O intervenție extrem de complicată, realizată cu succes la Spitalul Clinic Republican: A fost utilizată o medodă chirurgicală RAR utilizată în practica medicală


Chirurgii vasculari de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” (SCR) de la Chișinău au salvat viața unui pacient de 82 de ani, efectuând o intervenție chirurgicală extrem de complicată și utilizând o metodă chirurgicală rar aplicată în practica medicală.
Potrivit SCR „Timofei Moșneaga”, pacientul a suportat, în anul 2009, o interventie pentru o ocluzie de aortă abdominală, atunci aplicândui-se un bypass aortobifemoral (procedură chirurgicală efectuată pentru a redirecționa fluxul de sânge dintr-o zonă în alta prin reconectarea vaselor de sânge). Peste mai bine de 10 ani, au apărut semne de infectare a protezei, care au fost tratate în diferite moduri de-a lungul timpului, însă recent pacientul a ajuns la spital cu „anevrism fals al anastamozei distale bypass-ului aortobifemural cu hemoragie”.
„A început să sângereze pe partea dreaptă anastomoza, unde a fost incizia de la abces, din acea rană. Inițial sângera periodic, apoi într-o zi hemoragia a devenit una severă. Am solicitat ambulanța și am ajuns la Spitalul Clinic Republican”, a povestit pacientul.
Situația devenise periculoasă pentru viața pacientului, deoarece sângele în acest anevrism vine direct în aorta abdominală, iar o reconstrucție care ar fi efectuată prin metoda clasică nu ar fi posibilă din cauza infecției.
„Orice altfel de proteză care ar fi putut fi aplicată în acest caz s-ar fi infectat din nou și exista un risc de hemoragie erozivă, de regulă fatală pentru pacient . De aceea, noi am recurs la o metodă mai puțin tradițională. Am efectuat o intervenție destul de rară - rezecția acestui anevrism și revascularizarea piciorului din artera subclaviculară dreaptă, folosind un bypass compozit”, a explicat medicul chirug, șeful Secției Chirurgie Vasculară, Aurel Țurcan, citat de un comunicat al SCR.
„După operație mă simt mai bine. Deja pot merge. Nu mai sângerează. Mulțumim întregului personal medical”, a povestit pacientul, care a fost deja externat și urmează să vină periodic la consultări medicale.









































































