03:10:34 13.08.2020
 
Stiri

Minor bolnav mintal, maltratat și VIOLAT la închisoare: R. Moldova, CONDAMNATĂ la CtEDO

Actualitate 26.05.2020 15:23 Vizualizări968 Autor: Ziarul National
Minor bolnav mintal, maltratat și VIOLAT la închisoare: R. Moldova, CONDAMNATĂ la CtEDO


Un minor din R. Moldova a fost plasat în arest timp de patru luni în 2012, timp în care a fost maltratat și violat. La aproape opt ani de la ororile pe care le-a trăit, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat R. Moldova în acest caz, dispunând încasarea sumei de 15 000 de euro în calitate de prejudicii morale pentru reclamant și 1 500 de euro - costuri și cheltuieli de judecată.

Asociația „Promo-LEX”, care a reprezentat interesele victimei la Înalta Curte de la Strasbourg, arată că, în august 2012, I.E. avea 17 ani și o dizabilitate mintală. El a fost reținut fiind suspectat de o serie de infracțiuni, inclusiv omor, și plasat în detenție preventivă pentru 30 de zile.

Băiatul a petrecut în detenție preventivă patru luni, termen maxim prevăzut de lege pentru reținerea unui minor, fiind eliberat pe 9 decembrie și reținut în mai puțin de o oră în aceeași zi, în legătură cu aceleași fapte în raport cu care a fost aplicată măsura preventivă pentru prima dată.

Minorul a stat în primele patru luni de detenție într-o celulă cu alți cinci deținuți, acuzați de infracțiuni grave, precum omor, unul dintre aceștia fiind condamnat pentru violul unei minore.

La începutul lunii octombrie 2012, personalul penitenciarului a observat urme vizibile de violență pe corpul lui I., acestea fiind confirmate de către medicul instituției. Situația s-a repetat o săptămână mai târziu. Într-un final, băuatul a recunoscut că a fost maltratat și violat. O plângere oficială a fost depusă pe 19 octombrie 2012, cu toate acestea o cauză penală nu a fost deschisă din motiv că „lipseau probele”.

CtEDO a condamnat R. Moldova pentru că autoritățile au eșuat în a preveni maltratarea în penitenciar prin plasarea minorului cu tulburări mintale într-o celulă cu infractori violenți, dar și pentru reacția insuficientă a personalului penitenciarului și a organului de urmărire penală atunci când au remarcat leziuni pe corpul acestuia.

De asemenea, Curtea a constatat că urmărirea penală privind acuzațiile de maltratare și viol de către colegii de celulă a fost ineficientă, administrația penitenciarului nu a reacționat sub nicio formă și nu a contribuit la investigarea faptelor, chiar dacă gardienii penitenciarului cunoșteau faptul că reclamantul a fost maltratat și violat.

„Acest caz subliniază lipsa unor proceduri de protecție și investigare eficiente a situațiilor de maltratare sau viol al persoanelor minore în detenție și scoate în evidență indiferența și tolerarea de către conducerea Penitenciarului 13 din acea perioadă a unor asemenea situații. În premieră, Curtea constată rea-credința autorităților în procesul de aplicare și prelungire a măsurii preventive pentru a eluda termenele procedurale de menținere în arest a unei persoanei, permise de legislația națională. Acest fenomen încă este pe larg răspândit în cazurile moldovenești și aplicat pe larg de procurori, pentru a evita eliberarea persoanelor din arest la expirarea termenului maxim prevăzut de lege de 12 luni în care persoana se poate afla în arest preventiv”, susține avocatul Asociației „Promo-LEX”, Vadim Vieru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.08.2020 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko-Dodon, ase...

07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md