Maia Sandu, mesaj TRANȘANT înaintea summitului Consiliului European, unde se va decide dacă vor fi deschise negocierile de aderare cu R. Moldova: „Unica șansă ca noi să SUPRAVIEȚUIM ca democrație e să devenim membri ai UE”


Federația Rusă încearcă prin diferite modalități și instrumente să influențeze situația politică din R. Moldova, iar cu cât republica noastră se va apropia mai mult de Uniunea Europeană, cu atât atacurile Moscovei se vor intensifica. Astfel, unica șansă ca R. Moldova să supraviețuiască ca democrație e să devină membră a UE, a declarat astăzi președinta Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă, susținute în comun cu omologii săi din Austria, Alexander Van der Bellen, și Slovenia, Nataša Pirc Musar, aflați într-o vizită oficială la Chișinău.
„Din păcate, nu este o noutate că Rusia încearcă să influențeze evoluțiile politice din R. Moldova. Moscova încearcă diferite modalități și instrumente pentru a influența situația de aici. Au folosit resursele energetice ca armă împotriva R. Moldova. Noi am reușit să diversificăm resursele energetice, să devenim mai independenți. În afara de aceasta, au încercat să organizeze anumite proteste violente împotriva Guvernului. Au folosit bani furați pentru a finanța diferite campanii electorale ale diferitor partide politice. În alegerile recente, rușii au încercat să folosească și mai mulți bani ilegali, pentru a mitui alegătorii din R. Moldova. Acest lucru s-a făcut pentru a frauda alegerile și noi credem că, cu cât mai aproape vom ajunge de UE, cu atât mai serioase și mai grave vor fi aceste intervenții și aceste presiuni. Cu cât mai mari vor fi pașii noștri spre UE, cu atât mai mare va fi presiunea din partea Moscovei”, a declarat astăzi Maia Sandu.
Potrivit șefei statului, R. Moldova poate rămâne democratică doar în aderând la familia europeană.
„Mizăm pe o decizie pozitivă a statelor-membre privind începerea negocierilor de aderare la reuniunea Consiliului European din 14 - 15 decembrie curent. Unica șansă ca noi să ne consolidăm democrația, să supraviețuim ca democrație, este să devenim membri ai UE. Dacă judecăm din experiențele precedente, țări mici ca și R. Moldova niciodată nu vor fi concepute de Rusia ca state care pot să-și decidă viitorul. Acest lucru depinde și de noi. Trebuie să devenim și mai rezilienți. Noi am lucrat la consolidarea securității energetice, la crearea unor instituții mai puternice și suntem foarte angajați să asigurăm finanțarea partidelor politice cât mai transparent, în special în campaniile electorale, deoarece considerăm că aceștia sunt pilonii pe care se fundamentează democrația. Chiar dacă avem o legislație bună, implementarea este dură. În momentul în care sunt atâția bani ilegali care vin din Rusia, instituțiile trebuie să fie puternice. Pericole există, dar noi vom continua să lucrăm pentru a deveni și mai rezilienți”, a punctat șefa statului.
CITIȚI și Cele trei acțiuni pe care trebuie să le implementeze guvernarea de la Chișinău pentru a deschide negocierile de aderare a R. Moldova la UE. Vicepremierul Popescu: „Sunt pași realizabili”
Maia Sandu a precizat că încearcă să convingă toate cele 27 de stat membre ale UE că R. Moldova merită o șansă în decembrie curent.
„Noi încercăm să convingem toate statele membre ale UE prin acțiunile pe care întreprindem în fiecare zi. Raportul de evaluare al Comisiei Europene este o dovadă a eforturilor pe care le facem. Statele membre vor lua o decizie pornind de la evaluarea tehnică a Comisiei Europene. Bineînțeles că în toată această perioadă am îmbunătățit relațiile cu statele membre, le-am vorbit care sunt aspirațiile cetățenilor noștri, le-am vorbit cât de mult ne dorim să fim parte a lumii libere și le-am vorbit despre faptul că integrarea europeană este singura noastră cale ca să putem consolida democrația în R. Moldova”, a conchis șefa statului, în cadrul declarațiilor de presă susținute în comun cu omologii din Austria și Slovenia.









































































