03:56:22 30.05.2023
Stiri

VIDEO // Noi DOVEZI despre implicarea deputaților socialiști în cazul Bahamas: „PSRM a spălat 1,5 milioane de euro din Rusia prin filiera Bahamas”

Actualitate 20.10.2020 10:08 Vizualizări3693 Autor: Ziarul National
VIDEO // Noi DOVEZI despre implicarea deputaților socialiști în cazul Bahamas: „PSRM a spălat 1,5 milioane de euro din Rusia prin filiera Bahamas”


În anul 2016, în ajunul campaniei electorale prezidențiale, „Moscova a decis să finanțeze Partidul Socialiștilor (PSRM) prin filiera Bahamas”, afirmă deputatul Iurie Reniță, care a prezentat astăzi, alături de deputatul Octavian Țîcu, documente noi ce probează aceste declarații.

„Documentul de referință care demonstrează că PSRM a spălat 1,5 milioane de euro (peste 33 de milioane de lei la acea perioadă - n.r.) prin filiera Bahamas este contractul între „Westerby Limited”, un SRL din Bahamas, și „Exclusiv Media” SRL, fondatorul căreia este socialistul Corneliu Furculiță. Contractul este întocmit în limbile engleză și rusă, comportă elemente de colaborare internațională, dar este reglementat de legislația Federației Ruse, nu a Bahamasului sau R. Moldova, de unde e Corneliu Furculiță”, a prezentat actul Iurie Reniță.

Deputatul s-a referit și la un raport întocmit de Centrul Național Anticorupție în care este specificat faptul că directorul financiar al „Exclusiv Media” SRL, Petru Burduja, a refuzat să prezinte instituției de drept contractul de împumut în original, ceea ce denotă o înțelegere vizavi de „o schemă de spălare a banilor de proveniență necunoscută” pentru finanțarea PSRM în campania electorală.

Totuși, documentele au fost luate de la CNA și duse la Procuratura Anticorupție, iar deputatului i se pare „straniu” că, în loc să urmărească penal persoanele apropiate socialiștilor, inclusiv legislatori PSRM, care au luat împrumuturi de milioane de lei din banii veniți prin filiera Bahamas, procurorii s-au limitat la „explicațiile aberante” ale Autorității Naționale de Integritate în cazul socialistului Vasile Bolea, potrivit cărora dacă un împrumut, fie și de milioane, este stins pe parcursul anului în care a fost luat, acesta nu trebuie reflectat în declarațiile de avere.

CITIȚI și Imaginile privind „kuliokul” ar fi fost filmate ilegal, iar verdictul în dosarul „Bahamas” depinde de un răspuns din Elveția. Procurorul general: „Cineva vrea să devină președinte pe seama dosarelor penale pe numele contracandidaților”

În conferința de presă de astăzi, deputații Iurie Reniță și Octavian Țîcu au prezentat contractele de împrumut ale șefului socialiștilor din Parlament, Corneliu Furculiță - 6,5 milioane de lei, în ultimul contract implicând-o și pe soția sa, Ludmila, ale lui Maxim Lebedinschi în sumă totală de 960 de mii de lei, ale lui Petru Corduneanu - 500 de mii de lei din care „265 de mii nu știm unde s-au dus”, ale lui Vadim Filipov în sumă de jumătate de milion de lei etc.

Octavian Țîcu a subliniat că „dosarul Bahamas” reprezintă „caracatița” sistemului creat în R. Moldova, asupra căruia serviciile secrete rusești au o „influență profundă”. Deputatul a remarcat faptul că aceleași persoane care i-au slujit pe Vladimir Voronin și pe Vlad Plahotniuc se regăsesc acum în anturajul lui Igor Dodon. Acesta a oferit exemplul „torționarilor de la 7 aprilie 2009” Petru Corduneanu, fost deputat socialist și actualemente adjunct la Serviciul Pază și Protecție de Stat, și Pavel Voicu, ministru de Interne.

Potrivit lui Țîcu, singura soluție pentru a scăpa de acest „sistem profund corupt, ticălos și cinic” este integrarea sistemului de apărare și securtate al R. Moldova în cel românesc și euroatlantic.

„Nu vă înșelați în privința celor care vă spun că pot remedia din interiorul R. Moldova aceste probleme. Acest sistem este profund corupt, ticălos și cinic”, a încheiat candidatul la alegerile prezidențiale, Octavian Țîcu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md