10:31:25 03.05.2024
Stiri

OFICIAL // Peste 1 900 de persoane care locuiesc în R. Moldova nu dețin nicio cetățenie: Cum pot fi reduse cazurile de apatridie

Actualitate 01.11.2023 14:29 Vizualizări1440 Autor: Ziarul National
OFICIAL // Peste 1 900 de persoane care locuiesc în R. Moldova nu dețin nicio cetățenie: Cum pot fi reduse cazurile de apatridie
Poză simbol


În R. Moldova locuiau, la mijlocul anului curent, 1 906 apatrizi, dintre care 966, moldoveni sau de alte naționalități, erau persoane care s-au născut pe teritoriul statului nostru. Totodată, 1 361 de persoane domiciliate pe teritoriul Republicii Moldova au un statut juridic nedeterminat, nefiind confirmată apartenenta lor la cetățenia altor state.

Datele au fost prezentate astăzi în cadrul unei conferințe desfășurate de Centrul de Drept al Avocaților (CDA), cu susținerea UNHCR Moldova, în contextul intrării în vigoare a modificărilor operate pe 8 iunie curent de către Parlamentul Republicii Moldova la Legea cetățeniei, ce au exclus prevederile prin care copiii născuți în Republica Moldova, ai căror părinții nu aveau drept de ședere, riscau să devină apatrizi de la naștere.

Din luna august 2022 până în prezent, CDA a intervenit în 70 de cazuri de apatridie sau de risc de apatridie, dintre care opt au fost finalizate cu succes - beneficiarii organizației au obținut fie cetățenia Republicii Moldova, fie acte de stare civilă.

„Cazurile de apatridie pot fi evitate sau reduse prin acordarea cetățeniei. Dreptul la cetățenie este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, consfințit în Declarația Universala a Drepturilor Omului și in alte acte internaționale. Republica Moldova, aderând la aceste instrumente internaționale, și-a asumat obligația să depună eforturi și să întreprindă acțiuni în scopul reducerii și evitării cazurilor de apatridie”, a declarat la eveniment directorul executiv al CDA, Oleg Palii.

Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Jana Costachi, a menționat în cadrul conferinței că autoritățile planifică să implementeze în continuare acțiuni menite să prevină și să reducă cazurile de apatridie.

Apatridia se referă la situația în care o persoană nu este cetățean al niciunui stat. Astăzi, apatridia afectează aproximativ milioane de oameni în întreaga lume. Apatrizii pot avea dificultăți în a avea acces la drepturi de bază, cum ar fi educația, asistența medicală, ocuparea forței de muncă și libertatea de circulație.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.05.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu ne deprindem, ...

29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md