Nutrigenetica: Cheia pentru o Alimentație Personalizată și un Stil de Viață Sănătos

Știai că un simplu test de sânge îți poate dezvălui ce tip de exerciții fizice să faci pentru a te menține în formă?
De asemenea, poate arăta ce stil de alimentație să adopți pentru a avea o viață lungă și sănătoasă, într-un corp plăcut. Specialiștii în genetică medicală discută din ce în ce mai mult despre nutrigenetică, domeniul care analizează nevoile nutriționale ale indivizilor pe baza constituției lor genetice. Asist. univ. dr. Monica Stoian de la Centrul de Genetică Medicală Personal Genetics, parte din Grupul MedLife, explică:
„Nutrigenetica ne ajută să identificăm efectiv variantele genetice care pot influența alimentația noastră sau metabolismul și chiar și compatibilitatea cu anumite tipuri de exerciții fizice. Există anumite gene care ne arată dacă organismul nostru răspunde mai bine la exerciții de rezistență sau la cele de tip cardio. De acolo, tu alegi ce îți preferi,” spune cu entuziasm medicul.
Cu alte cuvinte, testele genetice nutriționale pot oferi informații esențiale despre necesarul de nutrienți al organismului și despre cum aceștia interacționează. În funcție de metabolismul individual, determinat genetic, se poate asigura o funcționare optimă a organismului printr-un aport specific de nutrienți. Iar aici este necesară și implicarea unui medic nutriționist:
„Este important să existe o colaborare între medicul de genetică medicală și nutriționist pentru a putea corela rezultatele cât mai bine. Dacă mergi la nutriționist pentru un plan, sigur că te va ajuta. Dar dacă ai și un test genetic pe care nutriționistul să-și bazeze planul, va fi mult mai eficient pe termen lung. Scopul este ca acel plan să devină un stil de viață. Când mergi la medic care îți spune că trebuie să ții o dietă simți un blocaj mental, că ți se impune ceva. Dar dacă îl vezi ca pe un stil de viață, perspectiva se schimbă total,” explică doctorița.
Schimbările, însă, nu sunt niciodată facile, iar dr. Stoian a simțit asta pe pielea ei, la începutul carierei, când mergea la stagii de pregătire în Oslo, Norvegia. Deși ar fi putut rămâne acolo, nu s-a adaptat climei și a luat ce a găsit mai bun în genetică, aducând în România pentru a ajuta pe cei care doresc să înceapă o viață nouă:
„Nu este ușor să renunți la obiceiuri pe care le-ai avut zeci de ani, deci este nevoie de susținere – nu este suficient să ne vedem o dată și să te aștepți să aplici imediat ce am recomandat. Este nevoie de continuitate, iar cu cât susținerea este mai mare, cu atât șansele de reușită cresc.”
Fă ce face medicul
Dr. Monica Stoian și-a început cariera la Timișoara, dar de mai bine de un deceniu s-a mutat în București, unde conduce laboratorul de citogenetică la Personal Genetics și predă la UMF Carol Davila, activitate pe care o îndrăgește:
„Este interesant să poți combina munca de laborator, consultațiile și predarea. Este frumos să vezi că ai transmis ceva iar acel lucru a fost recepționat. Le spun studenților mei: indiferent de specialitate, trebuie să trateze pacienții ca pe un membru al familiei. Doar astfel vei face totul pentru pacient.”
Totodată, dr. Stoian este genul de medic care aplică ceea ce recomandă: „Sunt foarte atentă la ce mănânc și beau pentru că alimentația este cel puțin 80% din sănătatea noastră. Încurajez o alimentație cât mai puțin procesată și asta le zic tuturor pacienților. Important e că noi suntem cei care alegem – nimeni nu ne obligă să mâncăm ceva anume. De multe ori, problema ține de complianță – avem informațiile dar nu reușim să le aplicăm pe termen lung.”
Doctorița subliniază că pentru copii e crucial ca părinții să facă alegeri sănătoase. Astfel, copiii obișnuiți își vor vedea părinții și vor considera această normalitate, acționând în consecință.
Intoleranțele, o provocare din ce în ce mai ușor de „digerat”
Testele genetice sunt esențiale în identificarea intoleranțelor alimentare – de care nu trebuie să fim neapărat conștienți de la naștere. Pe parcursul vieții, în special odată cu îmbătrânirea, le putem dobândi.
„Intoleranțele apar din cauza deficienței enzimelor necesare pentru procesarea unor alimente, și mulți dintre noi nu realizăm că avem diverse intoleranțe. Intoleranțele la gluten și lactoză sunt realități, nu mituri. Trebuie documentate și apoi adaptezi dieta. Din fericire, sunt suficiente alimente specifice, deci nu mai e ceva de temăt,” susține medicul.
Cel mai evident semn al unei intoleranțe este balonarea după consumul anumitor alimente – un simptom des ignorat, dar care ar trebui să ne trimită la specialist:
„Suntem obișnuiți să fim balonați. Balonarea cronică și disconfortul digestiv au devenit considerabile normalitate. Dar acestea sunt probleme ce pot fi corectate printr-un regim alimentar sau suplimente de vitamine, uneori și medicamente,” precizează medicul.
Prima iubire nu se uită niciodată
Prima iubire în materie de genetică medicală a dr. Stoian nu a fost nutrigenetica, ci malformațiile congenitale. Lucrarea ei de licență s-a concentrat pe acest subiect și, chiar acum, după ani de practică, se emoționează când se confruntă cu un astfel de diagnostic. Măcar acum există teste preventive, iar femeile pot deveni mame de copii sănătoși:
„Există numeroase teste pentru a identifica o cauză genetică. În funcție de acest diagnostic, putem estima riscul de recurență. Când nu găsim cauze genetice, trebuie să căutăm alți factori și să vedem care pot fi eliminați pentru a asigura o sarcină sănătoasă.”
Dacă în trecut amniocenteza era necesară pentru testarea cromozomilor, în prezent este suficient sângele mamei pentru testarea ADN-ului fetal și excluderea bolilor grave.
„Din punctul meu de vedere, rolul testelor genetice este prevenția. Trebuie să ne cunoaștem bagajul genetic ca să știm ce putem face pentru a nu dezvolta boli înscrise genetic,” rezumă medicul.
Același principiu se aplică și cancerelor. Dacă familie no avem persoane cu potențial ereditar de cancer, e bine să ne testăm. Cunoașterea fondului genetic ne permite să luăm măsuri preventive pentru a evita afecțiuni severe. „La multe tipuri de cancer putem face teste direct pe tumori, personalizând tratamentul. Se pot face inclusiv teste pentru a verifica dacă un pacient va răspunde la tratament,” spune entuziastă doctorița.
Vestea bună? Din ce în ce mai multe companii farmaceutice dezvoltă programe pentru decontarea acestor teste, făcându-le treptat mai accesibile publicului.
***
Aceast articol este susținut de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din Romania, și își propune să fie o sursă de informare și inspirație pentru o viață sănătoasă și echilibrată.
Sănătatea este esențială pentru fericirea românilor. La MedLife, fericirea clienților merită efortul nostru pentru asigurarea celor mai înalte servicii medicale.
La MedLife, indiferent de specialitate, găsești medici bine pregătiți, susținuți de cele mai moderne tehnologii și o infrastructură de ultimă generație, asigurând o îngrijire personalizată fiecărui pacient.
Descoperă mai multe pe www.medlife.ro.









































































