17:19:58 19.05.2025
Stiri

Măsuri mai stricte în R. Moldova pentru etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans

Actualitate 03.11.2022 12:59 Vizualizări1358
Măsuri mai stricte în R. Moldova pentru etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans
Poză simbol

Un proiect de lege care va reglementa mai strict etichetarea produselor alimentare care conțin acizi grași trans a fost votat astăzi în primă lectură de către Parlament.

Alimentele în care se regăsește un procent sporit de acizi grași trans sunt margarina, frișca, smântâna vegetală, biscuiți, fursecuri, cartofi prăjiți, gogoși, produse semipreparate congelate etc.

Noile prevederi stabilesc că la fiecare 100 de grame de grăsime din produsele alimentare cantitatea de acizi grași trans nu va depăși 2 grame. Informația respectivă va fi pusă la dispoziția consumatorului direct pe ambalajul sau eticheta produsului alimentar, dar și prin intermediul altor instrumente de comunicare.

Potrivit notei informative a proiectului, acizii grași trans sunt considerați cei mai nocivi pentru că ridică nivelul de colesterol „rău” în organism, având ca efect creșterea incidenței bolilor cardiovasculare și a celor oncologice.

În opinia autorilor inițiativei legislative, deputații Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Dan Perciun și Ana Oglinda, implementarea proiectului va asigura protecția sănătății consumatorilor prin stabilirea de cerințe obligatorii cărora trebuie să se conformeze operatorii din domeniul alimentar la plasarea pe piață a produselor.

„Implementarea prevederilor proiectului va acorda posibilitatea consumatorului de a alege, în cunoștință de cauză, produsul dorit aflat pe raftul magazinului, prin punerea la dispoziției a informației ample despre conținutul acestuia, inclusiv cu prezența acizilor grași trans, alături de alte componente incluse în declarația nutrițională” a explicat Ana Oglinda, membra Comisie protecție socială, sănătate și familie.

Parlamentarii mai precizează că acizii grași trans sunt utilizați în industria alimentară deoarece prelungesc termenul de valabilitate a produsului, conferă un aspect atrăgător și prelungesc prospețimea acestuia.

Modificările legislative vizează și armonizarea cadrului național de reglementare în domeniul siguranței produselor alimentare cu prevederile legislației europene.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte