Momentele de GROAZĂ prin care au trecut cei doi soți, găsiți morți în apropiere de Coșcalia, într-o mașină acoperită complet cu zăpadă. Victimele au sunat la 112 și CNAMUP, dar NIMENI nu a ajuns la ei. Care a fost ULTIMUL mesaj al șoferului


Cei doi soți de 64 și 63 de ani, găsiți morți luni-dimineață, 27 noiembrie, într-o mașină acoperită în totalitate de zăpadă între localitățile Coșcalia și Florica, raionul Căușeni, au trecut prin momente de groază.
Mașina în care se aflau victimele s-a împotmolit în zăpadă duminică, 26 noiembrie, aproximativ la ora 12.00, iar echipele de salvare au ajuns la ei abia pe 27 noiembrie, ora 8.00, atunci când un cetățean a sunat la Poliție și a raportat că a depistat două cadavre într-o mașină înzăpezită.
Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Adrian Efros, a relatat astăzi, la două zile de la producerea tragediei, filmul evenimentelor. Ultima comunicare dintre victime și operatorii de la Serviciul 112 a avut loc pe 26 noiembrie, ora 17.49. Șoferul spunea că zăpada a acoperit în totalitate mașina și poate deschide doar o portieră. De atunci și până pe 27 noiembrie, la ora 8.00, nimeni nu a știut ce se întâmplă cu cei doi soți împotmoliți în zăpada viscolită.
Potrivit ministrului Adrian Efros, automobilul în care se aflau cei doi soți s-a împotmolit în zăpadă pe 26 noiembrie, aproximativ la ora 12.00, pe un drum secundar ce leagă localitățile Coșcalia și Florica, raionul Căușeni.
„Aproximativ la ora 12.00, automobilul se împotmolește între satele Florica și Coșcalia.
14.20: O rudă a șoferului, împreună cu alte două persoane, merg pe jos până la automobilul împotmolit. Aceștia au încercat să scoată mașina din nămeți, dar au constatat că nu o pot face cu forțele proprii. Șoferului i s-a propus să abandoneze mașina și să meargă în sat (Florica n.r.). Bărbatul a refuzat. A spus că a chemat un tractor din satul Coșcalia, care urmează să-i deblocheze mașina.
14.58: Șoferul apelează Serviciul 112 și anunță că este împotmolit în preajma satului Florica. Operatorul de la 112 i-a transmis informația sau telefonul de contact al responsabililor de la S.A. „Drumuri”.
15.37: Șoferul sună o rudă (din Florica n.r.) și o roagă să aducă la mașină haine groase. Ruda a ajuns cu un cal la mașină și i-a asigurat pe cei doi cu haine groase. Șoferul și pasagerul (femeia de 63 de ani n.r.) au încercat să meargă în localitatea Florica, dar femeii i s-a făcut rău. Astfel, cei doi au decis să rămână la mașină și să aștepte să fie deblocat automobilul.
16.48: Echipa de intervenții din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din Căinari pleacă spre Coșcalia, în vederea deblocării drumului principal de acces, unde erau blocate mai multe mașini, inclusiv un microbuz cu pasageri și trei camioane.
Angajații IGSU au intervenit pe drumul principal de acces, dar mașina cu cele două persoane era blocată între Coșcalia și Florica. Este vorba de un drum secundar. Mașina a rămas blocată pe un deal, iar zăpada a fost spulberată și s-a format acea pernă de zăpadă.
16.56: A urmat cel de-al doilea apel la 112, în care șoferul informează operatorul că în mașină pătrund gaze de eșapament. Operatorul de la 112 l-a anunțat că echipele de salvatori încearcă să ajungă la fața locului, doar că nu reușesc să deszăpezească drumul. Bărbatul a fost întrebat dacă e nevoie de ambulanță. Acesta a spus operatorului că nu e nevoie de ambulanță. Operatorul de la 112 a întrebat solicitantul, dacă are posibilitatea să se deplaseze la traseul principal. Astfel, i s-a recomandat să facă acest lucru, deoarece din raportul primit de la echipa care lucra la deszăpezirea drumului din apropierea satului Coșcalia reieșea că stratul de zăpadă ajunge și la doi metri și este foarte greu de deblocat traseul.
17.17: Echipa de intervenție a IGSU informează că stratul de zăpadă este foarte mare și deblocarea drumului va dura.
17.41: A urmat al treilea apel la 112 făcut de șoferul aflat în mașina blocată. Acesta a anunțat că soției i s-a făcut rău și că are nevoie de ambulanță. Apelantul a anunțat că a încercat să se deplaseze spre Florica, dar au renunțat la idee, deoarece soției i s-a făcut rău.
Operatorul de la 112 a transmis informația respectivă către dispeceratul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
17.48: Urmează discuția șoferului cu dispecerul CNAMUP. Responsabilii de acolo îi explică șoferului că ambulanța nu poate ajunge la fața locului din cauza drumurilor înzăpezite. Celor doi li s-a recomandat să ajungă la traseu sau să revină în satul Florica.
17.49: A urmat cel de-al patrulea apel la Serviciul 112, în care șoferul informează că a discutat cu responsabilii CNAMUP și că ambulanța nu poate ajunge la ei. Șoferul a solicitat să fie evacuat. El a spus că zăpada spulberată a ajuns la nivelul acoperișului mașinii și că poate deschide doar o portieră.
17.54: Dispeceratul IGSU primește de la Serviciul 112 informația despre automobilul împotmolit între Coșcalia și Florica. Sarcina de a debloca automobilul a fost pusă pe seama echipei IGSU de la Căinari, care activa în zona respectivă, dar până la intrarea în Coșcalia.
23.10: Aproximativ după șase ore, echipa din Căușeni a informat că a reușit deblocarea a trei microbuze aflate pe traseul spre Coșcalia – patru autoturisme și patru tractoare – în total 31 de persoane.
Pe data de 27 noiembrie, ora 8.00, Serviciul de gardă a Inspectoratului de Poliție Căușeni a primit un apel telefonic, în care un cetățean a comunicat faptul că la intrarea în satul Coșcalia au fost depistate două persoane decedate într-un automobil înzăpezit. Poliția a deschis o anchetă pe acest caz, iar Procuratura a inițiat un dosar penal, pentru a identifica toate acțiunile care au avut loc.
MAI a inițiat o anchetă internă în cadrul IGSU, pentru a identifica lacunele în procesele pe care noi le-am desfășurat în această acțiune complexă”, a explicat Efros.
Ministrul Afacerilor Interne a ridicat din umeri atunci când a fost întrebat cine se face vinovat de producerea acestei tragedii: „Noi am pornit anchete de serviciu, iar Procuratura urmează să răspundă la această întrebare. Eu am spus care au fost acțiunile întreprinse de către instituțiile statului și care au fost problemele operaționale. Dar nu pot să spun cine se face vinovat”.
Totodată, Efros a evitat să spună dacă operatorul de la 112 a avut un comportament adecvat, atunci când l-a îndemnat pe șofer, care ceruse ajutor, să sune la drumari pentru a fi deblocat.
„Nu pot să mă expun. În cadrul anchetelor se va stabili dacă răspunsurile corespund protocoalelor de la 112. Pot să vă spun că, de la 1 ianuarie 2024, Serviciul 112 va trece din gestiunea Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării în cea a Ministerului Afacerilor Interne. Vom stabili protocoale concrete. Vom schimba aceste protocoale, ca să avem o interoperabilitate foarte clară. Să știm cine, unde și când execută. Să nu mai avem neînțelegeri protocolare. Nu doar noi am avut probleme. Am discutat omologii din Ucraina, care au avut probleme serioase în urma intemperiei – 23 de persoane decedate. Am discutat și cu cei din Albania, Bosnia și România”, a punctat Efros.
Autoritățile examinează posibilitatea să instituie un sistem de avertizare, prin care cetățenii să fie informați despre eventuale intemperii.
„Cel mai probabil, vom prelua ceva de la Ro-Alert din România”, a conchis Efros.









































































