04:13:37 08.12.2023
Stiri

Nu consumați gaze ca nemții, nu luați exemplu nici de la japonezi!

Actualitate 21.08.2022 12:35 Vizualizări1525 Autor: Ziarul National
Nu consumați gaze ca nemții, nu luați exemplu nici de la japonezi!


Trustia, elegii politikoase

Japonia are probleme serioase cu cetățenii tineri care consumă tot mai puține băuturi alcoolice și lipsesc bugetul public de venitruile necesare pentru a acoperi cheltuielile Guvernului. Din cauza aceasta, datoriile Guvernului japonez întrec de două ori și ceva PIB-ul țării.

Generația tinerilor japonezi e mult mai fragilă, mai gingașă, mai puțin rezistentă la chef, la beție, decât generațiile precedente. Concursurile de sake - băutura alcoolică tradițională din orez -întrunesc tot mai puțini participanți, mult mai puțini decât cele de sumo, deși diferența între ele e ca între Fujyama și Fukushima.

Proiectele Guvernului de încurajare a tinerilor să consume alcool suferă eșec după eșec. Industria japoneză a băuturilor alcoolice e într-un declin care a început cu peste zece ani în urmă și nu a putut fi stopat cu acțiuni de marketing creativ, artistic.

Din surse demne de încredere, pe care nu le dezvăluim din motive lesne de înțeles, am aflat că Guvernul japonez s-a adresat către Guvernul Nataliei Gavrilița cu o propunere foarte interesantă de a face un schimb de tineri, premierul japonez fiind impresionat de volumul consumului de alcool pe cap (sau pe gât) de cetățean în Republica Moldova, republicuța noastră având asigurat primul loc în lume la acest capitol, întrecând până și Rusia.

Din aceleași surse ni s-a comunicat însă că, în pofida asistenței financiare și tehnice acordate de Guvernul japonez, Maia Sandu este reluctantă, se opune schimbului de tineri, din considerentul că și Republica Moldova ar avea nevoie de venituri mai mari la buget. Și nu putem spune că nu are dreptate.

Îmi amintesc cu acest prilej că unii au râs de Dodon când spunea că „Moldova are viitor”. Iată că fiul de bani gata Dodon a prezis corect, căci e de presupus că Japonia nu e ultima țară cu probleme bugetare. Tehnologia autohtonă de producere a bețivilor ar putea fi exportată cu succes pe tot mapamondul, inclusiv peste Prut unde, odată cu aderarea la UE, cultura tradițională românească a consumului de vinuri, rachiuri și alte băuturi alcoolice începe să se piardă în ritmuri alarmante. Iar cât timp rușii se războiesc cu ucrainenii în sensul direct al cuvântului război, tinerii republicomoldoveni rămân în afara concurenței.

Acum stau și mă gândesc la dependența nemților de gazul rusesc, aceasta pare mai puternică decât dependența rușilor de vodka. Wolfgang Kubicki, vicepreședintele Bundestagului, a propus ca gazoductul blocat din cauza invaziei ruse în Ucraina, Nord Stream 2, să fie activat, până Germania își face rezervele necesare de gaz, ca nemții să nu înghețe la iarnă și ca industria germană să nu sufere niște pierderi. Că banii pentru gazul livrat nemților Putin îi va folosi în război, ca să ucidă suplimentar câteva mii de ucraineni, inclusiv copii, lui Kubicki nu i-a trecut prin cap sau poate nici nu-i pasă. Mare pagubă niște haholi morți în plus! Politicianul german nu pierde nimic. Dar dacă degeră nemții, el pierde voturi. Găsiți fotografia sa pe Google, ca să vă convingeți cât de civilizat, inofensiv, nelipsit de stil, arată un drogat cu gaze, spre deosebire de drogații cu alcool, deși efectul e cam același.

Dar, pe de cealaltă parte, e posibil ca herr Kubicki să nu fi fost înțeles bine. Așa a pățit gaspadin Aleksandr Dughin care a spus „убивать, убивать, убивать” (să ucizi, să ucizi, să ucizi) cu referire la ucraineni și alți adversari ai eurasianismului, iar cineva l-a înțeles greșit și a plasat o bombă în geepul fiicei sale, omorând-o. Așa că mesajele politice și ideologice e de dorit să fie cât mai clare.

Al vostru pahiderm, inocuitor, Ion Buraga


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md