13:08:00 15.06.2024
Stiri

Noul președinte al Argentinei vrea să rupă relațiile cu Rusia. Alte dorințe ale lui Javier Milei: dolarizarea economiei și interzicerea avortului

Actualitate 21.11.2023 18:59 Vizualizări866 Autor: Ziarul National
Noul președinte al Argentinei vrea să rupă relațiile cu Rusia. Alte dorințe ale lui Javier Milei: dolarizarea economiei și interzicerea avortului


Când argentinianul libertarian Javier Milei și-a anunțat intrarea în politică, în 2020, cu intenția de a "dărâma" sistemul, puțini au prezis că, la trei ani distanță, economistul cu părul sălbatic și fostul comentator TV și-ar putea îndeplini țelul, scrie Reuters.

Milei s-a opus vehement „hoților” din elita politică, l-a lăudat pe gangsterul Al Capone pentru principiile sale de piață liberă și, într-o emisiune TV, a distrus o piñata reprezentând banca centrală, pe care o acuză de inflația triplă a Argentinei și pe care intenționează să o închidă.

La vârsta de 53 de ani, autointitulatul anarho-capitalist este acum noul președinte al Argentinei, câștigând împotriva șefului economiei peroniste, Sergio Massa. Abordarea sa combativă a devenit un focar al furiei alegătorilor față de cea mai gravă criză economică a țării din decenii.

„Vom pune capăt castei politice parazitare, stupide și inutile care împinge această țară spre prăbușire", a declarat Milei într-un discurs după ce s-a clasat pe primul loc în alegerile primare din august, un rezultat care a zguduit peisajul politic dominat de două partide.

Cu toate acestea, el este un produs unic al Argentinei, unde o întreagă generație a crescut într-o economie semi-permanentă de criză. Situația s-a accentuat în acest an, cu inflația care se apropie de 150%, o monedă în cădere liberă și creșterea vertiginoasă a sărăciei.

În fața acestui context, Milei și coaliția sa - Avans pentru Libertate - au înregistrat o creștere dramatică a sprijinului, în special printre tineri. Campania sa pe rețelele de socializare a fost ajutată de acțiunile și citatele sale colorate.

„El este schimbarea de care are nevoie Argentina", a spus Ayrton Ortiz, în vârstă de 28 de ani, susținător al lui Milei, la un miting în Buenos Aires, citat de Reuters.

Javier Milei, un nonconformist cu vederi radicale de dreapta, care a obținut aproape 56% din voturi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din, Argentina duminică, a declarat anterior că va rupe legăturile strânse cu țări precum Rusia, China și Brazilia, invocând dezacordul cu politicile guvernelor acestora, potrivit Reuters.

Milei și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Ucraina în conflictul cu Rusia și a declarat că vede SUA și Israelul ca fiind principalii parteneri ai Argentinei.

Kremlinul a declarat luni că a luat notă de declarațiile despre Rusia ale președintelui ales al Argentinei, Javier Milei, dar că dorește să mențină legături puternice cu Buenos Aires.

„Am luat act de o serie de declarații pe care domnul Milei le-a făcut în timpul campaniei electorale, dar ne vom concentra și îl vom judeca în principal după declarațiile pe care le va face după învestire. Susținem dezvoltarea relațiilor bilaterale cu Argentina", a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Guvernul demisionar de centru-stânga al Argentinei a menținut legături strânse cu Rusia, importând vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 și făcând presiuni pentru a se alătura grupului de națiuni BRICS, promovat de Moscova.

Javier Milei are un program politic controversat, în care a promis printre altele desființarea Băncii Naționale și dolarizarea economiei argentiniene, care trece printr-o nouă criză severă. Pe plan social, el susține interzicerea avortului și limitarea drepturilor comunității LGBTQIA+.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md