13:42:40 14.11.2024
Stiri

O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă deloc. Când devine cafeaua periculoasă pentru sănătate

Actualitate 11.10.2024 12:42 Vizualizări1185 Autor: Ziarul National
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă deloc. Când devine cafeaua periculoasă pentru sănătate Profimedia


Nichole Andrews, o dieteticiană specializată pe lucrul cu pacienți oncologici, a împărtășit pe internet o listă de alimente și băuturi despre care spune că ar putea crește riscul de a dezvolta cancer sau ar putea face boala să recidiveze.

Într-un clip postat pe TikTok, devenit viral, Andrews recomandă evitarea alcoolului, a băuturilor carbogazoase și a celor pe bază de cafea (nu și a cafelei), a cerealelor albe, a laptelui vegetal și a cărnii procesate, mai ales a mezelurilor.

Alcoolul

alcool

Ce înseamnă o lună fără alcool. / Foto: Profimedia

„Nu consum deloc alcool. Toate tipurile de alcool, inclusiv vinul roșu, pot crește riscul a șase tipuri diferite de cancer”, spune dieteticiana. Conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor, alcoolul crește riscul de cancer al gurii și al gâtului, al laringelui, esofagului, colonului și rectului, ficatului și sânului.

Alcoolul crește riscul de cancer deoarece, în loc să fie digerat, corpul tău îl descompune într-o substanță chimică numită acetaldehidă, care poate deteriora ADN-ul și împiedica organismul să se repare. Cu cât bei mai mult, cu atât riscul crește.

Andrews susține că primul și cel mai bun pas îl poți face pentru sănătatea ta este să elimini complet alcoolul.

Carnea procesată

mezeluri

Mezeluri / Foto: Profimedia


„Carnea procesată poate crește riscul de cancer colorectal, indiferent de cantitate. Indiferent dacă vorbim despre pepperoni sau despre carne gătită din comerț, orice consum de acest tip va crește riscul de cancer", spune Nichole Andrews. Ea evită în mod special mezelurile.

În 2015, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat carnea procesată ca fiind un cancerigen, subliniind că există „dovezi suficiente din studii epidemiologice care demonstrează că acest consum de carne procesată cauzează cancer colorectal”.

Carnea procesată se încadrează în categoria alimentelor ultraprocesate. Cercetările recente au raportat că persoanele care consumă cu 10% mai multe alimente ultraprocesate decât altele au un risc cu 23% mai mare de cancer la cap și gât. Experții cred că riscul crescut de cancer ar putea fi cauzat de nitrații din carne, care se combină cu compuși din organism și provoacă daune celulelor, relatează New York Post, citat de Digi-World.

Laptele vegetal

lapte vegetal

Diferite tipuri de lapte vegetal / Foto: Shutterstock

În ciuda popularității tot mai mari a alternativelor vegetale la lapte, nutriționista alege întotdeauna produse lactate integrale, bogate în nutrienți, în special în proteine și calciu.

Preferința ei este susținută de experți care avertizează că opțiunile pe bază de plante nu sunt întotdeauna echivalente din punct de vedere nutrițional cu cele de origine animală.


Băuturile carbogazoase

Apa sau ceaiul neîndulcit sunt cele mai bune când vine vorba de băuturi. Sucurile carbogazoase aduc calorii suplimentare.

Andrews subliniază: „Excesul de țesut adipos crește riscul a 13 tipuri diferite de cancer”. Consumatorii de băuturi dietetice nu sunt scutiți de pericole, deoarece aceste băuturi conțin de obicei îndulcitori artificiali precum aspartamul. Anul trecut, divizia de cercetare a cancerului din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat aspartamul ca fiind „posibil cancerigen pentru oameni”, solicitând cercetări suplimentare asupra riscurilor potențiale pentru sănătate. Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr sau artificial a arătat că crește și riscul de boli de inimă.

Carnea roșie

carne

Dieta carnivoră / Foto: Shutterstock

Pentru Nichole Andrews, carnea roșie reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește cancerul, în special dacă se consumă mai mult de 500 grame pe săptămână.

Deși este bogată în nutrienți, carnea roșie conține fier hemic, care poate facilita producția de substanțe chimice potențial cancerigene.

Andrews împărtășește: „De obicei, mă limitez la o singură porție de carne roșie pe săptămână sau, în unele cazuri, nu consum deloc. Când ies să mănânc sau gătesc acasă, îmi construiesc mesele în jurul puiului, curcanului, peștelui, fructelor de mare sau chiar a diferitelor tipuri de proteine vegetale, precum soia”.


Băuturile pe bază de cafea pline de zahăr și arome, ce devin mai degrabă un desert

Consumul a trei până la patru cești de cafea pe zi a demonstrat că reduce riscul de cancer la ficat și alte boli hepatice legate de alcool.

Un studiu recent a descoperit, de asemenea, că moderația în ceea ce privește consumul de cafea poate diminua riscul de a dezvolta o combinație de diabet, accident vascular cerebral și boli de inimă, cunoscută sub numele de multimorbiditate cardiometabolică.

Cu toate acestea, aceste beneficii sunt compromise atunci când cafeaua conține foarte mult zahăr și devine un desert.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Remanierile necesare...

11.11.2024 11:44 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Elon Musk, un S...

08.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Idei aberante: Maia ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md