00:56:28 13.08.2022
Stiri

„Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, cere un preț de 23,54 de lei pentru consumatorii finali. Vadim Ceban afirmă că cererea de a MAJORA tariful este pe deplin justificată: „Noi prețuim consumatorii și căutăm mereu un echilibru”

Actualitate 04.07.2022 10:20 Vizualizări854 Autor: Ziarul National
„Moldovagaz”, filiala „Gazprom”, cere un preț de 23,54 de lei pentru consumatorii finali. Vadim Ceban afirmă că cererea de a MAJORA tariful este pe deplin justificată: „Noi prețuim consumatorii și căutăm mereu un echilibru”


S.A. „Moldovagaz” a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) majorarea tarifului la 23,54 de lei, iar directorul general al companiei deținute de „Gazprom”, Vadim Ceban, susține că cererea este absolut justificată, în condițiile în care prețul la gaze în luna iulie este de 980 de dolari pentru mia de metri cubi.

Vadim Ceban susține că S.A. „Moldovagaz” nu ar avea intenția de a ridica tarifele pentru cetățeni cu orice preț.

„Ne prețuim consumatorii și căutăm mereu un echilibru între interesele furnizorului și ale consumatorului. Situația este de așa natură, încât prețul de achiziție inclus astăzi în tarif (696 de dolari) este cu 284 de dolari mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie - 980 de dolari. Dacă înmulțim cu volumul consumului de gaze în iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, atunci diferența va fi de peste 7 milioane de dolari. Numai în 2022 compania a acumulat abateri negative de tarif de 783 de milioane de lei. Dacă luăm în considerare abaterile financiare pe ultimul an (1,7 miliarde de lei), atunci suma totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde de lei. Menționez că „Moldovagaz” nu solicită compensarea acestor abateri financiare în termen de un an, așa cum prevede metodologia ANRE”, a scris Vadim Ceban în limba rusă pe Telegram.

Șeful de la „Moldovagaz” mai afirmă că, pe lângă plata gazelor naturale consumate, societatea este obligată să efectueze cheltuieli fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor naturale.

„Pentru luna iulie, suma cheltuielilor va fi între 120 și 140 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale. Totodată, datoria „Moldovagaz” către buget, sub formă de TVA la importurile de gaze naturale în lunile aprilie și mai 2022, este de 107 milioane de lei. În iulie devine necesară plata TVA-ului pentru luna iunie, ceea ce, la rândul său, determină și o povară financiară semnificativă. Datoria tuturor categoriilor de consumatori pentru gazele naturale furnizate de la începutul anului este de 79 de milioane de lei. Ținând cont de interdicția până la 30 iulie de deconectare a debitorilor, nu văd o tendință pozitivă în achitarea sumei totale a datoriilor în următoarele 14 zile, care este necesară pentru a strânge fonduri pentru plata către furnizorul principal”, a punctat Ceban.

S.A. „Moldovagaz” a expediat o solicitare către ANRE prin care a cerut majorarea tarifului la gaze naturale pentru consumatorii finali cu încă 45%. Conform cererii „Moldovagaz”, prețul unui metru cub ar urma să crească de la 18,62 de lei la 23,54 de lei.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.08.2022 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Guvernul Nataliei Ga...

08.08.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dacă Putin îi ucide ...

05.08.2022 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Himera URSS și front...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md