13:20:07 21.06.2024
Stiri

Născuți de Anul Nou

Social 01.01.2014 12:51 Vizualizări2967 Autor: Tatiana Scutaru
Născuți de Anul Nou


Revelion și Zi de naștere // În timp ce majoritatea dintre noi sărbătorim sosirea unui nou an, multora li se spune „La mulți ani!” din alt motiv: își serbează ziua de naștere

Șampanie, dulciuri, salate, torturi, brad și veselie. Cam asta e atmosfera de Revelion în majoritatea familiilor. Toată lumea își ia adio de la anul vechi și salută sosirea unui nou an, care se așteaptă a fi mai bun, mai rodnic, mai frumos. Și tot în acest timp, multe femei însărcinate se chinuiesc să aducă pe lume copii. Medicii își fac meseria, iar familiile le țin pumnii mămicilor. În seara de Anul Nou, câteva mii de moldoveni își serbează ziua de naștere. S-au născut în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie.

Tată și fiu, născuți în aceeași zi

Familia Andronachi are trei sărbători în una: Revelionul, ziua tatălui Gheorghe și a feciorului Vadim. Băiatul s-a născut în aceeași zi ca și tatăl său: o bucurie imensă pentru părinți. Domnul Gheorghe își amintește cu emoții de acea zi. Deși este medic ginecolog-obstetrician de meserie, nu a programat nașterea copilului său. „Noi am planificat cu soția să mai avem un copil, dar nu am schițat ziua în care să se nască. A fost așa, ca de la Cel de Sus. Și o altă fiică de-a noastră este născută în luna ianuarie, toți suntem aproape unii de alții. Așa a vrut Dumnezeu să fie”, conchide bărbatul. „În acea zi, am trăit senzații de nedescris. Deși eu munceam în Dondușeni, soția a născut la Bălți. Copilul s-a născut în termen. Toți medicii mă sunau și mă felicitau, era roșu telefonul”, râde domnul Gheorghe. Cât despre sărbătorile astea „3 în 1”, are numai cuvinte de laudă. „Se triplează așa sărbătorile. E o plăcere de fiecare dată: el vine la mine și mă felicită, eu îl felicit pe el și ne facem cadouri reciproc”, spune Gheorghe Andronache.

Trei în unu

Vadim Andronachi spune că, de când se știe, a sărbătorit de trei ori în seara de Anul Nou. „Când m-am născut eu, mama povestește că afară ningea, era foarte frumos, domnea o atmosferă de sărbători. Mama mea avea emoții puternice că va aduce pe lume un copil, iar aceste sentimente făceau ca ziua să fie și mai fermecătoare. Medicul și asistenta medicală erau treji, nimeni nu sărbătoarea, pe atunci era severă disciplina! Medicii au spus că li s-a întipărit în memorie glasul meu – era puternic și îl auzeau de fiecare dată când ceream eu să mănânc”, zâmbește Vadim. Tânărul nu crede în coincidențe, ci în cadourile vieții. Iar despre sine spune că este un cadou pentru părinții lui. „Ce e drept, e drept. Se cam pierde esența zilei de naștere. Iese un fel de „cocktail de atmosferă” dintre Revelion și ziua de naștere. Mie nu îmi place foarte tare să îmi sărbătoresc ziua de naștere, respectiv, mă pot bucura”, spune Vadim.

Și plusuri, și minusuri

Vadim mai spune că sărbătorile duble sau chiar triple își au părțile lor pozitive. „Un plus este că vin puțini oameni la petrecere, iar un minus este că, de obicei, oamenii născuți pe 1 ianuarie primesc un singur cadou. Părinții mei și surorile, totuși, îmi făceau mie două cadouri. Un plus foarte mare îl are mama mea, ca gospodină”, spune tânărul care va împlini 26 de ani în curând. „Eu sunt melancolic de felul meu și asta mă scapă. Nu îmi pasă dacă e Anul Nou, chiar nu mă afectează deloc. Cel mai bine mă simt când e liniște și când am în fața mea un tort, pe care să îl pot mânca tot, fără mustrări de conștiință”, afirmă Vadim.

Interpretul Guz, născut și el pe 1 ianuarie

Și Ion Guzu, alias Guz, artistul care s-a filmat recent în pelicula „Culorile” s-a născut chiar pe 1 ianuarie. Cântărețul spune că nu s-a supărat pe soartă și pe Dumnezeu că l-a trimis pe lume anume atunci, chiar dacă și-ar fi dorit ca ziua lui să fie vara. „La noi în familie e o triplă sărbătoare. Prietena mea, Katia, e născută pe 31 decembrie, iar eu pe 1 ianuarie. Și cu tot cu Anul Nou – iese că avem trei sărbători. Așa că noi primim un fel de cadou pentru întreaga familie”, râde Guz. „Pentru mine, mirosul de portocale, bradul de Anul Nou, Moș Crăciun, colindele și toate acestea se asociază cu ziua mea de naștere. Adică, eu pot și de pe 25 să încep să sărbătoresc. După ce bate miezul nopții, prietenii îmi spun: hai Guz, acum și ție „La mulți ani”!”, povestește artistul. De Anul Nou și de ziua sa de naștere, acesta își dorește o motocicletă „Harley Davidson”.


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md