13:24:35 21.07.2024
Stiri

Noi ACORDURI cu privire la angajarea cetățenilor R. Moldova în ISRAEL și conversia permiselor de conducere. Cele două state vor semna și un acord de liber schimb, iar în viitorul apropiat va fi lansată o cursă directă între Chișinău și Tel Aviv

Actualitate 08.08.2023 12:44 Vizualizări2197 Autor: Ziarul National
Noi ACORDURI cu privire la angajarea cetățenilor R. Moldova în ISRAEL și conversia permiselor de conducere. Cele două state vor semna și un acord de liber schimb, iar în viitorul apropiat va fi lansată o cursă directă între Chișinău și Tel Aviv


Autoritățile R. Moldova și cele din Israel au finalizat negocierile privind semnarea Protocolului „B” la Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din R. Moldova în anumite sectoare din statul Israel. Prin semnarea acestui document, vor fi eliminați intermediarii și plățile excesive, vor fi reduse costurile procesului de angajare, a declarat astăzi vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, în cadrul unui briefing de presă comun cu omologul său din Israel, Eli Cohen, care se află într-o vizită oficială la Chișinău.

Vicepremierul Popescu a remarcat că ultima vizită a unui ministru de Externe al Israelului în R. Moldova a avut loc tocmai în anul 2011.

„Această vizită reprezintă o ocazie importantă pentru consolidarea relațiilor bilaterale între R. Moldova și Israel și ne va permite să exploatăm noi modalități de cooperare în diverse domenii. Prima și ultima vizită de până astăzi a unui ministru israelian de Externe la Chișinău a avut loc în anul 2011. A fost o pauză îndelungată, iar acest lucru a încetinit dialogul politic între statele noastre. Acum suntem martorii unei reînviorări a relațiilor moldo-israeliene și reluării contactelor la nivel înalt. Este absolut normal ca statele noastre să aibă rapoarte foarte bune, reieșind din istoria comună și valorile democratice pe care le împărtășim”, a remarcat Popescu.

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre mai multe inițiative și proiecte concrete. „Din partea ambelor state există interes pentru a lansa negocierile pe un acord de liber schimb. Echipele noastre deja lucrează pentru a pregăti negocierile. Acest lucru ne va permite să creștem volumul comerțului cu Israel. De exemplu, în 2022 volumul comerțului R. Moldova cu Israel a înregistrat suma de 42 de milioane de dolari, reprezentând o creștere de aproape 70 la sută comparativ cu anul 2021. Acest lucru demonstrează că există un potențial neexplorat. Aceste sume sunt relativ mici și ne dorim creșterea lor în comerțul reciproc. Suntem interesați să mărim exportul de cereale, fructe proaspete/ uscate, nuci, covoare. Totodată, ne dorim să achiziționăm îngrășăminte minerale din Israel. Astăzi am discutat modalități de a intensifica cooperarea și în domeniul agriculturii. Suntem interesați și în atragerea investițiilor israeliene în economia noastră. În R. Moldova activează 408 întreprinderi cu capital israelian, care au făcut investiții de circa 67 de milioane de lei”, a punctat Popescu.

Vicepremierul a convenit cu omologul său israelian să fie identificate soluții pentru lansarea unei curse directe între cele două capitale. „Am discutat despre necesitate fortificării legăturile noastre, inclusiv prin lansarea unor rute directe între Chișinău și Tel Aviv. Lucrăm la acest compartiment și sperăm că vom avea situația în care zborurile directe între cele două capitale vor fi relansate într-un viitor cât mai apropiat. Suntem interesați și de cooperarea în domeniul transporturilor și infrastructurii drumurilor. Suntem interesați în preluarea experienței Israelului în domeniul medicinei generale și de urgență, managementul apei, în domeniul agriculturii, în contracararea atacurilor cibernetice”, a adăugat ministrul Popescu.

Totodată, cei doi oficiali au vorbit despre intensificarea cooperării pe dimensiunea de securitate și apărare și despre protecția drepturilor cetățenilor R. Moldova, care muncesc sau vor să muncească în Israel.

„Am discutat și despre numărul mare de cetățeni ai R. Moldova care muncesc în Israel, cu accent pe necesitatea respectării drepturilor acestora. În acest context, salutăm finalizarea negocierilor Protocolului „B” la Acordul cu privire la angajarea temporară a lucrătorilor din R. Moldova în anumite sectoare din statul Israel. Semnarea acestui document va elimina intermediarii și plățile excesive, va reduce costurile procesului de angajare, va ordona și legaliza aspectele acestui proces. La fel, în viitorul apropiat va fi semnat Acordul privind conversiunea permiselor de conducere. Astfel, se vor aplica standarde unice prin care va fi posibilă efectuarea evaluării veridicității și legalității permiselor de conducere. De asemenea, am avansat cu discuții privind liberalizarea roamingului”.

Cu referire la cooperarea în domeniul justiției, Popescu și Cohen s-au informat reciproc despre evoluțiile interne și reformarea sectorului de justiție.

„Ministerele Justiției din R. Moldova și Israel se află de ceva timp în contact direct. Cele două instituții urmează să semneze în următoarea perioadă un Acord privind asistența juridică, reieșind din interesele ambelor state. Am discutat și despre situația de securitate regională, inclusiv războiul nejustificat al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Am abordat situația și din Orientul Mijlociu, concentrându-ne pe procesul de pace și importanța dialogului pentru identificarea unei soluții de pace durabilă”, a adăugat Nicu Popescu.

La rândul lui, ministrul de Externe al Israelului, Eli Cohen, a declarat că a venit la Chișinău cu o delegație consistentă, iar scopul principal este impulsionarea relațiilor bilaterale între cele două state.

„Pentru mine a fost foarte important să vin în această vizită istorică în R. Moldova. Avem multe chestiuni pe agenda noastră, care din punctul meu de vedere ar putea să ducă relațiile dintre statele noastre la un alt nivel. Vreau să vă comunic că ministrul Agriculturii din Israel va vizita Chișinăul în octombrie. Va fi aprobat un proiect major în domeniul agriculturii, un proiect unic între statele noastre. Am discutat și despre un zbor direct, care va contribui la dezvoltarea turismului, dar și creșterea volumului afacerilor și investițiilor. Cred că statele noastre au un viitor luminos, în pofida tuturor dificultăților. Pentru R. Moldova e o perioadă de timp foarte complicată, ținând cont de circumstanțele războiului între Rusia și Ucraina. Israelul a susținut întotdeauna suveranitatea și integritatea Ucraineni. Acum implementăm un proiect major, care va salva viețile ucrainenilor și va acorda asistență umanitară cetățenilor ucraineni.

Vreau să mulțumesc Guvernului R. Moldova, care întreprinde mai multe acțiuni pentru menținerea memoriei victimelor holocaustului și combaterea antisemitismului. Apreciem mult acest lucru. Apreciem organizarea ceremoniei de comemorare a Pogromului din Chișinău din 1903. Oamenii noștri au suferit foarte mult atunci, dar vedem acum cooperarea între Guvernul R. Moldova și comunitatea evreiască”, a declarat Cohen.

În final, Nicu Popescu a fost invitat în luna septembrie în Israel, pentru a participa la o conferință internațională dedicată celei de-a 75-cea aniversări a statului Israel.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md