VIDEO // Toți LIDERII europeni au sosit la Chișinău, inclusiv Iohannis, Macron, Scholz, Roberta Metsola, Rishi Sunak. Zeci de delegații au sosit pe AIC, pentru a participa la Summitul CPE. La Chișinău a ajuns și Volodimir Zelenski


R. Moldova găzduiește astăzi, 1 iunie, cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE), reuniune la care și-au anunțat participarea circa 50 de președinți și șefi de guverne
UPDATE // Prim-ministrul Republicii Polonia, Mateusz Morawiecki, a aterizat ultimul la Chișinău.
Guvernul Republicii Polone oferă asistență pentru implementarea proiectelor finanțate prin intermediul Polish Solidarity Fund in Moldova pentru proiecte de dezvoltare: ordine publică, prosperitate rurală, consolidare a capacitaților instituționale în managementul politicii de dezvoltare regională și locală etc.
De menționat că parteneriatul moldo-polonez în domeniul securității este în continuă ascensiune. Polonia sprijină programele de instruire pentru angajații din instituțiile naționale, precum și facilitează transferul de experiență și bune practici aferente prevenirii și combaterii crimei organizate, a criminalității cibernetice și protecției civile.
UPDATE // Președintele Guvernului Regatului Spania, Pedro Sánchez Pérez-Castejón, a ajuns la Chișinău. Înaltul demnitar va participa la summitul Comunității Politice Europene de astăzi, 1 iunie. Discuțiile se vor focusa pe stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru realizarea păcii în contextul războiului din Ucraina.
Republica Moldova și Regatul Spaniei mențin un dialog consecvent, care este aprofundat constant ca urmare a vizitelor reciproce și întrevederilor bilaterale la nivel înalt.
Spania este un partener fidel, care susține Republica Moldova în procesul de integrare europeană. În contextul în care, președinția spaniolă a Consiliului Uniunii Europene începe la 1 iulie 2023, Spania și-a oferit suportul de a fi țară-mentor, în aproximarea la acquis-ul comunitar. Totodată, colaborarea moldo-spaniolă se bazează pe un schimb de bune practici în domeniul combaterii terorismului, protecției infrastructurii critice și investigării criminalității cibernetice.
UPDATE // Cancelarul german Olaf Scholz a sosit în Republica Moldova. Este prima vizită a oficialului în republica noastră, în contextul Summitului Comunității Politice Europene.
Împreună cu alți președinți de state și șefi de guverne, cancelarul german va discuta despre stabilitatea și reziliența energetică, sustenabilitatea statelor europene și eforturile comune pentru asigurarea păcii în contextul războiului din Ucraina.
De menționat că Germania a fost printre primele state care au perceput rolul Republicii Moldova în asigurarea centurii de securitate a Uniunii Europene. Caracterul ascendent al relațiilor moldo-germane a fost reconfirmat și prin lansarea, în 2022, a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, creată la inițiativa Germaniei, Franței și României.
Totodată, Germania își reiterează constant sprijinul pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova prin implementarea diverselor proiecte pentru îmbunătățirea complexă a sectorului de securitate. Germania este unul dintre cei mai activi susținători ai Hub-ului de securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova.
Germania a acordat Republicii Moldova vot de încredere în favoarea statutului de țară candidată la integrarea în Uniunea Europeană. Totodată, Germania a fost alături de țara noastră în gestionarea situațiilor de criză.
Datorită sprijinului cancelarului german, Olaf Scholz, Republica Moldova și Republica Federală Germania continuă să-și aprofundeze relațiile în domeniile energiei, economiei și securității.
UPDATE // Prim-ministru Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen a sosit la Chișinău. În cadrul recentei sale vizite la Chișinău, în ianuarie 2023, premierul danez a punctat asupra unei potențiale cooperării în domeniul energiei regenerabile și cel al gestionării deșeurilor, capitole la care Danemarca este lider european recunoscut. La fel, se dorește și creșterea schimburilor economice și a investițiilor daneze în țara noastră.
Totodată, Regatul Danemarcei contribuie la fortificarea capacităților de gestionare a migrației și managementului frontierei, prin asistență și sprijin financiar.
UPDATE // Prim-ministrul Republicii Italiene, Giorgia Meloni, a aterizat la Chișinău. Până în prezent, relațiile bilaterale se axează pe dezvoltarea și fortificarea domeniilor: comercial-economic, cultural-ştiinţific, tehnologiilor informaţionale, sănătății, juridic, apărării, transporturilor, precum şi în domeniul migraţiei.
Italia acordă suport Republicii Moldova la fortificarea capacităților instituționale și operaționale, astfel încât să fie asigurată securitatea atât la nivel local, cât și regional. Schimbul de informații și expertiză, precum și organizarea unor instruiri a specialiștilor din domeniul de securitate contribuie la intensificarea cooperării moldo-italiene pe segmentul de combatere a criminalității transfrontaliere.
UPDATE // Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, a ajuns la Chișinău pentru a participa la Summitului Comunității Politice Europene.
Alături de alți lideri europeni, oficialul ceh va aborda subiecte aferente stabilității și rezilienței energetice, sustenabilității statelor europene și eforturile comune pentru realizarea păcii în contextul războiului din Ucraina.
În calitate de stat aflat la președinția rotativă a UE, Cehia a susținut în iulie 2022 inițiativa Consiliului pentru Justiție și Afaceri Interne al UE de creare a Hub-ului de securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova, care întărește securitatea internă a RM și UE. Relațiile de cooperare moldo-cehe sunt bazate pe reciprocitate și îți propun să dezvolte mecanisme de protecție care să crească reziliența ecosistemului de securitate european.
De asemenea, Republica Cehă a acordat asistență financiară Republicii Moldova pentru distrugerea pesticidelor și produselor chimice periculoase din țara noastră, cu scopul de a consolida securitatea de mediu și sănătate publică. În același timp, Republica Moldova a recepționat suport financiar pentru reducerea vulnerabilității energetice, acesta fiind utilizat la plata compensațiilor pentru resursele energetice.
UPDATE // Președintele Franței, Emmanuel Macron, a ajuns la Chișinău. Președintele Macron întreprinde, pentru a doua oară, o vizită oficială în Republica Moldova. Inițiatorul Comunității Politice Europene a ales să se deplaseze la Bulboaca cu un automobil de producție franceză - Peugeot.
Aflat la Chișinău în iunie 2022, liderul de la Elysee a transmis un mesaj clar de sprijin pentru Republica Moldova în contextul crizei de securitate din regiune, dar și de susținere a parcursului european.
Franța este un aliat ferm al Republicii Moldova, atât în drumul de aderare la Uniunea Europeană, cât și în procesul de reforme. Totodată, alături de România și Germania, Franța a creat Platforma de sprijin pentru Republica Moldova cu scopul de a intensifica suportul internațional și al UE în condițiile amenințărilor hibride. Cooperarea economică între Republica Moldova și Republica Franceză a înregistrat o creștere dinamică în ultimii ani, Franța fiind unul dintre principalii investitori străini în Republica Moldova.
Reamintim că președintele Emmanuel Macron este cel care a lansat, în mai 2022, inițiativa de constituire a Comunității Politice Europene – o platformă pentru discuții politice și strategice despre viitorul Europei.
UPDATE // Președintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides, a aterizat la Chișinău.
UPDATE // Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, a ajuns la Chișinău pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene. Republica Moldova și Ungaria cooperează pe mai multe domenii, inclusiv au dezvoltat relații economice și comerciale. Recent, Guvernul Ungariei a anunțat despre o asistență financiară în valoarea de 300 000 euro ce va contribui la fortificarea capacităților de apărare a țării noastre.
În calitate de stat membru al Grupului Visegrád, Ungaria are drept prioritate susținerea Parteneriatului Estic, din care face parte și Republica Moldova. S-au stabilit relații de colaborare, care încurajează dezvoltarea leadership-ului și cooperării între autoritățile de aplicare a legii a celor două state.
UPDATE // Președintele Republicii Lituania, Gitanas Nauseda, a aterizat la Chișinău, în contextul participării la Summitul Comunității Politice Europene. Delegația a ajuns cu un avion al forțelor armate din Lituania.
Din octombrie 2022, R. Moldova și Republica Lituania cooperează în combaterea criminalității. Schimbul eficient de informații și bune practici între structurile de securitate din ambele state consolidează reziliența față de provocările de securitate regionale. Colaborarea se extinde și asupra identificării soluțiilor necesare în extinderea centurii europene de securitate în contextul războiului din Ucraina.
UPDATE // Prim-ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Rishi Sunak, a sosit la Chișinău. Oficialul britanic se află în premieră în R. Moldova.
Dialogul strategic moldo-britanic este caracterizat de o ascensiune în ultima perioadă, inclusiv datorită deschiderii părții britanice pentru susținerea țării noastre în noul context de securitate regională.
R. Moldova a stabilit o colaborare foarte strânsă cu Regatul Unit, inclusiv în cadrul forurilor internaționale și multilaterale, precum Consiliul Drepturilor Omului din cadrul Organizației Națiunilor Unite și OSCE. Statele conlucrează pe cele mai sensibile sectoare, cum ar fi lupta împotriva corupției, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, sectorul financiar-bancar, energetic, consolidarea administrației publice.
Fondul britanic pentru Buna Guvernare (GGF) susține R. Moldova în implementarea măsurilor anticorupție, îmbunătățirea mediului de afaceri, reforma justiției, reformele din sectoarele cheie (sectorul bancar și cel energetic), consolidarea statului de drept și presa independentă.
Totodată, în martie curent, Guvernul britanic a anunțat despre o finanțare suplimentară pentru a întări reziliența R.i Moldova.
UPDATE // Președintele României, Klaus Iohannis și președintele Parlamentului European, Roberta Metsola au sosit împreună la Chișinău. Cei doi demnitari de rang înalt se vor alătura altor 45 de oficiali pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene.
România a oferit și oferă sprijin concret în aspirațiile de aderare ale R. Moldova la UE, inclusiv în cadrul organizațiilor internaționale. Mai mult, România a inițiat, alături de Franța și Germania, înființarea Platformei de Sprijin pentru R. Moldova care generează asistență politică, financiară și materială, precum și expertiză pentru procesul de reformă democratică.
România a intervenit, de fiecare dată, cu asistență în gestionarea situațiilor de criză, cu care s-a confruntat și se confruntă R. Moldova.
Pe parcursul anilor, România a investit în viitorul R. Moldova, contribuind la dezvoltarea domeniilor educației și culturii. Totodată, acordă asistență în consolidarea capacităților de apărare și securitate națională. România a susținut operaționalizarea Hub-ului de Securitate al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor R. Moldova pentru asigurarea climatului de securitate pe centura de securitate estică a Europei.
Președintele României Klaus Iohannis a declarat în repetate rânduri că România a fost și va rămâne un promotor vocal al răspunsului european ferm de sprijin al rezilienței și al securității R. Moldova.
De partea cealaltă, Parlamentul European s-a angajat să susțină R. Moldova în parcursul său european. Anul acesta, Parlamentul European a adoptat Rezoluția nr.223/2595 din 19 aprilie 2023 prin care a solicitat Comisiei și Consiliului European să înceapă negocierile cu R. Moldova privind aderarea la UE până la sfârșitul acestui an, urmare a îndeplinirii celor nouă condiționalități.
Aflată la Chișinău, în cadrul Marii Adunări Naționale „Moldova Europeană” din 21 mai 2023, Roberta Metsola a declarat: „Europa este Moldova, Moldova este Europa”, reiterând poziția fermă în sprijinul Republicii Moldova.
UPDATE // Premierul Regatului Norvegiei, Jonas Gahr Støre, a aterizat la Chișinău pentru a participa la Summitul CPE. R. Moldova are stabilite relații bilaterale de peste 30 ani cu Regatul Norvegiei. Împreună cu alte state, Regatul Norvegiei a contribuit esențial la gestionarea crizei refugiaților generată de războiul din Ucraina.
Recent, la Oslo a fost aprobat Programul norvegian Nansen de suport pentru Ucraina, inclusiv R. Moldova, care va fi implementat pentru o perioadă de cinci ani și prevede acordarea sprijinului non militar și umanitar pentru țara noastră în vederea redresării consecințelor războiului pe dimensiunea civilă.
UPDATE // În câteva minute la Chișinău urmează să ajungă și delegația României, în frunte cu președintele Klaus Iohannis.
UPDATE // Delegația din Finlanda, care e reprezentată de către prim-ministrul în exercițiu Sanna Marin, a ajuns în R. Moldova. Sanna Marin se află pentru prima dată în vizită oficială la Chișinău.
UPDATE // În drum spre Chișinău este ți premierul britanic Rishi Sunak. Acesta va vizita pentru prima oară R. Moldova.
UPDATE // Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a sosit la Chișinău în vederea participării la Summitul Comunității Politice Europene.
R. Moldova şi Republica Serbia au semnat o serie de documente bilaterale, dintre care cu caracter economic, în beneficiul ambelor state. Statele cooperează activ în diverse organizații internaționale, inclusiv Organizația Națiunilor Unite, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și Consiliul Europei, în scopul promovării păcii, securității internaționale, stabilității regionale, democrației și drepturilor omului.
UPDATE // Prim-ministrul Suediei, Ulf Kristersson, a aterizat la Chișinău pentru a participa la Summitul CPE.
„R. Moldova și Suedia au o colaborare bună care aduce beneficii ambelor părți. De asemenea, partea suedeză sprijină constant aspirațiile europene ale R. Moldova și agenda de reforme democratice la nivel național. R. Moldova beneficiază de asistență tehnică şi financiară valoroasă din partea Suediei, acordată prin intermediul Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională. În anul 2022, au fost implementate 23 de proiecte, care cuprind trei sectoare: 1. integrarea economică consolidată cu UE şi dezvoltarea economiei de piață; 2. consolidarea democrației, drepturile omului şi dezvoltarea statului de drept; 3. mediul și reducerea schimbărilor climatice.
Guvernul Suediei a oferit asistență financiară pentru lansarea proiectului MEDIACOR, destinat industriilor creative și digital media din țara noastră, precum și pentru lansarea celui mai mare proiect din sectorul digitalizării și inovării - „Proiectul Tehnologiile Viitorului”.
UPDATE // La Chișinău a aterizat și delegația Republicii Slovacia, în frunte cu premierul interimar Ludovit Odor.
„Extinderea și dezvoltarea parteneriatului bilateral dintre cele două state are loc în diverse domenii, printre care: siguranța rutieră, situațiile de urgență, gestionarea frontierelor. R. Moldova își propune să stabilească un dialog permanent cu agențiile de aplicare a legii din Slovacia, în vederea unirii eforturilor de menținere a securității transfrontaliere. Slovacia sprijină aspirațiile europene ale R. Moldova și agenda de reforme democratice la nivel național”, comunică autoritățile de la Chișinău.
UPDATE // Cancelarul federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, a aterizat la Chișinău pentru a participa la Summitul CPE.
Relațiile bilaterale moldo-austriece se bucură de o consistență pe diverse subiecte de actualitate de pe agenda de securitate. Sprijinul Austriei pentru R. Moldova este direcționat pe diverse paliere, sub formă de proiecte de asistență sau transfer de bune practici întru sporirea calității serviciilor de securitate acordate societății, combaterea fenomenului infracțional, dar și asigurarea respectării drepturilor fundamentale ale omului, comunică Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul CPE.
UPDATE // Coadă mare pe Aeroportul Internațional Chișinău. Mai multe aeronave urmează să aterizeze pe AIC. Acum câteva minute a aterizat președinta Greciei, Ekaterini Sakellaropoulou. De asemenea, în câteva minute va ateriza și avionul președintelui Bulgariei, Rumen Radev, prim-ministrei Finlandei, Sanna Marin, dar și al cancelarului austriac Karl Nehammer. Membrii delegațiilor sunt preluate direct de pe pistă. Ulterior, coloanele oficiale se îndreptă spre Bulboaca, unde la 12.00 va începe Summitul CPE.
UPDATE // Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a postat un mesaj pe canalul său de Telegram: „Astăzi sunt în R. Moldova, pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene. Voi avea multe întâlniri bilaterale. Dezvoltăm o coaliție de luptători și oferim o coaliție de „patrioți”. UE și NATO este formula de pace. Toate pentru a ne proteja viitorul”, a scris Zelenski.
Deplasarea liderului ucrainean spre Bulboaca, la Summitul CPE
R. Moldova găzduiește astăzi, 1 iunie, cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE), reuniune la care și-au anunțat participarea circa 50 de președinți și șefi de guverne. În R. Moldova au sosit ieri peste 20 de delegații, iar astăzi sunt așteptați ceilalți participanți, inclusiv președintele Franței, Emmanuel Macron, sau premierul britanic, Rishi Sunak.
De menționat că la summit a sosit și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Vizita președintelui Ucrainei a fost ținută în mare secret, din motive de securitate.
„Pentru prima dată de la izbucnirea războiului în Ucraina, Volodimir Zelenski, figura centrală a rezistenței ucrainene în războiul de agresiune declanșat de Rusia, se află în R. Moldova”, comunică 𝘎𝘳𝘶𝘱𝘶𝘭 𝘔𝘦𝘥𝘪𝘢 𝘱𝘦𝘯𝘵𝘳𝘶 𝘚̦𝘵𝘪𝘳𝘪 𝘥𝘦 𝘚𝘦𝘤𝘶𝘳𝘪𝘵𝘢𝘵𝘦.
La Summit și-au anunțat prezența președintele României, Klaus Iohannis; președintele Franței, Emmanuel Macron; președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan; președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev; președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou; președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, dar și alți oficiali europeni. Deocamdată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, nu și-a confirmat prezența la eveniment.
De asemenea, la reuniune vor fi prezenți președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, președintele Consiliului European, Charles Michel; preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, dar și Josep Borrell, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.









































































