05:33:20 20.01.2025
Stiri

MORATORIU // Datoriile restante și plățile la bancă, suspendate pentru fermierii din R. Moldova afectați de secetă, dar și pentru furnizorii de semințe, fertilizanți sau pesticide: Ce spun agricultorii

Actualitate 05.12.2024 10:02 Vizualizări943 Autor: Ziarul National
MORATORIU // Datoriile restante și plățile la bancă, suspendate pentru fermierii din R. Moldova afectați de secetă, dar și pentru furnizorii de semințe, fertilizanți sau pesticide: Ce spun agricultorii
Poză simbol

ACTUALIZARE // Una dintre cele mai vocale asociații ale agricultorilor, „Forța fermierilor”, salută acest proiect de lege și îndeamnă autoritățile să-l aprobe în regim de urgență.

„Facem apel la toate instituțiile statului: Parlament, Guvern și Președinție pentru facilitarea adoptării și promulgării acestei legi în regim de urgență, în calitate de unica măsură legală și non-financiară eficientă, chiar dacă e deja întârziată, însă e absolut necesară. Doar această măsură poate salva pe cei agricultori care încă nu au fost executați sau chemați în procedură de faliment”, se arată într-o reacție a asociației.







Parlamentul intenționează să impună moratoriu la plata datoriilor restante, inclusiv la penalități de întârziere, acumulate de agricultorii din R. Moldova afectați de secetă, precum și la plata ratelor care urmează a fi onorate până pe 31 octombrie 2025. Beneficiari ai acestui moratoriu vor fi și companiile din lanțul valoric agricol care au furnizat către fermierii din Republica Moldova material semincer, fertilizanți, pesticide sau ierbicide.

Un proiect de lege, elaborat de deputații Alexandr Trubca și Viorel Barda, mai prevede suspendarea, de la intrarea în vigoare a documentului și până pe 31 decembrie 2025, a actelor de executări silite și orice eventuale acte de executare silită sau alte măsuri de recuperare a creanțelor.

De asemenea, proiectul de lege interzice cesionarea dreptului asupra creanțelor fără consimțimântul debitorului pe perioada de implementare a legii.

Deputații majorității parlamentare mai propun revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri prin excluderea obligativității prezentării unui certificat care să confirme prejudicierea a 60% din roadă pe o suprafață de cel puțin 50% de terenurile deținute. Astfel, de suspendarea datoriilor vor putea beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 3 500 de hectare, dar și cei care cultivă cel mult 20% din suprafața agricolă totală gestionată cu culturi multianuale și legume.

În același timp, noile prevederi obligă agricultorul să dețină cel puțin un act de constatare a pagubelor cauzate de secetă pentru cel puțin una dintre cele trei culturi de bază necesare pentru asigurarea securității alimentare: grâu, porumb, floarea-soarelui, cultivate în anul agricol 2023 - 2024.

În cazul debitorilor furnizori de inputuri, criteriile de eligibilitate prevăd ca genul principal de activitate declarat pentru anul 2023 să fie fabricarea pesticidelor și a altor produse agrochimice sau comerțul cu ridicata al produselor chimice. De asemenea, creditele și împrumuturile obținute să fie utilizate pentru procurarea produselor de uz fitosanitar, semințe și îngrășăminte minerale destinate comercializării fermierilor din R. Moldova.

Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în ședința în plen a Parlamentului.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md