12:43:09 10.04.2020
 
Stiri

Ministrul Nagacevschi este acuzat de MINCIUNĂ: Avocatul Poporului este împotriva instituirii MORATORIULUI la aplicarea mecanismului compensatoriu: „Au fost eliberați 142 de deținuți”

Social 14.02.2020 12:36 Vizualizări1982 Autor: Ziarul National
Ministrul Nagacevschi este acuzat de MINCIUNĂ: Avocatul Poporului este împotriva instituirii MORATORIULUI la aplicarea mecanismului compensatoriu: „Au fost eliberați 142 de deținuți” deschide.md


Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, este îngrijorat în legătură cu intenția Guvernului de a suspenda aplicarea reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție. Acesta spune că acțiunea propusă de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschis, reprezintă „un regres în asigurarea respectării drepturilor omului în detenție în R. Moldova”.

Ombudsmanul consideră că această decizie va avea un impact puternic negativ asupra drepturilor omului, iar persoanele aflate în detenție vor fi nevoite să suporte condițiile degradante și inumane pe perioade îndelungate din cauză că statul nu este capabil să le asigure condiții adecvate în locurile privative de libertate.

Citește și: Peste 5 000 de pușcăriași din R. Moldova ar putea ieși la LIBERTATE, profitând de mecanismul de reducere a pedepsei pentru condițiile inumane de detenție: Guvernul impune MORATORIU. „Pericol pentru securitatea statului”

Potrivit lui Cotorobai, prin legea adoptată în iulie 2017 și intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019, R. Moldova a instituit un remediu preventiv și compensatoriu pentru condițiile inadecvate de detenție, reafirmându-și, de asemenea, angajamentele sale în abolirea torturii.

Până la 10 februarie 2020, din circa 4 000 de plângeri din partea deținuților pentru condiții improprii de detenție, grație mecanismului compensatoriu, a fost acceptată eliberarea a 142 de deținuți, mărimea despăgubirilor fiind de 1.639.985 de lei, sumă incomparabil de mică față de cea plătită de stat pentru condamnările la CEDO, precizează Cotorobai.

„Declarația ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi, precum că „din detenție sunt eliberați criminali, recidiviști” constituie un fals și induce în eroare opinia publică, dat fiind că printre deținuții care cad sub incidența mecanismului compensatoriu sunt și persoane care au săvârșit infracțiuni mai puțin grave, cum ar fi cele economice, implicarea în accidente rutiere”, mai spune ombudsmanul.

Cotorobai își exprimă nedumerirea și în legătură cu faptul că Oficiul Avocatului Poporului, în calitate de instituție națională pentru drepturile omului, nu a fost consultat într-o problemă de o asemenea importanța, dar și pentru că subiectul în cauză nu s-a discutat în cadrul grupului de lucru pentru elaborarea Regulamentului cu privire la evaluarea condițiilor de detenție, creat de Ministerul Justiției.

„Avocatul Poporului solicită Parlamentului R. Moldova să nu susțină inițiativa Guvernului cu privire la suspendarea aplicării reducerii pedepsei condamnatului deținut în condiții precare de detenție”, se mai spune în comunicatul de presă remis de Oficiul Avocatului Poporului.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

ion 15.02.2020 13:52

Ar fi mai util de numarat cite persoane nevinovate au fost ilegal retinute, arestate, condamnate de "justitia" moldoveneasca.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.04.2020 09:29 Nicolae Negru Nicolae Negru // Se ascunde Dodon în ...

06.04.2020 09:28 Nicolae Negru Nicolae Negru // Statuia mareșalului ...

04.04.2020 18:14 Ziarul National Victor Chirilă // Creditul rusesc est...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de felul în care acționează autoritățile R. Moldova pentru combaterea extinderii pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md