Miniștrii Energiei și Agriculturii discută cu agricultorii din Costești despre agrovoltaice și biogaz


Miniștrii Energiei și Agriculturii, Dorin Junghietu și Ludmila Catlabuga, s-au întâlnit în localitatea Costești cu antreprenorii agricoli. Subiectele principale abordate au inclus valorificarea energiei regenerabile.
Agricultorii s-au interesat de posibilitățile de a obține tarife mai mari la energia regenerabilă produsă prin panouri fotovoltaice instalate pe hale de procesare și păstrare.
Ministrul Energiei a detaliat că mecanismul de contorizare netă fusese conceput pentru ca prosumatorii să-și acopere costurile, nu să facă profit. Din cauza unor instalații supradimensionate de consumatori care doreau să profite financiar, mecanismul a fost înlocuit în 2024 cu facturarea netă, și s-au introdus plafoane individuale până la care operatorii de distribuție vor procura energia.
Dorin Junghietu a anunțat modificări la plafoanele individuale; beneficiarii pot alege între capacitatea distribuitorului sau un plafon pe baza consumului istoric. Dacă un operator demonstrează un consum mare al instalațiilor frigorifice, acesta devine plafonul lor. De asemenea, au devenit eligibile noi tehnologii regenerabile, cum ar fi cele eoliene și pe biogaz.
Energia produsă de centrale fotovoltaice este intermintentă și depinde de vreme. Totuși, consumul la refrigerare este constant. Soluția propusă este instalarea bateriilor pentru stocarea energiei produse ziua și utilizarea acesteia noaptea. În sectorul rezidențial, există granturi prin programul Casa verde, susținut de Centrul Național pentru Energie Durabilă prin Fondul de eficiență energetică.
Până la mai 2025, mecanismul de „facturare netă” a sprijinit instalarea de centrale fotovoltaice cu puterea de peste 42 MW.
Agricultorii s-au arătat și interesați de beneficiile instalațiilor pe biogaz și de suportul de stat oferit în acest sens.













































































