23:29:40 18.07.2025
Stiri

„Moartea” gunoiului în șapte localități din Telenești și Sângerei

Social 04.07.2013 18:47 Vizualizări1954
„Moartea” gunoiului în șapte localități din Telenești și Sângerei
Peste 20 de mii de oameni din localitățile Ineşti, Băneşti, Verejeni, Raţuş, Mândreşti, Prepeliţa şi din oraşul Teleneşti vor obţine acces, pentru prima dată în istoria localităţilor, la un serviciu de calitate de evacuare a deşeurilor menajere. Astăzi, cei șapte primari ai localităților s-au adunat la Ineşti, și-au schimbat pentru o zi cravata pe vesta de gunoier și au arătat oamenilor cum e să strângi deșeurile.

Primarul oraşului Teleneşti, împreună cu primarii a cinci sate din raionul Teleneşti şi al unui sat din Sângerei au semnat un acord de cooperare intercomunitară pentru a presta servicii publice în comun.

Potrivit primarului oraşului Teleneşti, Vadim Lelic, acum șase ani nu era nicio deosebire între Teleneşti şi satele din raion în ceea ce priveşte colectarea şi depozitarea deşeurilor - evacuare dezorganizată, gunoişti neautorizate, localităţi murdare şi cetăţeni nesatisfăcuţi de situaţie.

„Oraşul Teleneşti era poluat cu deşeuri menajere care puneau în primejdie sănătatea populaţiei. Singura maşină ce asigura transportarea deşeurilor era foarte veche, avea peste 30 de ani şi, plus la toate, în diferite regiuni ale localităţilor apăreau gunoişti neautorizate”, afirmă alesul local.

Un alt primar este de părere că acest proiect comun va oferi locuitorilor regiunii un serviciu de salubrizare modern, va dezvolta parteneriatele locale, va contribui la educarea ecologică a populaţiei şi la ameliorarea aspectului ecologic şi estetic al localităţilor.

Totuşi, pe lângă laudele şi mulţumirile unor locuitori ai satului Ineşti, s-au găsit și din cei care să critice taxa de opt lei care va trebui să o achite lunar fiecare persoană ce beneficiază de aceste servicii. Doamna Nina, locuitoare a satului Ineşti, spune că schimbările ce s-au produs îi uşurează munca zilnică. „Pun sacul la poartă, vine maşină şi-l ia şi gata. Eu oricum nu mă pot deplasa până la gunoişte, da sunt alţii, săracii, chiar nu au bani. Tare mulţi sunt care nu au bani, n-au unde lucra, nu ştiu ei de unde vor achita acest serviciu”, spune săteanca.

Proiectul de extindere a serviciilor de salubrizare din Teleneşti este susţinut de Programul comun pentru dezvoltare locală integrată (PCDLI) care îşi propune să realizeze zece proiecte de cooperare intercomunitară în mai multe raioane ale Republicii Moldova până la sfârşitul anului 2015.

Inga Frecăuțanu
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte