Ministra de Interne, despre sutele de alerte false cu BOMBĂ din R. Moldova: „Majoritatea au fost făcute din Federația Rusă”


Majoritatea alertelor false cu bombă, care au vizat aeroportul, instituții importante ale statului, judecătorii și școli și au alimentat panica în societate începând cu primăvara anului trecut, au fost făcute din Federația Rusă, susține ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.
Potrivit ministrei, scopul urmărit de autorii acestor alerte a fost inclusiv ațâțarea nemulțumirii populației și scăderea încrederii cetățenilor în instituțiile statului.
„Investigațiile desfășurate au dus spre concluzia că aceste alerte au fost făcute de pe adresele unor IP-uri din străinătate, în mare parte din Federația Rusă. Am operat cu pârghiile care ne sunt puse la dispoziție, au fost făcute solicitările corespunzătoare, nu avem niciun răspuns. Cu alți parteneri facem schimb de informații pentru a analiza în complexitate, a înțelege exact tabloul acestor amenințări pentru a ști cum să intervenim pentru a asigura securitatea, a nu bloca suplimentar agenda instituțiilor”, a declarat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, într-o emisiune de la Realitatea.
Ana Revenco a mai declarat că alertele cu bombă sunt elementele unui război hibrid care intervin în planul economic al republicii și schimbă agenda de lucru a instituțiilor statului.
„În marea lor majoritate, ele sunt elemente ale aceluiași război hibrid. Apar exact în momentul când sunt pregătiri sau în desfășurare a acelor acțiuni publice, a așa-numitor proteste, blocaje de drumuri, de artere, acțiuni provocatoare în raport cu organele de forță. Menirea lor este clară pentru toată lumea. Este o intervenție în buna desfășurare a vieții economice. Menirea acestora este de a scoate din viața normală funcționalitatea instituțiilor, de a realiza pierderi financiare, de a drena banii din buget, de a focusa atenția de pe agenda de dezvoltare și a ține toate instituțiile și cetățenii în agenda de criză”, a mai spus șefa de la MAI.
Precizăm că sute de alerte false cu bombă au fost lansate pe parcursul anului trecut prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, dar și prin telefon.
Procuratura Generală investighează aceste fapte în cadrul unei urmăriri penale deschise pentru acte de terorism.



























