20:33:23 16.07.2020
 
Stiri

„MoldovaGaz” anunță premise pentru IEFTINIREA gazelor naturale spre sfârșitul anului curent

Actualitate 26.05.2020 16:00 Vizualizări1088 Autor: Ziarul National
„MoldovaGaz” anunță premise pentru IEFTINIREA gazelor naturale spre sfârșitul anului curent


Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru R. Moldova va scădea treptat și va constitui în trimestrul IV circa 100 de dolari pentru o mie de metri cubi la intrarea în republică, anunță SA „MoldovaGaz” cu referire la „prognoze preliminare”.

Astfel, susține compania, vor apărea premise financiare pentru „diminuarea tarifului final pentru consumatori”, care este aprobat de către Agenția Națională de Reglementare Energetică pe baza prețului de achiziție mediu anual.

SA „MoldovaGaz” a făcut aceste precizări cu privire la situaţia actuală „pe piaţa de tip spot”, după ce mai multe surse media au arătat că preţurile gazelor naturale din Europa sunt de trei ori mai mici decât cel achitat de R. Moldova.

„Pieței gazelor naturale de tip spot îi sunt inerente fluctuații sezoniere pronunțate și anume vara cotațiile acesteia se ieftinesc, pe când iarna se scumpesc. Mai mult, cotațiile la zi nu includ cheltuielile de transport la cumpărător, care deseori sunt nu doar comparabile, dar și le depășesc. În acest context, mai potrivită și corectă ar fi compararea prețurilor medii anuale de achiziție. Potrivit rezultatelor anului 2019, pe baza contractului de lunga durată cu „Gazprom”, acestea au constituit cca 233 de dolari pentru o mie de metri cubi la intrare în R. Moldova. În cazul pieței de tip spot, cu luarea în calcul a cheltuielilor de transport până la hotarul țării, prețurile medii ar fi depășit 246 de dolari pentru o mie de metri cubi. Drept urmare, pe baza consumului său anual, Republica Moldova ar fi nevoită să achite cca 14 milioane de dolari în plus. Estimările preliminare demonstrează că situația va fi similară și spre finele anului 2020”, arată „MoldovaGaz” într-un comunicat de presă.

Aceeași sursă precizează că, în cazul pieței de tip spot, se aplică principiul „take or pay”, precum și obligațiunea plăților în avans, ceea ce nu este prevăzut în contractul de lunga durată cu „Gazprom”. Totodată, achizițiile de pe piața de tip spot presupun și cheltuieli suplimentare pentru balansarea sistemului, precum și flexibilitatea zilnică și cea sezonieră.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
13.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Niște canalii

11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md