MILIOANELE statului, în reparația bisericilor
Ilegalitate: În ultimii doi ani au fost alocate milioane de lei din bugetul statului pentru reparația și construcția bisericilor, deși acest lucru este o încălcare gravă a legii
R. Moldova este un stat laic. Potrivit articolului 31 din Constituție, bisericile sunt autonome și separate de stat. Cu toate acestea, consiliile raionale și locale alocă sute de mii de lei lăcașelor sfinte pentru reparații cosmetice. Numai în ultimii doi ani, bisericile din trei raioane au primit din partea statului aproape 1,7 milioane de lei, sumă din care s-ar fi putut procura 45 de case pentru nevoiași.
400 de lei și spălarea păcatelor
În satul Șolcani, raionul Soroca, sătenii se bucură nespus că biserica nu mai arată ca altădată. Acoperiș nou, tencuială nouă, vopsea proaspătă. În aceste condiții moderne și păcatele enoriașilor parcă s-au mai împuținat, zic ei. „Ei, la noi e tare bine. Acoperișul bisericii strălucește la soare și ți se umple inima de bucurie când o vezi cât e de țanțoșă și de frumoasă”, se laudă mătușa Nina Stavița.
Pentru ca lăcașul sfânt să arate ca nou, bătrânica a jertfit jumătate din pensie fără să crâcnească sau să-i pară rău. „S-a strâns câte 400 de lei. Așa au decis acești mai tineri. Noi, toți pensionarii, am dat. Mă rog, ne mai spală din păcatele noastre. Și pe urmă, nu în toată ziua se repară biserica. Da, o ajutat și primăria cu bani, iar femeile din sat au făcut mâncare pentru lucrători. Alții au oferit materiale de construcție”, relatează femeia.
Bisericile - monumente de for public
Dacă majoritatea sătenilor din Șolcani au donat pentru reparația bisericii câte 400 de lei, atunci Consiliul raional Soroca a acordat un ajutor financiar de 70 de mii de lei, potrivit unei decizii din 10 aprilie curent. Și lista ajutoarelor financiare nu se oprește aici. Anul acesta, sumele oferite bisericilor se ridică la 200 de mii de lei, iar anul trecut - la 300 de mii de lei. Lăcașul sfânt din Alexandru cel Bun a primit 60 de mii de lei, cel din Niorcani - 70 de mii de lei, iar Biserica „Sf. Muc. Pantelimon” de lângă maternitatea din Soroca – 80 de mii de lei etc.
Administrația raională susține că nu a comis nicio abatere de la lege și că totul se face în interesul societății. „Da, am acordat ajutor financiar bisericilor în mai multe localități în scopul păstrării acestora. Noi știm ce scrie în Constituție, dar totul este legal, deoarece bisericile sunt monumente de for public și sunt o parte a societății”, declară vicepreședintele raionului, Vadim Nicuța. Bisericile, însă, nu se regăsesc în Legea monumentelor de for public, aprobată în 2011.
Suntem pe cont propriu, dar cu 120 000 de lei
În satul Mândâc din Drochia sunt două locașuri de cult. Consiliul raional Drochia a oferit uneia din biserici, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, 100 000 de lei pentru lucrări de reparație, iar administrația locală – încă 20 de mii de lei. „Of, of, biserica e separată de stat, suntem pe cont propriu și nu ne ajută deloc. Umblăm ca cerșetorii pentru un bănuț de la oameni. Am mai avea nevoie de mulți bani ca s-o reparăm capital”, se văicărează preotul, iar când aude de cele 120 000 de lei date de stat, zice: „Apu’ așa, dacă am stat cu mâna întinsă”.
Primarul din Mândâc, Ion Lupașcu, spune că în sat a pornit mai multe proiecte: reparația drumurilor, iluminatul stradal, reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, doar că ar mai trebui bani ca să le ducă la bun sfârșit. „Mai trebuie bani ca să terminăm proiectele începute, dar vom găsi. Totuși, era nevoie să dăm bani și bisericii, care era într-o stare deplorabilă”, menționează Lupașcu.
Cu câte 50 de mii de lei s-au ales și bisericile „Sviataia Troița” din regiunea Cartofleanca, s. Cotova, și cea din localitatea Antoneuca. „Cunosc eu foarte bine legile și știm că bisericile nu trebuie finanțate de stat. Întrebarea nu e la mine, doar consilierii votează deciziile. Eu doar execut, îmi place mie sau nu”, se scuză nervos președintele raionului Drochia, Andrei Marian.
Legea este cunoscută, dar altfel nu se poate
Enoriașii din s. Hâjdieni, raionul Orhei, pleacă în localitatea vecină pentru ase ruga lui Dumnezeu. Ca să nu mai facă cei 2 km până în Berezlogi, au decis să construiască una mai micuță la dânșii în localitate. „De vreo câțiva ani se ridică biserica. Au mai pus sătenii, au mai găsit sponsori, a mai ajutat Consiliul raional și deja au ridicat pereții și acoperișul”, spune Matroana Globa din satul vecin, Berezlogi.
Preotul Ghenadie e încântat că statul s-a gândit să dea acest ajutor financiar. „Eu slujesc la Berezlogi, dar vom construi și una în Hâjdieni. Consiliul raional ne-a dat 100 de mii de lei, iar primăria - 75 de mii. Știm de lege, dar cum altfel să construim biserici?”, întreabă părintele.
Jumătate de milion pentru o mănăstire
Pentru reparația complexului monastic Curchi, din 2012 și până în prezent, Consiliul raional Orhei a alocat jumătate de milion de lei, deși, cu o lună în urmă, Parlamentul a decis să plătească datoria de 25 de milioane de lei pe care o acumulase locașul sfânt față de compania de construcții „Glorinal”.
Primarul din satul Vatici, Petru Dogocher, menționează că, din banii alocați, mănăstirea ar fi finalizat niște lucrări de pictură. „Noi suntem intermediari. Banii sunt transferați de Consiliul raional primăriei, iar noi îi dăm mănăstirii. Știu că au fost mari discuții în legătură cu această mănăstire, dar administrația raională a alocat bani pentru majoritatea bisericilor din Orhei”, opinează alesul local.
Statul cu o mână dă și cu alta ia
Recent, Consiliul raional Dubăsari a fost acţionat în judecată pentru că a alocat 100 000 de lei pentru reparaţia bisericilor cu statut de monument de arhitectură. Cancelaria de Stat solicită recuperarea banilor, menționând că Legea privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie prevede că bisericile şi cultele religioase sunt autonome, separate de stat și că a acţionat în strictă conformitate cu atribuţiile legale, iar acţiunile Consiliului raional Dubăsari reprezintă abateri de la norma legală.
Totodată, Cancelaria de Stat a acționat și alte consilii raionale în judecată, unele soldându-se deja cu câștig de cauză. Consiliul raional Ialoveni a alocat surse financiare pentru 11 biserici din raion, iar decizia a fost atacată și câștigată în instanța de judecată (Curtea Supremă de Justiție). Pe cântarul zeiței Themis au ajuns și consiliile raionale din Drochia, Cahul și Leova.
În R. Moldova sunt 1 565 de biserici ortodoxe și 44 de mănăstiri, iar datele statistice arată că numărul instituțiilor de învăţământ primar, secundar general și liceal este cu 200 mai mic, adică 1 397.
Violeta Gașițoi, avocat:
Ajutoarele financiare trebuie date nu bisericilor, ci pentru reparația drumurilor, școlilor, centrelor medicale, adică instituțiilor care depind de stat și de care se folosește toată societatea. De biserică nu se folosește toată comunitatea, pentru că avem diferite religii. Plus că biserica este separată de stat, iar statul nu are nicio obligațiune să întrețină aceste lăcașe. Atât timp cât biserica nu achită impozite la stat, nici statul nu are treabă cu bisericile. Statul ar trebui să acționeze în judecată toate consiliile orășenești și locale care au alocat bani, nu doar pe unele. Aici ar trebui să se implice și Procuratura Generală, ca să investigheze cazurile respective, deoarece e o problemă gravă.
Funcționar din România, mână de ajutor la Chișinău: „Expertiza României se dovedește relevantă pentru procesul de armonizare a legislației R. Moldova cu acquis-ul comunitar, în domenii precum protejarea ariilor naturale și a biodiversității”
Granturi de până la jumătate de milion de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații pe teritoriul R. Moldova
Medicii de la Spitalul Clinic Republican, îngrijorați vizavi de condamnarea la doi ani de închisoare, pentru malpraxis, a unui coleg de la Bălți: „Actul medical este, în natura sa, o activitate cu multiple riscuri și incertitudini”