06:35:24 17.06.2024
Stiri

Noi rețineri în dosarul INTERPOL: O persoană a fost prinsă în timp ce încerca să fugă din R. Moldova cu „dispozitive digitale”

Actualitate 11.06.2024 14:34 Vizualizări1267 Autor: Ziarul National
Noi rețineri în dosarul INTERPOL: O persoană a fost prinsă în timp ce încerca să fugă din R. Moldova cu „dispozitive digitale”


Procurorii anticorupție au reținut încă două persoane în cadrul dosarului care vizează manipularea datelor INTERPOL, schemă prin intermediul căreia infractorii din mai multe state au scăpat de notificările roșii și, drept urmare - de arest și extrădare.

Una dintre persoane a fost reținută pe 9 iunie curent la Aeroportul Internațional Chișinău, în timp ce intenționa să părăsească republica.

„În urma desfășurării investigațiilor, la 9 iunie 2024, o persoană a fost reținută la Aeroportul Internațional Chișinău la ieșirea din republică, fiind efectuată o percheziție corporală și ridicate dispozitive digitale și alte obiecte”, informează Procuratura Generală.

Acesta a fost plasată astăzi în arest preventiv pentru 30 de zile de către Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, la demersul procurorilor.

Luni, 10 iunie, a fost reținută o altă persoană, după mai multe percheziții efectuate la adresele asociate acestei persoane. Procurorii au decis ulterior eliberarea acestei persoane, care urmează să fie cercetată în stare de libertate.

Menționăm că, pe 4 iunie curent, oamenii legii au reținut patru persoane - Șeful Biroului INTERPOL de la Chișinău, Viorel Ţentiu, şeful Inspectoratului General pentru Migraţie a Ministerului de Interne, Mihail Vodă, pe fostul ministru al Justiţiei, Vitalie Pîrlog și avocatul Oleg Mîţă.

Acestea erau bănuite că, în schimbul mitei de milioane de dolari, radiau notificările roșii din baza de date a INTERPOL, iar unii infractori primeau ulterior azil în R. Moldova. După ce scăpau de urmărirea prin intermediul INTERPOL, aceștia puteau călători nestingheriți ulterior în întreaga lume.

Ancheta Procuraturii Anticorupție este sprijinită de organele de drept din Franța și Biroul Federal de Investigații (FBI) al Statelor Unite.

În scurt timp a fost reținută și a cincea persoană, însă în arest preventiv pentru 30 de zile a fost plasat doar Țentiu.

Inspectoratul General al Poliției a demarat o anchetă internă și a suspendat din funcție șapte angajați.

Totodată, Organizaţia Internaţională de Poliţie Criminală (INTERPOL) va detașa un expert în R. Moldova pentru evaluarea activității Biroului Național Central (BNC) INTERPOL Chișinău, care este responsabil de utilizarea bazelor de date și instrumentelor acestei structuri la nivel național.


Stiri relevante
16.06.2024 10:22 662 Mașa și Medvedev

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md