Miniștrii mediului din UE își testează sângele pentru substanțe toxice: cer interzicerea PFAS în produsele de uz zilnic în întreaga Uniune


Miniștrii mediului din Uniunea Europeană au trecut joi prin teste de sânge pentru depistarea „substanțelor chimice persistente”. Aceasta este o acțiune menită să atragă atenția publicului asupra prezenței alarmante a acestor substanțe toxice.
„Sper să atrag atenția asupra acestei probleme”, a declarat ministrul danez al Mediului, Magnus Heunicke. „Aceasta cauzează probleme grave pentru sănătatea noastră și pentru mediul înconjurător. Trebuie să interzicem PFAS în produsele de uz zilnic în întreaga UE.” Testul colectiv a fost organizat de Danemarca în cadrul unei reuniuni a miniștrilor mediului din UE, desfășurată în orașul Aalborg, Danemarca fiind în prezent la președinția rotativă a Consiliului UE.
Substanțele PFAS, cunoscute drept „substanțe chimice persistente”, nu se descompun natural. Ele se acumulează în mediul înconjurător și pot cauza cancer, leziuni hepatice sau scăderea fertilității. Majoritatea oamenilor din lume au niște niveluri de PFAS în sânge.
Un studiu din Țările de Jos a descoperit că toate persoanele testate aveau PFAS în sânge. În majoritatea cazurilor, nivelurile depășeau limita admisă pentru sănătate, deși nu erau imediat dăunătoare, puteau slăbi sistemul imunitar.
„Mă aștept să găsesc PFAS în sângele meu, pentru că sunt substanțe chimice persistente și probabil vor fi și în sângele colegilor mei”, a spus Heunicke. Interesantă este însă cantitatea și tipurile de PFAS.
Din miniștrii invitați la testare, aproximativ 20 au participat până acum, printre aceștia fiind miniștrii din Franța, Germania, Olanda, Belgia și Ungaria, alături de comisarul european pentru mediu, Jessika Roswall.
Delegații au oportunitatea să facă analizele de sânge și vineri, iar rezultatele vor fi disponibile după vară. Danemarca este printre cele cinci țări care au propus Comisiei Europene eliminarea treptată a mii de substanțe PFAS conform legislației UE, începând din 2023. Această propunere este acum în atenția Agenției Europene pentru Produse Chimice și a întâmpinat critici din partea grupurilor industriale care solicită derogări.
Roswall a declarat că Comisia va planui eliminarea treptată a utilizării PFAS de către consumatori. Pentru industrii critice, care urmează să fie definite, se vor acorda derogări.
PFAS sunt utilizate în procesele de producție ale multor industrii importante, inclusiv în sectorul semiconductorilor, al bateriilor și farmaceuticelor.









































































