MApN: 12 ținte aeriene ucrainene detectate în apropierea graniței cu România, patru au intrat accidental în spațiul aerian românesc fără risc pentru populație


Sistemele de supraveghere radar ale Ministerului Apărării Naţionale au detectat, în noaptea de duminică spre luni, ţinte aeriene care au evoluat pe traiecte distincte în spaţiul aerian ucrainean. Acestea se aflau la nord de frontiera cu România, aproape de zona Maramureş - Suceava. Conform MApN, au fost observate 12 ţinte aeriene ucrainene în acest spaţiu, iar patru dintre ele au intrat neintenţionat, pentru câteva minute, în aerul României, în regiunile Sighetu Marmaţiei şi Vicovu de Sus. Aceste incidente nu au reprezentat o ameninţare reală pentru siguranţa naţională sau viaţa cetăţenilor români.
Reacţia autorităţilor a inclus ridicarea de la sol a unor aeronave de luptă pentru misiuni de cercetare aeriană. Oficialităţile ucrainene au confirmat măsuri de dispersare a aeronavelor militare din vestul Ucrainei, din cauza unor atacuri masive ale Federaţiei Ruse asupra infrastructurii aeroportuare ucrainene. În acest context, MApN a informat structurile care coordonează traficul aerian civil pentru a monitoriza situatia integrată.
Aerul românesc a fost traversat de două F-16 româneşti care au decolat din Baza 86 Aeriană Borcea, la ora 03.30, în scopuri de cercetare. Aproape de ora 05.00, s-a ordonat decolarea a două Eurofighter Typhoon ale Forţelor Aeriene Italiene din Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
În intervalul operaţional 03.30-06.00, au fost detectate 12 ţinte ucrainene, patru dintre ele pătrunzând pe teritoriul României. După misiunile aeriene, aeronavele F-16 s-au întors la Borcea în jurul orei 06.00, iar aeronavele italiene au aterizat la Mihail Kogălniceanu la ora 07.00.
Ministerul Apărării Naţionale monitorizează constant spaţiul aerian al României şi al regiunii în colaborare cu aliaţii NATO, pentru a garanta securitatea şi integritatea teritorială a ţării. Chiar dacă România nu este direct vizată, conflictul din Ucraina, în apropierea teritoriului românesc, impune măsuri pentru protejarea cetăţenilor şi a infrastructurii naţionale.
Aceste măsuri sunt ajustate gradual, adaptându-se diverselor ameninţări, pentru a preveni daune extinse. Ele sunt dispuse în conformitate cu competenţele stabilite de CSAT şi de liderii din sistemul naţional de apărare. România este de asemenea angajată activ în eforturile aliate de descurajare şi apărare, respectându-şi angajamentele internaţionale.













































































