Nosatîi: Republica Moldova își menține direcția europeană în ciuda provocărilor de securitate


Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, s-a întâlnit la București cu omologul său român, Angel Tîlvăr. Scopul discuției a fost aprofundarea colaborării bilaterale, în contextul provocărilor de securitate din regiune. Nosatîi a subliniat sprijinul constant oferit de România pentru modernizarea Armatei Naționale și întărirea rezilienței față de amenințările hibride. Acest sprijin include expertiză în elaborarea politicilor sectoriale, instruiri comune și facilități logistice, transmite IPN.
Ministrul moldovean a mulțumit pentru sprijinul oferit în facilitarea participării Armatei Naționale la misiunea EUFOR ALTHEA din Bosnia și Herțegovina, începând cu toamna anului 2024. El a subliniat că Republica Moldova este angajată ferm în a contribui la eforturile globale de menținere a păcii.
În cadrul discuțiilor, au fost evaluate modalitățile prin care România poate sprijini procesul de aderare al Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea unor noi proiecte comune care să modernizeze instituția de apărare pentru a-și îndeplini misiunile constituționale. Totodată, ministrul Nosatîi s-a întâlnit cu locotenent-colonelul Eric Peltier de la Direcția Generală Cooperare Internațională și Strategii din Ministerul francez al Forțelor Armate. Cei doi au vorbit despre cooperarea moldo-franceză în domeniul apărării și proiectele de asistență pentru consolidarea capacităților militare ale Republicii Moldova, reafirmând necesitatea unui dialog strategic.
La cea de-a 9-a ediție a Black Sea and Balkans Security Forum 2025, desfășurat în București, Anatolie Nosatîi a afirmat: „Republica Moldova își continuă parcursul european în pofida provocărilor hibride de securitate cu care se confruntă”. În cadrul panelului tematic „Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat”, ministrul a subliniat importanța solidarității și coeziunii între statele democratice pentru a face față amenințărilor actuale și viitoare. El a evidențiat necesitatea unui răspuns comun și a unui dialog permanent pentru asigurarea păcii și securității cetățenilor.
Forumul de la București a reunit lideri politici, militari, diplomați și analiști din țările UE și NATO, dar și din state partenere, cu scopul de a consolida colaborarea regională și de a aborda provocările de securitate din zona Mării Negre și Balcanilor.













































































