Miniștrii Apărării de la Chișinău și București, protocol de amendare a Acordului între Guvernele României şi R. Moldova privind cooperarea în domeniul militar: „Act esenţial în eforturile de creştere a rezilienţei R. Moldova”
Ministrul Apărării Naţionale de la București, Angel Tîlvăr, a avut, vineri, o întrevedere bilaterală cu omologul său din Republica Moldova, Anatolie Nosatîi, aflat în vizită oficială în România.
Potrivit unui comunicat al MApN, cei doi miniştri au discutat despre ultimele evoluţii privind situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi modalităţile concrete de sprijinire a creşterii rezilienţei Republicii Moldova, în contextul eforturilor României de susţinere a parcursului european al Chişinăului.
„Suntem conştienţi de ameninţările de tip hibrid cu care se confruntă Republica Moldova şi am discutat cu ministrul Nosatîi despre modalităţile prin care România poate să ofere sprijin concret, în funcţie de nevoile identificate. Am reafirmat angajamentul nostru ferm pentru consolidarea securităţii şi promovarea stabilităţii în regiune, precum şi pentru modernizarea şi reforma sistemului de apărare al Republicii Moldova, prin schimburi de expertiză şi exerciţii comune între cele două armate”. a subliniat ministrul Tîlvăr, citat în comunicat.
Totodată, Angel Tîlvăr a evidenţiat cooperarea dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care continuă să evolueze, Republica Moldova fiind ferm angajată în parcursul său european.
„Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova prin multiple instrumente care contribuie la consolidarea stabilităţii şi rezilienţei. În context, a fost subliniată importanţa măsurilor de asistenţă finanţate prin Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF), începând cu anul 2021. Până în prezent, acestea au atins valoarea de 128 milioane euro, contribuind în mod esenţial la consolidarea capacităţii forţelor armate din Republica Moldova", se arată în comunicatul citat de Agerpres.
În context, ministrul Tîlvăr a reiterat sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova în cadrul tuturor formatelor de cooperare şi consultări la nivel internaţional în care este prezentă, unde ţara noastră promovează constant progresele obţinute de autorităţile de la Chişinău în parcursul european asumat, pledând pentru implicarea comunităţii internaţionale în susţinerea Republicii Moldova pentru atingerea acestui deziderat.
Ministrul român a evidenţiat, de asemenea, potenţialul de consolidare a profilului în regiune oferit de obţinerea recentă, cu ajutorul României, a statutului de membru cu drepturi depline al procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei (SEDM), a cărei preşedinţie este deţinută de ţara noastră, în perioada 2023-2025.
Potrivit MApN, în marja convorbirilor oficiale avute vineri, ministrul Angel Tîlvăr a semnat împreună cu omologul de la Chişinău, Anatolie Nosatîi, cel de-al doilea Protocol de amendare a Acordului între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind cooperarea în domeniul militar, semnat iniţial la Chişinău la 20 aprilie 2012.
Documentul va permite susţinerea pregătirii şi participării în comun la misiuni şi operaţii în cadrul organizaţiilor şi coaliţiilor multinaţionale, precum cele sub egida Uniunii Europene.
„Semnarea acestui act este esenţială în eforturile de creştere a rezilienţei Republicii Moldova, vizând, în special, întărirea capacităţii armatei sale de a contribui la securitatea internaţională. Acest document va facilita participarea efectivelor Armatei Naţionale a Republicii Moldova la misiuni şi operaţii în sprijinul păcii, ceea ce va contribui la creşterea nivelului de instruire şi a interoperabilităţii cu armatele partenere. Ministerul Apărării Naţionale este gata să sprijine acest obiectiv. Este un proiect la care s-a lucrat intens în ultimele luni şi mă bucur că se concretizează într-o perioadă în care Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul nostru în atingerea obiectivelor de integrare europeană", a spus ministrul Tîlvăr.
Angel Tîlvăr a evidenţiat, de asemenea, faptul că asistenţa de apărare şi securitate pe care România o oferă autorităţilor de la Chişinău are caracter multidimensional, respectă statutul de neutralitate al ţării şi va fi adaptată permanent la nevoile concrete de transformare şi modernizare a Armatei Naţionale.
În context, ministrul Apărării a salutat semnarea, în premieră, a Parteneriatului pentru securitate şi apărare dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova, care a avut loc în marja Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova, din 21 mai.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM