Merz cere o politică fermă împotriva Rusiei și consolidarea armatei germane în Bundestag


Noul cancelar german, Friedrich Merz, face un apel către europeni și americani să nu accepte o „pace dictată" de către Rusia Ucrainei. Acesta insistă că Ucraina nu ar trebui forțată să facă concesii teritoriale împotriva voinței sale. Aceasta este prima sa declarație guvernamentală în Bundestag, camera inferioară a Parlamentului german, la Berlin.
Friedrich Merz subliniază în discursul său de politică generală că „este de o importanță capitală" ca Occidentul să rămână unit în acest conflict și îndeamnă la „cea mai mare unitate posibilă între partenerii europeni și americani". Președintele american Donald Trump, de la revenirea sa la putere în ianuarie, încearcă să relanseze negocierile între Ucraina și Rusia, pentru că războiul a provocat mii de victime, atât civile cât și militare.
Kievul și aliații săi europeni - Franța, Germania, Regatul Unit și Polonia - au solicitat președintele rus Vladimir Putin un armistițiu de 30 zile, avertizând cu sancțiuni masive în caz contrar. „Ajutorul pe care-l acordăm Ucrainei rămâne un efort comun al europenilor, americanilor și altor prieteni și aliați", a afirmat Friedrich Merz. Trump încearcă să apropie Statele Unite de Rusia, în timp ce Merz afirmă: „Nicio pace dictată și nicio supunere unor fapte stabilite militar împotriva voinței Ucrainei nu este acceptabilă”.
El a subliniat eforturile Germaniei de a se asigura că această poziție clară este susținută atât în Europa, cât și de partenerii americani. Pe lângă cererea de neaderare a Ucrainei la NATO, Vladimir Putin solicită mereu demilitarizarea Ucrainei și garantarea menținerii teritoriilor anexate în 2022, exceptând Crimeea, anexată în 2014. „Cei care cred că Rusia se va mulțumi cu o victorie în Ucraina sau cu anexarea unei părți a țării se înșală", a avertizat cancelarul german.
Împotriva amenințării ruse pe continentul european, cancelarul consideră esențială dotarea Germaniei cu „cea mai puternică armată convențională din Europa". Guvernul său va investi sute de miliarde de euro. Consolidarea Bundeswehr-ului, care a fost mult timp subfinanțat, este „prioritatea noastră absolută", a declarat liderul german, menționând că „țara cea mai populată și cea mai puternică din Europa se așteaptă la acest lucru, precum și prietenii și partenerii noștri".
Friedrich Merz îndeamnă „toate părțile vizate" să evite cât mai rapid o „foamete" în Fâșia Gaza, unde Israelul blochează din 2 martie intrarea oricărui ajutor umanitar. „Aceasta este o obligație umanitară a tuturor părților și insist pe lângă toate părțile să se evite cât mai rapid posibil foametea în regiune", a declarat șeful Guvernului german.
Germania "poate redeveni o locomotivă economică pe care lumea să o admire", a asigurat noul cancelar în discursul său general. El este determinat "să facă totul" pentru ca țara, tot mai afectată de criză, să regăsească "calea creșterii" economice. Germania, mult timp văzută ca un motor de creștere economică în zona euro, se află de aproape doi ani în recesiune și riscă stagnarea în 2005.
„N-am cunoscut niciodată în istoria țării noastre o perioadă atât de lungă fără creștere economică", a remarcat noul cancelar. Sistemul economic este încă competitiv. Totuși, condițiile de bază s-au schimbat. Merz promite un amestec de reduceri ale impozitelor, prețurilor energiei și costurilor legate de birocrație. Coaliția condusă de Uniunea Creștin Democrată (CDU), Uniunea Social Creștină (CSU) și Partidul Social Democrat (SPD) intenționează să investească în infrastructuri deteriorate printr-un fond public fără precedent, în valoare de 500 miliarde de euro.
Guvernul va administra aceste fonduri cu o „prudență extremă", iar datoriile aferente „trebuie să fie de asemenea rambursate", a avertizat Friedrich Merz. Cancelarul se confruntă cu critici în cadrul CDU după ce a relaxat reglementările bugetare germane, revenind asupra unui angajament din campanie. Avalanșa de tarife vamale impuse de președintele american Donald Trump reprezintă o amenințare existentială pentru Germania, foarte dependentă de exporturile sale.
Friedrich Merz a reiterat dorința sa de a „soluționa rapid" neînțelegerile cu Donald Trump, după o discuție telefonică cu acesta. Conservatorii germani doresc ca Uniunea Europeană să „încheie cât mai multe acorduri comerciale posibile" și să ratifice rapid Acordul de liber-schimb cu țările MERCOSUR.









































































