00:08:03 19.05.2025
Stiri

Ministrul Economiei despre numirea lui Botnari la „MoldovaGaz”: „O candidatură de compromis pentru ambele părți” - „Gazprom” și Guvernul de la Chișinău

Politică 20.02.2017 16:24 Vizualizări2065
Ministrul Economiei despre numirea lui Botnari la „MoldovaGaz”: „O candidatură de compromis pentru ambele părți” - „Gazprom” și Guvernul de la Chișinău

Ministrul Economiei, Octavian Calmâc, susține că numirea recentă a lui Vasile Botnari la șefia „MoldovaGaz” a fost rezultatul mai multor discuții dintre Guvernul de la Chișinău și „Gazprom” care au convenit asupra candidaturii acestuia ca fiind „una de compromis”.

„Contractul de muncă cu precedentul director al „MoldovaGaz” a expirat la începutul lunii decembrie anul trecut. De atunci până în prezent, între „Gazprom”, acționarul principal, și Ministerul Economiei, care reprezintă interesele statului R. Moldova, au fost mai multe discuții pe platforma consiliului de administrare și în decembrie, și în ianuarie atât în R. Moldova, cât și la Moscova, dar și Sankt Petersburg. Au fost discutate mai multe candidaturi. Până la urmă, s-a convenit asupra lui Vasile Botnari, o candidatură de compromis pentru ambele părți. „MoldovaGaz” are nevoie de comunicare atât cu instituțiile statului, cu societatea civilă, cu regulatorii, cât și cu partenerii acționari, printre care și administrația de la Tiraspol. El trebuie să asigure acest echilibru. În final, s-a considerat că această candidatură este cea mai potrivită, deci s-a luat o decizie unanimă de a o susține”, a declarat Calmâc într-un interviu publicat pe site-ul Ministerului Economiei.

Întrebat cât de mult a contat relația președintelui Igor Dodon cu conducerea „Gazprom” în acest proces de negociere, mai ales după declarațiile potrivit cărora numirea lui Botnari la „MoldovaGaz” ar fi fost un târg între Dodon care i-ar fi „vândut” funcția lui Vladimir Plahotniuc, ministrul a spus că nu are „astfel de informații”: „Noi am avut dialogul nostru la nivelul Executivului, atât cu „Gazprom”, cât și cu acționarii companiei „MoldovaGaz” ca să ajungem la acest compromis”.

În același interviu, Octavian Calmâc comentează și informațiile din presa rusă potrivit cărora „Gazprom” a respins oferta Guvernului de la Chișinău privind eșalonarea datoriilor la gazele naturale.

CITIȚI și „Gazprom”, datoriile transnistrenilor la gaze și pârghia de influență asupra Chișinăului: Rușii RESPING oferta lui Filip

„Săptămâna trecută a avut loc o ședință ordinară a Consiliului de administrare al „MoldovaGaz”, al cărui președinte este vicepreședintele „Gazprom”. Am insistat să includem în ordinea de zi reeșalonarea datoriei pe care o au agenții economici din R. Moldova față de „MoldovaGaz”. Aici vorbim de un complex termoenergetic. Întreaga datorie se ridică la 750 de milioane de dolari. E o datorie istorică: vine din anii '90 încoace. Sunt doar penalități aplicate la datoriile vechi. Strategia noastră este formată pe diferite elemente. Pe de o parte, să revedem penalitățile, pe de altă parte să venim cu niște instrumente financiare din partea Băncii Mondiale, căci ne dorim să răscumpărăm sau să reeșalonăm această datorie”, a spus ministrul.

Sursa a mai precizat că discuțiile privind propunerea ca „MoldovaGaz” să preia gestiunea conductelor de la magistrale spre consumatori pentru lichidarea datoriilor Republicii Moldova față de „Gazprom” durează de zece ani: „Noi am făcut și o evaluare a gazoductelor de presiune joasă și de presiune medie, aflate în folosință la „MoldovaGaz”. Acest lucru noi îl gândim ca o soluție de acoperire a datoriei Republicii Molodva, nicidecum pentru datoria din raioanele de est. Pentru datoria noastră, cu acel instrument financiar despre care am vorbit, urmează să negociem cu „Gazprom”. Sigur ne așteptăm că și „Gazprom” va fi flexibil și acele datorii să fie anulate. Referitor la conductele de gaz: nu există un mecanism de compensare: cheltuielile pentru gazificarea țării în anii 2005-2007 vor merge în contul datoriilor. Oricum, până la urmă tot cetățenii au beneficiat de aceste investiții care au fost făcute de „MoldovaGaz” și „Gazprom”. Pe de altă parte, oamenii care au investit în magistralele interne din diferite localități nu au capacități de mentenanță și deservire tehnică. Sunt cheltuieli curente care trebuie contabilizate și, până la urmă, mai bine ar fi să evaluăm aceste bunuri, să le transmitem în contul unei datorii care, iarăși, a fost creată de noi toți datorită faptului că tarifele nu au fost ajustate la timp”.

Octavian Calmâc a ținut să precizeze că datoriile transnistrenilor la gaze, de 5,8 miliarde de dolari, figurează „pe toate facturile pe care noi le primim de la „Gazprom” și această evidență separată se duce de mult timp și nicidecum nu a fost un subiect de negociere și nici nu a fost un subiect de discuții”.

„Sigur că aceste datorii, mă refer la ambele părți, reprezintă niște riscuri pentru Republica Moldova, însă ele sunt minore. Vreau însă să reamintesc un subiect care anterior nu a fost discutat și nu a fost scos în evidență. Acesta ține de necesitatea implementării pachetului III energetic. Pachete de legislație care au fost votate de Parlament la începutul acestui an și urmează să fie implementate pe parcursul anului 2017 – 2018. Acestea presupun restructurarea în întregime a pachetului de companii care cad sub incidența „MoldovaGaz”. Astfel, urmează să apară companii profilate pe transportul de gaze, distribuția și furnizarea de gaze. Acum nu avem o astfel de structură. Avem întreprindere-„mamă” cu un șir de companii-„fiice”, stabilite regional, lucru care urmează să fie reorganizat pe alte principii. Pe de altă parte, trebuie revăzută și forma de reflectare în datele contabile a acestei datorii a raioanelor de est a Republicii Moldova. Subiectul acesta va fi discutat și pe parcursul anului 2017. Până la urmă, este o datorie care este recunoscută de autorități, dar ea urmează să fie reflectată corect din punct de vedere contabil”, zice ministrul Economiei.

Sursa mai afirmă că acțiunile întreprinderii „TiraspoltransGaz” sunt insuficiente pentru a răscumpăra datoria transnistrenilor la gaze.

„Mandatul acestor acțiuni este deja al „Gazprom”-ului. Ei au eliberat o astfel de procură pentru „Gazprom” ca să gestioneze cele 14% din acțiuni în numele lor. Costul acestor acțiuni este insuficient pentru a le acoperi datoriile. Oricum, evidența se ține separat: datoria agenților economici din R. Moldova și datoria administrației de la Tiraspol. Datoria, de fapt, este a unei companii-„fiice” a „MoldovaGaz” - „TiraspoltransGaz”, în valoare de aproximativ 5,8 miliarde de dolari.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte