Jazeera că țara sa nu va aștepta 12 zile pentru a răspunde unui alt atac israelian, ci va riposta în „câteva secunde”, scrie The Guardian. Nasser Kanaani, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian: „Am efectuat această acțiune (atacul asupra Israelului, n.r.) ca descurajare și dacă se întreprinde o altă acțiune (de către Israel, n.r.), acțiunile noastre vor fi cu siguranță mai serioase. Sfatul nostru pentru toți susținătorii regimului sionist este să aprecieze valoarea acțiunii responsabile și proporționale a Iranului. În loc să aleagă cuvinte nepotrivite despre Iran, ar trebui să avertizeze regimul uzurpator ( din Israel, n.r.) să nu mai comită alte acte malefice, pentru că vor avea consecințe incalculabile pentru acest regim”.

Amenințările vin în contextul în care toată lumea așteaptă să vadă ce formă va lua răspunsul israelian. Ieri, cabinetul de război a decis să se răzbune și urmează să se hotărască unde și când va lovi.

Herzi Halevi, seful Statului Major al Israelului: „Atacul Iranului a creat noi oportunități de cooperare în Orientul Mijlociu. Evaluăm îndeaproape situația. Rămânem la cel mai înalt nivel de pregătire. Iranul se va confrunta cu consecințele acțiunilor sale. Vom alege răspunsul nostru în consecință”.

Pe plan internațional, există preocupări tot mai mari cu privire la situație, ceea ce determină apeluri la reținere și soluții diplomatice. Statele Unite ale Americii, China, Rusia și Regatul Unit au cerut cu toții detensionarea pentru a preveni o instabilitate ulterioară în regiune. O greșeală de calcul ar putea arunca întreaga regiune în război.

Oficiali americani, citați de NBC, cred că este puțin probabil ca Israelul să lovească direct. Răspunsul va fi probabil limitat și se va concentra pe ținte-cheie din afara Iranului.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Statele Unite sunt hotărâte să sprijine securitatea Israelului. De asemenea, suntem angajați să asigurăm securitatea personalului și a partenerilor noștri în regiune”.

Antony Blinken, secretarul de stat al SUA: „Nu ne dorim escaladarea, dar vom continua să sprijinim apărarea Israelului și să ne protejăm personalul din regiune”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md