13:55:30 12.04.2024
Stiri

Minus o judecătorie și doar trei curți de apel! Guvernul a revizuit harta judiciară: „Nu va afecta numărul de judecători și va fi îmbunătățit accesul la justiție”

Actualitate 03.04.2024 12:56 Vizualizări1120 Autor: Ziarul National
Minus o judecătorie și doar trei curți de apel! Guvernul a revizuit harta judiciară: „Nu va afecta numărul de judecători și va fi îmbunătățit accesul la justiție”


Din cele 15 judecătorii existente vor rămâne 14, după fuziunea prin absorbție a Judecătoriei Anenii Noi, inclusiv cu sediul secundar Bender (Varnița), de către Judecătoria Căușeni, iar instanțele de apel vor fi reduse la trei – Curtea de Apel Nord, Curtea de Apel Centru și Curtea de Apel Sud.

Un proiect de lege aprobat astăzi de Guvern mai prevede transferul unor sedii de la o instanță de alta, pentru a spori accesul la justiție al cetățenilor.

De exemplu, sediul Leova al Judecătoriei Cimișlia va fi transferat la Judecătoria Hâncești din cauza lipsei infrastructurii rutiere între orașul Cimișlia și localitățile din raionul Leova, iar sediul Vulcănești de la Judecătoria Comrat, unde lucrează un singur judecător, va fi transferat la Judecătoria Cahul, pentru că distanța dintre Vulcănești și Cahul este de 34 de km, în timp ce de la Vulcănești până la Comrat sunt 83 de km.

Proiectul mai prevede reorganizarea curților de apel în Curtea de Apel Centru, Curtea de Apel Nord și Curtea de Apel Sud, iar cea din urmă va avea două sedii - cel central în municipiul Cahul și cel secundar în municipiul Comrat.

Secretarul de stat al Ministerului Justiției, Stanislav Copețchi, a declarat în cadrul ședinței de Guvern că la revizuirea hărții judiciare s-a ținut cont de numărul de locuitori în regiune, numărul de judecători în fiecare instanță, volumul de lucru per judecător și per instanță, precum și de infrastructura teritorială.

Potrivit lui Copețchi, schimbările nu vor reduce numărul de angajați ai instanțelor, în schimb va fi îmbunătățit accesul la justiție, eficientizat procesul de examinare a dosarelor, iar procesele de digitalizare în justiție vor fi accelerate.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

05.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica penală sau ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md