Operațiune internațională de amploare împotriva grupului de hackeri ruși NoName: șapte mandate de arestare emise în Germania și Spania


Germania și Spania au emis mandate de arestare pentru șapte presupuşi membri ai unui grup de hackeri pro-ruși, acuzați de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, producătorilor de arme și companiilor de energie electrică. Mandatele au fost parte a unei operațiuni internaționale, cu participarea autorităților judiciare din mai multe țări, inclusiv SUA și Italia. Procurorii germani și Europol au anunțat pe miercuri că operațiunea a inclus percheziții în 24 de locații.
Procurorii din Germania au ajutat la coordonarea acestei operațiuni desfășurate marți în mai multe țări. Au fost verificate diverse adrese legate de grupul de hackeri, numit NoName057(16), inclusiv locații din Berlin și două din Bavaria. Germania a emis șase mandate de arestare, dintre care cinci sunt publice, în timp ce Spania a adăugat încă unul.
Gruparea NoName a utilizat aplicația Telegram pentru a aduna peste 4.000 de voluntari dispuși să blocheze serverele instituțiilor critice prin atacuri DDoS. Printre locațiile percheziționate s-au regăsit și sedii ale voluntarilor din grupul Telegram. În ultimii ani, grupul este cunoscut pentru atacurile cibernetice asupra Ucrainei și site-urilor guvernamentale din țările care sprijină Ucraina în conflictul său cu Rusia.
Autoritățile europene sunt tot mai îngrijorate de extinderea amenințărilor hibride, care se crede că provin din Rusia, implicată în al treilea an de război cu Ucraina. Aceste amenințări includ acte de violență și atacuri cibernetice. Rusia a respins acuzațiile, iar procurorii nu au stabilit o legătură directă între suspecți și statul rus.
„Obiectivul atacurilor asupra țintelor germane era captarea atenției presei și influențarea procesului decizional politic și social din Germania”, au precizat procurorii. Europol și procurorii au făcut publice numele și fotografiile a cinci dintre suspecți, toți cetățeni ruși considerați a trăi în Rusia.
Unul dintre liderii grupului a fost identificat printre cei căutați. Voluntarii au fost recrutați prin canale rusești și aplicații de mesagerie, mobilizând persoane de pe forumuri de jocuri și hacking. Autoritățile italiene au afirmat că simpatizanților li se ofereau ținte și software-ul necesar, organizația fiind finanțată prin criptomonede și având o linie de comandă centralizată în Rusia.
Grupul opera și o rețea proprie de boți – computere particulare infectate și controlate de hackeri – formată din câteva sute de servere pentru a spori impactul. La anchetă au contribuit și autorități din Republica Cehă, Finlanda, Lituania și Polonia, spune Europol, care a facilitat coordonarea investigației.









































































