FOTO // OFERTE pentru odihnă în ROMÂNIA: Hoteluri cu animale ÎMPĂIATE și murături direct din beci


Liberalizarea regimului de vize a dus mai mulți turiști moldoveni la odihnă peste Prut
Acordul de liberalizare a regimului de vize între R. Moldova și Uniunea Europeană a fost benefic nu doar pentru cetățenii din R. Moldova, dar și pentru țara vecină – România. Din primăvară și până în prezent, numărul moldovenilor care au mers la odihnă în România a fost mai mare. „O statistică oficială nu o să găsim nici în România și nici în R. Moldova. Cert este că noi, cei din domeniul turismului din România, resimțim acest fapt. În timp ce în R. Moldova nu s-au vândut încă vacanțele pentru vara următoare, la noi, din luna septembrie a acestui an, am vândut de sute și mii de euro vacanța care urmează”, ne-a spus președintele Asociației pentru dezvoltarea și promovarea turismului din Prahova, Adrian Voican. Potrivit datelor Agenției Turismului din R. Moldova, în nouă luni ale anului curent, în România au mers peste 12 mii de turiști moldoveni.
Hotel împânzit cu animale împăiate
Și dacă este cerere, să fie și oferte pe măsură. Administratorii pensiunilor și hotelurilor de la poalele munților din România se întrec în a pune „pe tavă” turiștilor oferte și servicii care mai de care, numai să impresioneze prin originalitate, bun-gust, rafinament, dar și o calitate ireproșabilă a serviciilor.
Administratorul unui hotel de patru stele, situat la trei kilometri de Castelul Peleș și la câțiva kilometri de pârtiile Valea Dorului, Carp și Soarelui, din județul Prahova, a împânzit localul cu multe animale împăiate. „Pe lângă priveliștea minunată și dotările menite să aducă un confort fiecărui client, este și asta o atracție a turiștilor. Aceștia vin, se distrează, își fac poze. Avem foarte mulți clienți care ne-au ales doar pentru originalitatea noastră. Toate aceste animale împăiate au fost vânate de către proprietarul localului, care este un vânător înrăit”, ne spune administratoarea hotelului.
Murături asortate la borcan
Dacă unii patroni țin să atragă clienți prin amenajarea localului, alții - și prin bucatele alese. Pe lângă cele din gastronomia locală și internațională, sunt servite și bucate cu specific vânătoresc. Sunt amenajate terase pentru desfășurarea cinelor gen barbecue, foc de tabără, crama tradițional românească etc. Nu mai puțin întrebate sunt și murăturile asortate la borcan. Bunăoară, un local dintr-un complex turistic are amenajată o camera specială de unde clienții își pot alege murăturile asortate și amenajate cu delicatețe în borcane. „E he-he-he! Să vedeți ce mai sunt întrebate, în special a doua zi după vreo petrecere. Clienții le pot consuma nu doar aici, dar și să le cumpere. În plus, avem pregătite de noi și puse la dispoziția clienților mai multe feluri de magiun. Sunt fără conservați și tot felul de aditivi alimentari”, ne spune Cătălina Nistorescu, administratoarea localului.
„Stație” meteo personală
Confortul, bucatele alese și decorul neobișnuit nu sunt singurele atribute menite să atragă clienții. Pe lângă cazare, administratorii localurilor pun la dispoziția clienților saună, masaj, jacuzzi, fitness și saloane SPA. Iar pentru a ști cum va fi vremea a doua zi, un local și-a instalat propria stație meteo – o piatră atârnată de un perete, iar în spate – un panou cu caracteristicile acesteia în funcție de condițiile meteo. „Bineînțeles că nu este adevărată, este ceva amuzant. M-am inspirat de la niște colegi de peste hotare. E lesne de înțeles că, dacă afară ninge, piatra este albă, pentru că este acoperită cu zăpadă, iar dacă plouă – e udă. Prinde la clienți. Mai toți se amuză și își fac poze cu această stație meteo personală”, ne spune zâmbind administratoarea localului, Irene Postolache.
Infotripurile aduc succes
Acum o săptămână, un grup de reprezentanți ai agențiilor de turism din R. Moldova și jurnaliști a vizitat, timp de patru zile, mai multe obiective și unități turistice din Sinaia, Bușteni și Azuga. Infotripul „Criteriul primei zăpezi” este la a III-a ediție și este organizat de Asociația pentru Dezvoltarea și Promovarea Turismului din Prahova, cu sprijinul Autorității Naționale pentru Turism.
„Suntem două țări vecine, vorbim aceeași limbă, suntem deschiși și trebuie să ne cunoaștem. Am constatat că se știe puțin despre români, despre România, că lumea este surprinsă și plăcut surprinsă de ceea ce găsește la fața locului. România este foarte deschisă pentru turiștii din R. Moldova. Este o destinație care trebuie redescoperită de turiștii din R. Moldova și gazdele noastre sunt foarte primitoare. Avem foarte mult de oferit”, ne-a spus președintele ADPT Prahova, Adrian Voican.
Reprezentanții agențiilor de turism din R. Moldova spun că numărul turiștilor trimiși de ei în România s-a triplat în iarna trecută. „Pentru a le propune turiștilor să vină în România, trebuie mai întâi să cunoaștem noi ceea ce este la fața locului. Am vizitat mai multe hoteluri, pensiuni, pârtiile pentru ski. Pot să vă spun că am rămas impresionată de peisaje, facilitățile pentru cazare, masă, relaxare și practicarea sporturilor de iarnă. Prețurile sunt pe potrivă și pentru toate buzunarele, unele chiar mai mici decât în Bulgaria sau Ucraina”, ne-a spus directoarea unei agenții de turism din R. Moldova, Victoria Stanchevici.
Turcia, pe primul loc
Prin intermediul agenţiilor de turism şitur-operatorilor, în nouă luni ale anului curent au plecat în străinătate peste 160 de mii de turişti şi excursionişti moldoveni, cu circa 15 la sută mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din anul 2013. Majoritatea cetăţenilor (98,8%) moldoveni au plecat în străinătate în scopuri de odihnă, recreere şi agrement. Cetăţenii R. Moldova au preferat să călătorească, în principal, în Turcia (36,3% din totalul celor plecaţi în străinătate), Bulgaria (36,2%), Grecia (9,3%), România (7,8%), Ucraina (1,7%), Emiratele Arabe Unite (1,4%), Egipt (1,1%) şi Italia (0,9%).











































































