10:33:57 20.04.2024
Stiri

Nicolae Furtună, RĂSPUNS la acuzațiile lui Slusari vizavi de eventuale teste pentru COVID-19 măsluite la ANSP pentru a bloca ședințele Parlamentului: „ABERAȚII. Declarații GRAVE care n-au niciun fundal”

Actualitate 03.06.2020 14:10 Vizualizări1346 Autor: Ziarul National
Nicolae Furtună, RĂSPUNS la acuzațiile lui Slusari vizavi de eventuale teste pentru COVID-19 măsluite la ANSP pentru a bloca ședințele Parlamentului: „ABERAȚII. Declarații GRAVE care n-au niciun fundal”


Șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, respinge acuzațiile vicepreședintelui Parlamentului, Alexandru Slusari, potrivit cărora sistemul medical ar fi implicat în jocuri politice, fiind folosit de actuala guvernare pentru suspendarea ședințelor în plen ale Legislativului.

Slusari a făcut aceste declarații după ce un angajat al fracțiunii parlamentare a PPDA ar fi fost confirmat pozitiv cu noul coronavirus la Laboratorul ANSP, iar testul repetat la o clinică privată nu a descoperit nici urmă de COVID-19 la aceeași persoană.

CITIȚI și „Strigător la cer!”: Sistemul medical din R. Moldova, utilizat în scopul BLOCĂRII activității Parlamentului. Testul pentru COVID-19 al unui angajat al Legislativului - pozitiv la stat, negativ la privat

„Exclud (implicarea instituției pe care o conduce în jocuri politice - n.r.). Acestea-s niște declarații grave care n-au niciun fundal. Ar fi bine ca deputații să-și facă bine treaba în Parlament și să nu eticheteze specialiștii. Acesta ar fi un lucru ideal. Dacă ar fi ca parlamentarii să răspundă pentru acuzațiile astea, ei altă dată nu le-ar mai face. Nu vreau să comentez și să mă enervez și cu aceste aberații”, a declarat Furtună pentru Ziarul NAȚIONAL.

Potrivit șefului ANSP, pandemia nu alege: „Când e transmitere comunitară, oricine poate să se infecteze cu COVID, oricine care nu respectă niște reguli”.

Furtună a mai ținut să precizeze că activitatea Parlamentului nu a fost suspendată, așa cum acuză opoziția.

„Eram în ședință când a fost pusă sarcina – deputații să fie testați, cei care au fost în contact – se duc în carantină pe 14 zile, dar asta nu-i tot Parlamentul, nu-i tot Secretariatul”, explică Nicolae Furtună.

Și Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică de la ANSP, califică drept „aberații” acuzațiile lui Alexandru Slusari, care a cerut ministerului să inițieze o anchetă pe marginea cazului semnalat.

Ala Halacu a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că nu ANSP a colectat probele pentru teste de la deputați și angajații Parlamentului, ci reprezentanți ai spitalelor din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, al Apărării, precum și ai altor instituții desemnate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru a se implica în acest proces.

Șefa Laboratorului a declarat că probele ajung la ANSP cu număr, „noi nici nu știm cine sunt persoanele”, iar 70% din corectitudinea rezultatelor depinde de felul cum au fost colectate acele probe.

„În plus, rezultatele testelor sunt comparabile doar atunci când aceeași probă prelevată este împărțită în două și ajunge la două laboratoare diferite care desfășoară investigațiile în paralel”, a explicat Halacu.

Menționăm că Parlamentul a anunțat până acum șase angajați infectați cu noul coronavirus, iar ședințe în plen nu au mai fost organizate de pe 21 mai curent. Opoziția acuză guvernarea că blochează activitatea Legislativului, în condițiile în care PSRM și PD nu adună voturile necesare pentru a deține majoritatea la ședințe.

Vedeți mai jos întreaga reacție a ANSP la acuzațiile lui Alexandru Slusari:

Insistenţa unor persoane publice, în special a unor deputaţi de a lansa acuzaţii neargumentate la adresa sistemului de sănătate publică, de a-l atrage în speculaţii false şi a profita de situaţia actuală privind infecţia COVID-19 doar pentru a-şi face PR şi a induce în eroare opinia publică, nu face decât să deruteze populaţia şi specialiştii care depun eforturi colosale în lupta cu această pandemie şi asigură funcţionalitatea instituţiilor implicate.

Cei care ar trebui să fie primii în acordarea susţinerii şi a suportului în managementul situaţiei pandemice create, în promovarea recomandărilor specialiştilor în domeniul sănătăţii şi aplicarea măsurilor de protecţie, izolare, tratament pentru a face faţă situaţie perturbează fără scrupule activităţile şi aşa dificile de realizat, creează panică în societate, astfel manifestând nepăsare faţă de starea de sănătate a populaţiei.

Reiterăm că Laboratorul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP) nu colectează probe, ci doar asigură procesul de examinare (reacţia qRT-PCR în timp real) şi calitatea investigaţiilor, demonstrate prin rapoartele de control al calităţii. Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru procesul de preexaminare (colectare şi condiţiile de păstrare şi transportare a probelor) şi abilităţile profesionale de realizare a acestui proces. Responsabilitatea pentru aceasta o poartă instituţia care colectează probele.

Totodată, cu referire la informaţiile lansate pe reţele de socializare de către dl deputat Alexandr Slusari, menţionăm cu maximă responsabilitate că analiza testului la COVID-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP şi nici nu putea fi, din motivele menţionate mai sus. Respectiv, testul a fost efectuat la un laborator privat. Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru rezultatele testelor care nu se încadrează în criteriile definiţiei de caz. Totodată, susţinem că, indiferent de rezultatul testului, persoana care a fost în contact cu un caz suspect sau confirmat COVID-19 trebuie să stea izolată 14 zile, iar interpretarea rezultatelor se efectuează doar de către medicul specialist, în corelare cu simptomele clinice, situaţia epidemiologică şi criteriile de prelevare a probelor.

Cu regret constatăm că, în loc să îşi exercite sarcinile şi atribuţiile de serviciu, unii politicieni preferă să lanseze declaraţii iresponsabile, fără argumente, la adresa instituţiilor care lucrează cu devotament. Îndemnăm pe cei care se manifestă atât de activ în spaţiul public cu lansări de acuzaţii să se implice în respectarea şi promovarea recomandărilor autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, să vină cu soluţii concrete şi să-şi orienteze abilităţile în lupta cu această pandemie, care afectează nu doar sistemul medical, nu doar Republica Moldova, dar întreg globul pământesc.

În ultima perioadă, specialişti ANSP, recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, fiind experţi şi membri ai grupurilor de lucru pe domenii relevante în majoritatea instituţiilor din ţară, trebuie să suporte critici din partea unor politicieni şi să răspundă unor acuzaţii neargumentate, care nu au nicio bază juridică şi nicio legătură cu activitatea acestora.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md