21:54:35 26.04.2024
Stiri

VIDEO, DOC // Participare masivă la Adunarea „Moldova Europeană”! Maia Sandu: „​Au încercat timp de 34 de ani să ne dezbine, șantajeze, să înghețăm, să cădem, dar noi am rezistat. Am rămas un stat cu oameni liberi care își merită locul în UE”

Actualitate 21.05.2023 10:55 Vizualizări3043 Autor: Ziarul National
VIDEO, DOC // Participare masivă la Adunarea „Moldova Europeană”! Maia Sandu: „​Au încercat timp de 34 de ani să ne dezbine, șantajeze, să înghețăm, să cădem, dar noi am rezistat. Am rămas un stat cu oameni liberi care își merită locul în UE”


Rezoluție // Noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova”


La Adunarea Națională „Moldova Europeană”, convocată de președinta Maia Sandu duminică, 21 mai 2023, au participat circa 75 000 de oameni, arată datele Poliției.









UPDATE //
Cei adunați la Adunarea Națională „Moldova Europeană” asistă, începând cu or 14.00, la un concert susținut de Vali Boghean, precum și de Orchestra „Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros, care acompaniază interpreți precum Mihai Ciobanu, Igor Cuciuc, Ioana Căpraru sau Surorile Osoianu.








UPDATE //
Participanții la Adunarea Națională „Moldova Europeană” solicită clasei politice R. Moldova, prin intermediul Rezoluției votate unanim la finalul manifestării, dar și tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor „să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană”.

Potrivit textului Rezoluției, această aspirație comună a moldovenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.


Totodată, documentul votat la adunare solicită asigurarea cât mai rapidă a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, transpunerea rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special din România, precum și extinderea contextului internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică și definitivă a conflictului transnistrean.

„Moldova!”, a scandat mulțimea adunată duminică, 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale.

Noi, cetățenii Republicii Moldova, cerem clasei politice, tuturor partidelor și oamenilor politici de acum și tuturor celor care vor decide soarta țării în viitor:

  1. Să modifice Constituția Republicii Moldova pentru a stabili definitiv și ireversibil aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Această aspirație comună a cetățenilor trebuie îndeplinită de toți actorii politici din Republica Moldova.
  2. Să asigure cât mai rapid deschiderea negocierilor de aderare și să întărească instituțiile statului pentru a garanta aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
  3. Să asigure o transpunere rapidă a legislației europene prin implicarea specialiștilor din țările care au parcurs recent aceeași etapă de aderare, în special, din România. Să pregătească funcționarii publici, primarii, mediul academic, oamenii de afaceri pentru procesul de aderare la UE cu obiectivul de a crește capacitatea de absorbție a fondurilor europene și de a utiliza pe deplin beneficiile procesului de aderare în vederea modernizării țării.
  4. Să extindă contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.
  5. Să-și unească eforturile pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și a ridica nivelul de trai la standardele europene și pentru modernizarea localităților, așa încât toți cetățenii să aibă acces la servicii și utilități de calitate, la nivel european.
  6. Să asigure interconectarea tuturor sistemelor de infrastructură la piața europeană – electric, de transport de gaze, rutier, feroviar, de comunicații – pentru a exclude orice tip de șantaj și a asigura independența Republicii Moldova de a se dezvolta liber și fără constrângeri.
  7. Să condamne cu fermitate războiul ilegal și inuman început de Rusia în Ucraina care subminează stabilitatea și afectează grav întreaga regiune, inclusiv Republica Moldova, și să ia o poziție clară împotriva persoanelor care au declanșat războiul, a celor declarate criminali de război de instituțiile internaționale și a celor care susțin războiul și participă la destabilizarea situației din regiune și din țara noastră”, se arată în rezoluția Adunării „Moldova Europeană”.









UPDATE // În fața lumii adunate în centrul Chișinăului au vorbit, de asemenea, despre importanța aderării R. Moldova la UE campioana Anastasia Nichita, primărița satului Selemet din raionul Cimișlia, Tatiana Badan, jurnalistul găgăuz Mihai Sirkeli, antreprenorii Vasile Tofan și Igor Golban, precum și profesoara de limbă română Elena Vorotneac.








UPDATE //
Cristofor Aldea-Teodorovici a amintit că provine „familie durută, cu bunici duși în Siberia, care prin cântec a plantat dragostea de neam”. „Am avut mereu dorul de cultură, de limba română, dar mai presus de toate - dorul de oameni”, a spus el.


„Europa nu înseamnă numai o viață mai bună, fără ostilități și războaie, dar și România mai aproape, fără vămi peste Prut”, a punctat fiul regretaților Ion și Doina Aldea Teodorovici, înainte de interpreta câteva piese memorabile ale părinților săi, care au marcat Mișcarea de Renaștere Națională din Basarabia în anii 90 ai secolului trecut: „Bucurați-vă, prieteni”, „Eminescu” și „Sfântă ni-i casa”.

Ulterior, pe scenă au evoluat Cătălin Josan și Felicia Dunaf.











UPDATE // „Europa înseamnă drepturi și șanse egale, nu ajutoare și granturi. Asta îi doresc Moldovei. Întrebarea nu trebuie să fie dacă, ci când. Răspunsul meu este astăzi”, a declarat scriitoarea Tatiana Țâbuleac, care este stabilită în Franța.

Genistul Adrian Efros a vorbit despre ajutorul acordat de R. Moldova refugiaților ucraineni și a îndemnat cetățenii să depună eforturi pentru a duce R. Moldova în Uniunea Europeană, unde vom avea „pace și securitate”.







UPDATE // Renumitul compozitor Eugen Doga a îndemnat cetățenii R. Moldova, pe care i-a salutat cu „dragi europeni”, „să mergem după soare”, „spre Vest, cu marea familie europeană”, nu „cu cea prăfuită, hărțuită și mereu stropită cu sânge”.








UPDATE // Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a început discursul în limba română, fapt aplaudat de mulțime. „Europa este Moldova. Moldova este Europa”, a spus oficialul european, aclamat de participanții la Adunarea „Moldova Europeană”.

„Ați ales Europa și Europa vă așteaptă cu brațele și inimile deschise. (...) Moldova nu este singură. Nu vă vom dezamăgi”, a afirmat Roberta Metsola.

„Bravo!”, a apreciat mulțimea.

„Europa este familia voastră și e dreptul vostru să vă decideți viitorul țării. Vă vom primi cu inimile și brațele deschise. Nu există puteri mici și mari în Europa, credem în egalitate și libertate. Voi veți aduce o parte din voi în Europa și veți face Europa mai puternică. Credem în aceleași valori. Împreună putem înfrunta orice. Pentru că Moldova face parte din familia noastră europeană, iar această familie va fi mereu cu voi”, a declarat oficialul european.

Roberta Metsola a avut cuvinte de laudă la adresa Maiei Sandu, „o femeie care personifică ceea ce înseamnă să fii european, un lider care inspiră și un om care va schimba fața Europei: „Maia, eu vreau să stau lângă tine atunci, când se vor deschide oficial negocierile de aderare, sper în acest an”.








UPDATE // Pe parcursul discursului președintei Maia Sandu, zecile de mii de participanți la adunare au scandat „Europa!”, „Moldova!”, dar și „Slavă Ucrainei!”, atunci când șefa statului a declarat că războiul nu a ajuns în R. Moldova datorită Ucrainei, care se apără de agresorul rus.

„Războiul este azi departe de casele moldovenilor pentru că ucrainenii luptă eroic și își dau viața pentru pământul și neamul lor. Acest război ne arată limpede că nu mai vrem să fim sub șantajul Kremlinului. Vrem să ținem țara și copiii noștri departe de pericolul războiului. Doar fiind membri ai Uniunii Europene NU vom fi singuri și vom avea garanția siguranței și păcii pentru moldoveni. Moldova s-a desprins cu greu de trecutul în care depindea prea mult de Kremlin și acum se uită mândră spre un viitor european. Moldovenii știu să facă diferența și alegerea corectă, pentru că nu este familie în Moldova care să nu aibă copii, frați, nepoți în Uniunea Europeană. Noi știm din propria experiență că bunăstarea și pacea se află în Europa. Noi, moldovenii, am cunoscut ambele realități și am decis ce ne dorim pentru țara noastră. Moldova va adera la Uniunea Europeană și acest lucru trebuie să se întâmple până în 2030”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a rostit ți câteva fraze în limba rusă, ucraineană și găgăuză, declarând că Uniunea Europeană apără drepturile tuturor etniilor. Atunci când a vorbit în limba ucraineană, Maia Sandu a fost aplaudată îndelung de mulțime.


PMAN, ora 11.40








UPDATE //
Președinta Maia Sandu a apreciat faptul că cetățenii R. Moldova au răspuns apelului său și au venit în număr mare atât în centrul Chișinăului, cât și la Paris, Londra, București, Madrid etc. De asemenea, Maia Sandu i-a mulțumit președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, și partenerilor care au venit în PMAN să reconfirme susținerea țărilor europene pentru calea aleasă de R. Moldova - „calea europeană”.

„Noi suntem aici să scandăm astăzi: Moldova europeană! (...) Vocea noastră azi este una comună, oriunde v-ați afla. Moldovenii sunt europeni. Locul R. Moldova este în UE. Proiectul nostru de țară și obiectivul nostru este ca Moldova să fie până în 2030 membru cu drepturi depline al familiei europene. Acesta nu este doar angajamentul meu. Avem susținerea Uniunii Europene în acest drum. Și asta o cere poporul Republicii Moldova”, a declarat Maia Sandu de pe scena instalată în PMAN.

Potrivit șefei statului, „Europa este mai mult decât o lozincă politică, este un mod de viață, un vis care trebuie să devină realitate și șansa poporului nostru ca să trăiască în liniște, în pace și belșug”. Acum suntem cel mai aproape de a îndeplini acest vis, pentru care au ieșit în centrul Chișinăului acum 34 de ani și buneii sau părinții noștri, dar trebuie eforturi din partea întregii societăți, a adăugat Maia Sandu.

„Timp de 34 de ani au încercat să ne blocheze viitorul, să ne dezbine, să ne țină în sărăcie, să ne șantajeze, au vrut să fim dependenți, au vrut să înghețăm, să cădem. Dar noi am rezistat! Noi suntem rezistenți. În 34 de ani am rezistat în pofida tuturor piedicilor. Am rămas o țară cu oameni liberi, o țară democratică, o țară care-și merită locul în Uniunea Europeană. (...) Cum va arăta viitorul copiilor noștri în viitorii șapte ani depinde de noi. Nimeni nu ne poate sta în calea dezvoltării, dacă noi toți vor merge către UE. Stăpân în casa noastră este doar poporul. (...) Moldova nu se mai lasă șantajată de Kremlin”, a afirmat Maia Sandu.

Președinta Maia Sandu a adresat cetățenilor R. Moldova un apel la unitate: „Dezbinările din trecut trebuie să se sfârșească. Să ne întrebăm care sunt lucrurile care ne unesc”.








UPDATE //
Președinta Maia Sandu și președinta Partidului European, Roberta Metsola, au ales să meargă prin mulțime pentru a urca pe scenă. Oamenii scandează: „Europa”.







UPDATE // Adunarea Națională „Moldova Europeană” a început la ora 11.09 cu interpretarea imnului R. Moldova „Limba Noastră” de către celebra Valentina Naforniță.




Ulterior, Moldova Youth Orchestra și Corul „Moldova” au interpretat imnul Uniunii Europene.







UPDATE //
În Piața Marii Adunări Naționale au ajuns și oficialii R. Moldova - președinta Maia Sandu, spicherul Igor Grosu, premierul Dorin Recean, miniștri, deputați, europarlamentari etc.







Mii de oameni se s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la îndemnul președintei Maia Sandu de a participa la Adunarea „Moldova Europeană” pentru a transmite un mesaj întregii lumi că cetățenii R. Moldova își doresc un viitor european, în pace la ei acasă.

Oamenii au adus cu ei steaguri ale R. Moldova, ale Uniunii Europene, icoane și pancarte cu localitățile sau instituțiile pe care le reprezintă.



La evenimentul din centrul Chișinăului va ține un discurs și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Oficialul european a ajuns în această dimineață în R. Moldova.



CITIȚI și VIDEO // Maia Sandu convoacă o mare Adunare NAȚIONALĂ la Chișinău. „O mână de oameni vor să fure viitorul nostru. Mulți au impresia că cetățenii R. Moldova sunt indiferenți și nu iau atitudine"




Eu vă îndemn să ne manifestăm, ca popor, decizia clară de a fi parte a familiei europene, bazată pe respect, stabilitate și colaborare economică. Eu vă îndemn să arătăm că unicul stăpân al acestui pământ este poporul Republicii Moldova. Eu vă îndemn să le explicăm, celor care mai au dubii, că deciziile privind viitorul Republicii Moldova se iau în Republica Moldova. (...) Adunarea națională Moldova Europeană va fi organizată la 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale. Vocea fiecăruia va cimenta calea noastră europeană”, a declarat președinta Maia Sandu pe 10 aprilie curent.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md