16:16:30 18.05.2024
Stiri

Ministrul Perciun: Doar o treime dintre absolvenții de la Pedagogie aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ. Deficit de 7 000 de cadre didactice în școli

Actualitate 12.04.2024 13:27 Vizualizări454 Autor: Ziarul National
Ministrul Perciun: Doar o treime dintre absolvenții de la Pedagogie aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ. Deficit de 7 000 de cadre didactice în școli


Sistemul educațional din Republica Moldova înregistrează un deficit de peste șapte mii de cadre didactice. Anual, din 1 000 de absolvenți ai instituțiilor cu profil pedagogic doar o treime aleg să se angajeze în instituțiile de învățământ, susține ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.

„Prioritățile legate de problemele cu care se confruntă educația din Republica Moldova pe care încercăm consecvent le implementăm în opt luni sunt. Ne concentrăm pe creșterea accesului la educație de calitate, în special pentru copiii din mediul rural. Ne preocupăm de reducerea deficitului de cadre didactice, iar pentru a acoperi aceste locuri, atragem mai mulți tineri specialiști și totodată se mențin cei care sunt în sistem. Și nu în ultimul rând, ne axăm în special pe subiectele legate de ce se predă la școală, ce facem mai departe cu curriculumul școlar și care sunt perspectivele în acest sens”, a declarat ministrul ieri-seară, la Moldova 1.

Dan Perciun a mai precizat că, pentru a reduce deficitul de cadre didactice, Guvernul și-a propus crearea unei rețele cu 35 de școli-model, care să ofere condiții moderne pentru profesori și elevi. Pentru anul 2025 se ia în calcul majorarea salariilor cadrelor didactice, însă deocamdată nu se știe cu cât.

„Este o inițiativă care vine să răspundă acestei provocări și care vorbeam cu discrepanță foarte mare în performanța elevilor din școlile mici și școlile mari mari. Încercăm să creăm acei poli de atracție pentru părinți din rândul școlilor din centrele raionale, în mare parte care au 500 de elevi, dar mai au capacitatea de a mai atrage elevi (200 de locuri libere, conform proiectului). Să investim în această rețea de 35 de instituții, să creăm toate condițiile necesare, ca ele să devină atractive. Și totodată să procurăm autobuze pentru ca să putem să rezolvăm problema deficitului de transport”, a conchis Dan Perciun.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md