00:19:54 06.12.2024
Stiri

Maia Sandu le-a vorbit GĂGĂUZILOR despre RĂZBOIUL declanșat de Rusia în Ucraina și i-a CONVINS că mișcările SEPARATISTE în regiune nu sunt justificate: „Nicio autonomie din UE nu are puteri atât de largi ca UTA Gagauz-Yeri din R. Moldova”

Actualitate 02.09.2022 17:38 Vizualizări2682 Autor: Ziarul National
Maia Sandu le-a vorbit GĂGĂUZILOR despre RĂZBOIUL declanșat de Rusia în Ucraina și i-a CONVINS că mișcările SEPARATISTE în regiune nu sunt justificate: „Nicio autonomie din UE nu are puteri atât de largi ca UTA Gagauz-Yeri din R. Moldova”

Președinta Maia Sandu le-a vorbit astăzi studenților Universității de Stat din Comrat despre importanța păstrării păcii și unității în R. Moldova, în contextul dificil creat de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, despre criza energetică, dar și despre cât de nejustificate sunt mișcările separatiste promovate de anumiți politicieni din UTA Găgăuzia.

„De șase luni deja, ucrainenii, cu prețul propriilor vieți, își apără casele, libertatea, țara, poporul și dreptul de a alege. Pentru că a fi liber înseamnă a avea dreptul de a alege. Ucrainenii doresc să trăiască în pace și liniște în propriile case, în propria țară și să-și decidă de sine stătător soarta. A-ți apăra casa, familia și pe cei dragi, fără a-ți cruța propria viață, nu este oare un lucru demn de respect? Ar face cineva dintre noi altfel? Am văzut cu ochii mei suferința oamenilor din Ucraina. Este imposibil să transmiți disperarea unui om care și-a pierdut familia și prietenii. O întreagă generație poartă amprenta unui război teribil. Aceasta nu poate fi nici uitat, nici justificat. Nu am văzut niciun ucrainean care să fi cerut o astfel de eliberare – distrugând case și distrugând viețile pașnice ale cetățenilor”, a spus președinta în fața studenților.

Potrivit șefei statului, ceea ce se întâmplă în Ucraina nu trebuie tratat cu indiferență, așa cum sugerează unii politicieni de la Chișinău sau Comrat.

„Acest lucru se întâmplă chiar lângă noi. În al doilea rând, înseamnă că noi, cei din R. Moldova, trebuie să facem tot ce ne stă în puteri pentru a menține pacea și stabilitatea. R. Moldova este o republică mică, iar mulți oameni spun că puține lucruri depind de noi. Acest lucru nu este adevărat. Depinde de noi, de fiecare dintre noi, dacă vom fi suficient de înțelepți pentru a păstra pacea, stabilitatea și armonia în interiorul republicii, în ciuda războiului din apropierea granițelor noastre. Păstrarea păcii este obiectivul primordial pentru noi toți. Și vom face tot ce ne stă în puteri pentru a realiza acest lucru. Pentru toți cetățenii R. Moldova este important să prevină încercările de a semăna haos în R. Moldova, de a diviza cetățenii pe criterii naționale, etnice sau teritoriale. Nu ar trebui să permitem nimănui să ne insufle suspiciune și neîncredere unii față de alții. Anumiți oameni din această republică nu vor să își asume responsabilitatea pentru propriul furt, anarhie și corupție și, prin urmare, caută să creeze haos”, a punctat Maia Sandu.

Președinta a subliniat că actuala guvernare și-a propus să construiască un stat puternic prin eliminarea problemelor, prin eliminarea corupției și a intereselor de cartel din instituțiile statului.

„Luptăm pentru a ne proteja interesele naționale. Iar interesul nostru național astăzi este de a menține pacea și stabilitatea în R. Moldova, de a proteja cetățenii, de a îmbunătăți nivelul de trai. Toți cetățenii R. Moldova sunt cetățenii noștri. Printre cetățenii noștri nu există ai noștri sau străini. Toți sunt la fel de importanți. Suntem liberi. În R. Moldova, drepturile civile sunt inviolabile. Aceasta este una dintre realizările majore. În R. Moldova nu există hărțuire pe motive de naționalitate, limbă sau politică. În republica noastră oamenilor nu le este frică să-și exprime opinia, să critice autoritățile sau să protesteze. Drepturile omului, o societate liberă, un guvern ales de popor și care să reprezinte poporul. Aceasta este R. Moldova. Așa ar trebui să fie într-o lume liberă. Iar noi avem obligația de a păstra această Moldovă liberă”.

De asemenea, Maia Sandu s-a referit și la unii politicieni din Găgăuzia, care încearcă să tensioneze situația în sudul R. Moldova.

„Acum mulți spun că Chișinăul nu a făcut anumite lucruri. Am consultat mulți experți. Vreau să vă vorbesc despre concluzia experților internaționali și mondiali recunoscuți, inclusiv a experților din Găgăuzia însăși. Aceștia au ajuns la concluzia că nicio autonomie din UE nu are puteri atât de largi ca unitatea teritorială autonomă Gagauz-Yeri din R. Moldova. În UE sunt multe entități autonome. Subiecții Federației Ruse, fie că este vorba de republică, teritoriu, regiune autonomă sau raion, nu au aceleași împuterniciri ca Gagauz-Yeri. Pentru prima dată în istoria lor, găgăuzii au primit aceste împuterniciri anume în componența R. Moldova independente. Acesta este adevărul care trebuie spus deschis!

Și aceasta este o bază solidă pentru a merge mai departe. Da, atribuțiile Autonomiei Găgăuze trebuie să fie reglementate și puse în acord cu legislația. De aceste atribuții se poate folosi și ar trebui să se folosească. Există un dialog între autoritățile centrale și locale privind delimitarea competențelor care sunt prevăzute în legislație. Desigur, toată lumea ar dori ca această armonizare să avanseze mult mai rapid. Dar aceasta este o problemă tehnică, nu una politică. Atunci când se dă vina pe Guvernul central, se face uneori și pentru a-și acoperi propriile eșecuri și, adesea, pentru a fura fonduri bugetare. Este posibil că Guvernul nu reacționează întotdeauna la timp. Dar Chișinăul nu a avut niciodată și nu are sarcina de a limita autonomia. O fundație solidă, recunoscută de comunitatea mondială drept un exemplu demn de edificare pașnică a unui stat unitar și de respectare a drepturilor culturale și naționale ale găgăuzilor, a fost pusă în 1994 și trebuie să avem grijă și să o apreciem! Această bază nu poate fi pusă astăzi la îndoială! Altfel, ne vom pune la îndoială realizările noastre, iar urmașii noștri, care vor trăi în această republică, nu ne vor ierta”, a adăugat șefa statului.

Maia Sandu a remarcat faptul că limba găgăuză este din ce în ce mai puțin folosită în școli și chiar în vorbirea uzuală.

„Limba găgăuză se află pe lista limbilor pe cale de dispariție și nu putem permite ca acest lucru să se întâmple! Trebuie să abordăm această problemă împreună. Sunt necesare eforturi serioase pentru a păstra limba și cultura găgăuză pentru generațiile actuale și viitoare. Și astăzi există o astfel de oportunitate, iar autoritățile centrale sunt pe deplin angajate și sprijină această direcție a interacțiunii noastre. Limba găgăuză unică nu poate fi pierdută, cultura găgăuză unică nu poate fi pierdută!

De asemenea, este importantă și studierea limbii române. Acesta este, de asemenea, unul dintre fundamentele coeziunii sociale, includerea Găgăuziei în viața culturală, socială și politică a republicii. Știu că există cerere pentru a învăța limba română. Este necesar să oferim tuturor locuitorilor din autonomie posibilitatea de a însuși limba română, pentru a deschide mai multe oportunități pentru toți. De la 1 ianuarie 2023, lansăm un program național de învățare a limbii române.

Posibil educația multilingvă – predarea diferitelor materii în mai multe limbi în grădinițele și școlile din Găgăuzia – ar putea fi o soluție atât pentru păstrarea limbii găgăuze, cât și pentru însușirea limbii române. Depinde de fiecare dintre noi astăzi să păstrăm pacea în R. Moldova, inclusiv prosperitatea comună. Trebuie să lucrăm pentru a edifica un stat puternic, o economie puternică, pentru a lupta împreună împotriva corupției, pentru a avea o republică liberă care să respecte fiecare persoană”, a conchis Maia Sandu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.12.2024 15:20 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Alegeri în Româ...

02.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Perspectiva României...

29.11.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Bun pentru România, ...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md