03:23:13 27.02.2024
Stiri

Mai multe cazuri de RUJEOLĂ în Republica Moldova: Instituțiile de învățământ din capitală, îndemnate să efectueze o triere matinală pentru a depista și izola în timp util bolnavii

Actualitate 08.12.2023 15:25 Vizualizări1356 Autor: Ziarul National
Mai multe cazuri de RUJEOLĂ în Republica Moldova: Instituțiile de învățământ din capitală, îndemnate să efectueze o triere matinală pentru a depista și izola în timp util bolnavii
Poză simbol


Instituțiile medicale din R. Moldova au înregistrat mai multe cazuri de infectare cu rujeolă, anunță Primăria Chișinău.

Având în vedere epidemia de rujeolă din România, directorii de instituții generale de învățământ din municipiul Chișinău și responsabilii din cadrul Centrul de Sănătate Publică (CSP) au fost convocați astăzi în ședință pentru a discuta cu viceprimarul capitalei, Angela Cutasevici, situația epidemiologică prin infecțiile imuno-dirijabile și măsurile de prevenire a acestora.

Astfel, managerilor de grădinițe și școli li s-a recomandat să asigure un control riguros al respectării cerințelor sanitare în instituții, să efectueze trierea matinală pentru depistarea precoce și izolarea suspecților și bolnavilor, să completeze listele copiilor contactați din grupa/ clasa respectivă, cu indicarea datelor privind vaccinarea și prezentarea lor la adresa CSP Chișinău, precum și să igienizeze regulat și calitativ încăperile.

Menționăm că, în R. Moldova, este obligatoriu ca toți copiii care frecventează instituțiile de învățământ general să fie vaccinați, pentru a preveni apariția și răspândirea virușilor și a bolilor contagioase.

Ministerul Sănătății a confirmat marți doar două cazuri de la începutul anului curent, inclusiv unul recent, depistat la un copil din Soroca, întors cu familia din Federația Rusă.

Rujeola se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.

Potrivit Ministerului Sănătății, vaccinarea este unica metodă de protecție contra rujeolei, iar în prezent rata vaccinării împotriva rujeolei la copiii ce au împlinit vârsta de un an este de 84,2% în Republica Moldova, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca acoperirea vaccinală să fie nu mai puțin de 95%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md