15:37:07 12.04.2024
Stiri

„O să blocăm toate procesele” sau „Această clădire trebuie să fie blocată”: Cauza penală în care deputata Marina Tauber este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției, expediată în judecată

Actualitate 02.04.2024 10:50 Vizualizări1496 Autor: Ziarul National
„O să blocăm toate procesele” sau „Această clădire trebuie să fie blocată”: Cauza penală în care deputata Marina Tauber este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției, expediată în judecată


Deputata Marina Tauber va trebui să ofere judecătorilor explicații într-o nouă cauză penală ce o vizează, a șasea la număr care se află pe masa instanțelor de judecată.

Procuratura Anticorupție anunță că a expediat în instanță cauza penală în care deputata Marina Tauber este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției „cu scopul de a împiedica examinarea multilaterală, deplină şi obiectivă a cauzei concrete sau de a obține pronunțarea unei hotărâri judecătorești ilegale, după prezentarea materialelor urmăririi penale, soluționarea cererilor și plângerilor părții apărării înaintate după ce a luat cunoștință cu materialele cauzei”.

Potrivit procurorilor anticorupție, Marina Tauber a determinat, pe 12 aprilie 2023, completul de judecată ce examina cauza penală pe numele lui Ilan Șor, fostul ei șef de partid, să întrerupă ședința și să se retragă din sală, magistrații, dar și procurorii fiind intimidați de către deputată.

„Pe 12 aprilie 2023, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova, Marina Tauber, folosindu-se de situația de serviciu, urmărind scopul împiedicării examinării cauzei penale de învinuire a lui Ilan Șor de comiterea infracțiunilor de escrocherie și spălare de bani, precum și pronunțării unei hotărâri judecătorești ilegale, a comis amestecul în judecarea cauzei în ordine de apel la Curtea de Apel Chișinău, manifestat sub forma unor intimidări și ofense ce lezează onoarea și demnitatea judecătorilor ce făceau parte din completul de judecată și ale procurorului ce reprezenta acuzarea de stat, utilizând difuzorul de mare putere de tip megafon, amenințând completul de judecată cu blocarea procesului de judecată, prin invocarea faptului că afară așteptau 3 000 de susținători care vor periclita în continuare desfășurarea ședinței de judecată și anume: ...așa că o să stăm aici până în noapte dacă trebuie... acolo stau trei mii de oameni care solicită justiție corectă și au venit în susținerea lui Ilan Șor... o să blocăm toate procesele în cazul în care o să continue acest dezmăț și această presiune asupra liderului nostru... această clădire trebuie să fie blocată... aici se comit ilegalități... în calitatea mea de deputat în Parlament, eu am venit să povestesc tuturor ce se petrece aici...”, cităm din comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Cauza penală a fost pornită pe 2 mai 2023 de către procurorul general interimar, Ion Munteanu, în baza unei sesizări de la Procuratura Anticorupție. Recent, Parlamentul a încuviințat ridicarea imunității Marinei Tauber pentru a fi cercetată penal în această cauză.

Tauber a negat acuzațiile aduse și a ironizat pe seama faptului că este învinuită de amestec în înfăptuirea justiției pentru că „a strigat niște lozinci” și „a organizat un flashmob”.

Dacă va fi găsită vinovată în acest caz, Tauber riscă închisoare de până la 4 ani sau o amendă de la 37 500 la 47 500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani.

Cauza penală va fi examinată în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Amintim că Marina Tauber a rămas fără imunitate parlamentară de nouă ori. Într-un caz, aceasta a fost scoasă de sub urmărire penală, șase cauze penale sunt expediate în instanța de judecată, iar două cauze sunt la faza de urmărire penală.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md