19:54:12 29.05.2025
Stiri

Declarație: „R. Moldova înregistrează noi recorduri în producția de energie verde, iar media anuală de acoperire din surse regenerabile în 2025 este estimată la aproximativ 20%”

Actualitate 28.05.2025 09:02 Vizualizări578
Declarație: „R. Moldova înregistrează noi recorduri în producția de energie verde, iar media anuală de acoperire din surse regenerabile în 2025 este estimată la aproximativ 20%”

R. Moldova continuă să investească masiv în tranziția verde, iar începând cu anul 2020 capacitatea de producere a energiei din surse regenerabile a crescut de opt ori.

„În ultimele luni, R. Moldova înregistrează noi recorduri în producția de energie verde, iar media anuală de acoperire din surse regenerabile în 2025 este estimată la aproximativ 20%”, a declarat ministrul Energiei, Dorin Junghietu, în cadrul unei întrevederi cu membrii Comisiei Speciale a Parlamentului European pentru Scutul European pentru Democrație (EUDS), care au fost în vizită oficială în Republica Moldova între 26 și 28 mai 2025.

Printre membrii delegației s-au numărat Nathalie Loiseau, președinta Comisiei EUDS, Mika Aaltola și Eugen Tomac, cât și eurodeputatul Siegfried Mureșan, președintele Delegației la Comitetul Parlamentar de Asociere UE–Republica Moldova. Corina Mocanu-Bonnin, consilier politic în cadrul Delegației UE în Republica Moldova, a fost de asemenea prezentă.

Discuțiile s-au concentrat pe progresele Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, întărirea securității energetice, dezvoltarea durabilă și pregătirea pentru iarnă.

Membrii Comisiei EUDS au apreciat performanțele Republicii Moldova în implementarea acquis-ului european în domeniul energiei și gestionarea eficientă a crizelor de către autorități.

„Apreciem sprijinul constant al Uniunii Europene în realizarea reformelor și obiectivelor noastre strategice: dezvoltarea infrastructurii, promovarea eficienței energetice și extinderea surselor regenerabile, pentru a asigura accesul cetățenilor la energie fiabilă, competitivă și accesibilă. Performanțele noastre la capitolul energetic denotă angajamentul nostru ferm față de integrarea europeană și tranziția către un sistem energetic modern, rezilient și sustenabil”, a declarat ministrul Dorin Junghietu în timpul discuțiilor.

Menționăm că în raportul anual al Secretariatului Comunității Energetice pentru 2024, Moldova s-a clasat pe primul loc dintre cele 9 țări non-UE părți ale Tratatului Comunității Energetice, cu un scor general de 66%.

Ministrul a subliniat că, în ciuda campaniilor de dezinformare și provocărilor geopolitice, Moldova și-a consolidat securitatea energetică.

„În ciuda narațiunilor răspândite și a multiplelor falsuri promovate de oponenții politici, securitatea energetică a Republicii Moldova nu mai depinde de un singur furnizor. La Chișinău există un angajament clar pentru stabilitatea regională și protejarea interesului public”, a reiterat Dorin Junghietu.

În plus, întâlnirea a evidențiat eforturile continue pentru creșterea interconectării Moldovei la rețelele europene de energie electrică și gaze naturale.

Printre proiecte strategice importante au fost menționate Linia Independenței Energetice „Vulcănești – Chișinău”, LEA de 400 kV „Bălți –Suceava” și viitoarea interconexiune „Strășeni–Gutinaș”.

În pregătirea sezonului de vară, când consumul de energie electrică crește, ministrul Junghietu a enumerat dificultățile legate de capacitatea limitată de import, dar și soluțiile - utilizarea liniilor de 110 kV cu România și acorduri de urgență cu România și Ucraina.

Dorin Junghietu a povestit oficialilor europeni și despre promovarea noilor capacități de producție regenerabilă, inclusiv licitații pentru construcția centralelor regenerabile mari, cât și echipamente de stocare prin baterii pentru echilibrarea sistemului.

Această tranziție este parte din Planul Național pentru Energie și Climă, document strategic aprobat anul acesta ce urmărește integrarea surselor regenerabile, reducerea emisiilor și alinierea la obiectivele climatice europene. Moldova și-a asumat creșterea ponderii surselor regenerabile în mixul energetic național la 30% până în 2030.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte