05:19:33 14.07.2025
Stiri

VIDEO // Președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarații comune la Palatul Cotroceni: „Vă asigur că R. Moldova NU este singură în fața provocărilor”; „Sângele apă nu se face”

Actualitate 23.02.2023 15:05 Vizualizări1540
VIDEO // Președinții Klaus Iohannis și Maia Sandu, declarații comune la Palatul Cotroceni: „Vă asigur că R. Moldova NU este singură în fața provocărilor”; „Sângele apă nu se face”

Ultimul an a fost unul extrem de dificil pentru Republica Moldova, stat afectat profund și direct de consecințele războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, însă liderii și cetățenii din stânga Prutului „s-au ridicat la înălțimea provocărilor pe care alții le-ar fi considerat probabil insurmontabile”, a declarat președintele României, Klaus Iohannis, după întrevederea avută astăzi la București cu Maia Sandu.

„V-ați confruntat cu o criză energetică profundă, inflație galopantă, un număr foarte mare de refugiați, dezechilibre economice masive cauzate de războiul dus la hotarele dumneavoastră și atacuri hibride deosebit de agresive din exterior, menite să deraieze cursul european ales de cetățenii Republicii Moldova. Toate acestea, precum și alte provocări similare venite pe un fond de vulnerabilități preexistente au fost gestionate cu calm, profesionalism și curaj exemplare de către autoritățile proeuropene de la Chișinău”, a apreciat șeful statului român.

Klaus Iohannis a subliniat, în discursul său că amenințările din exterior la adresa ordinii democratice constituționale a Republicii Moldova, asupra cărora a atras în mod public atenția Maia Sandu, „sunt deosebit de îngrijorătoare”.

„Reiterez condamnarea fermă de către România a oricăror tentative ruse de destabilizare. România rămâne, totodată, deosebit de vigilentă față de acțiunile hibride ale Rusiei, care, iată, se intensifică la împlinirea unui an de război. Tentativele de destabilizare sunt susținute de intensificarea propagandei proruse, scopul fiind alimentarea de narative utile Rusiei și diminuarea unității și solidarității noastre. Dar noi nu vom ceda! Vă asigur că Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări. Este poziția noastră permanentă, clară și fermă. Am solicitat și vom continua să susținem sancționarea de către Uniunea Europeană a celor care doresc destabilizarea Republicii Moldova și subminarea ordinii constituționale și a statului de drept. România va continua să sprijine în mod ferm respectarea suveranității și a integrității teritoriale ale Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional”, a punctat liderul României.

Potrivit lui Klaus Iohannis, statul român sprijină „abordarea responsabilă” a președintei Maia Sandu față de dosarul transnistrean.

„Urmărim, totodată, imperativul consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața tuturor amenințărilor din exterior, atât prin efortul nostru direct, în plan bilateral, cât și prin instrumentele de care dispun Uniunea Europeană și NATO. De altfel, încă de la declanșarea, în urmă cu un an, a invaziei rusești împotriva Ucrainei, România a acționat prompt și hotărât nu doar în sprijinul Ucrainei, dar și în cel al Republicii Moldova. În plan bilateral, după 24 februarie 2022, România a oferit Republicii Moldova combustibil, sprijin bugetar direct, energie electrică - între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova. Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău este utilizat pentru transportul comercial de gaz către Republica Moldova, un factor esențial în construirea independenței energetice a Chișinăului. În aceste vremuri foarte complicate, cu provocări și riscuri de securitate tot mai complexe la adresa Republicii Moldova și a regiunii noastre, este necesar - și o să acționăm împreună în acest sens - să fim tot mai aproape, tot mai uniți. Vom merge pe acest drum! Așa cum am spus, avem o comunitate de limbă, cultură și istorie, dar și un viitor comun, iar această comunitate trebuie să fie tot mai puternică și tot mai unită”, a declarat președintele Klaus Iohannis la conferința de presă susținută în comun cu Maia Sandu.

R. Moldova simte, „astăzi mai mult ca niciodată”, sprijinul puternic al României pentru cetățenii Republicii Moldova, a ținut să sublinieze, la rândul său, președinta Maia Sandu.

„Știm ca sângele apă nu se face, și relația noastră e cea mai bună dovadă a acestui adevăr. Astăzi avem atât de multe proiecte comune, proiecte care ne ajută să rezistăm în această perioadă complicată și să avansăm ferm pe calea europeană. Îi sunt recunoscătoare domnului președinte, Guvernului și Parlamentului României pentru atenția deosebită acordată obiectivelor noastre comune - libertate și viață mai bună în casele noastre”, a declarat ea.

În cadrul conferinței de presă comune cu omologul de la București, șefa statului a subliniat parteneriatul strategic cu România care înseamnă „beneficii concrete pentru cetățeni”, dar și „cooperarea excelentă” în plan extern.

„Așa cum a spus în glumă ministrul Aurescu (Bogdan Aurescu, șeful diplomației române - n.r.), Republica Moldova este, probabil, singurul stat din lume care are doi miniștri de externe în același timp. Noi îi mulțumim României pentru că este prietenul și avocatul nostru. Noul Guvern de la Chișinău va continua un dialog energic cu executivul român. Prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că prima sa vizită oficială va fi săptămâna viitoare, firesc, la București. Legătura tot mai strânsă dintre București și Chișinău are un impact direct asupra cetățenilor noștri - suntem tot mai aproape de România, de Uniunea Europeană, de familia noastră”, a punctat Maia Sandu.

Șefa statului a adăugat, însă că, „bucuria” acestei apropieri este umbrită de tragedia unui „război crunt”, care continuă de un an de zile.

„Războiul aduce moarte și distrugere. Toată regiunea este afectată puternic. Republica Moldova trece prin provocări fără precedent. În pragul iernii, a trebuit să facem față șantajului energetic din partea Kremlinului. Pe parcursul anului, am avut provocări de securitate, cu scopul de a crea haos și de a destabiliza regiunea noastră. Unii au dorit ca republica noastră să cadă. Să poată instaura la Chișinău un guvern-marionetă, servil intereselor Kremlinului. Republica Moldova rămâne în picioare, demnă. Hotărâtă în drumul său spre UE, datorită fermității și solidarității oamenilor și ajutorului din partea prietenilor. În această perioadă complicată, România ne este alături, sincer și dezinteresat. În timp ce unii ne șantajează, alții ne îmbrățișează. În numele tuturor cetățenilor noștri, vă mulțumesc mult, domnule președinte!”, a afirmat Maia Sandu.

Aceeași sursă a subliniat sprijinul bugetar oferit de parteneri, inclusiv de către România, care a ajutat autoritățile să ofere compensații oamenilor cu venituri modeste ca să-și poată plăti facturile la gaz, căldură și energie în această iarnă.

„România ne-a venit în ajutor și ne-a livrat energie electrică atunci când R. Moldova s-a pomenit fără vreo sursă de curent. Iarna aceasta am folosit gazoductul Iași-Chișinău, pus în funcțiune în 2021, ca să achiziționăm gaze naturale de pe piața europeană. Aceste măsuri ne-au ajutat să nu mai depindem doar de „Gazprom”. Este pentru prima dată în istoria țării când reușim acest lucru și vom continua să investim în diversificare și în independența noastră energetică. Anul trecut, România a inițiat, împreună cu Germania și Franța, Platforma de Sprijin pentru Moldova, ca să ne ajute să trecem peste crizele suprapuse cu care ne-am ciocnit. (...) În 2022, republica noastră a obținut statutul de țară-candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. În pregătirea acestei decizii, România a fost o susținătoare neobosită a parcursului nostru european. Vreau să știți, domnule președinte, dragi români, cât de importantă este pentru noi această susținere. Ea ne întărește credința că nu suntem singuri și încrederea că vom reuși”, a declarat președinta R. Moldova, care a adăugat că „știm încotro mergem și știm ce avem de făcut”.

Pentru anul 2023, R. Moldova își va intensifica schimburile economice cu România, principala piață de desfacere pentru produsele autohtone, va continua implementarea proiectelor comune de infrastructură și de interconectare energetică - „Vom întări securitatea noastră energetică și nimeni nu va putea șantaja cetățenii noștri cu închiderea gazului, renovarea podurilor rutiere peste Prut, dar și proiectele în domeniile cultural și educațional, a mai spus Maia Sandu după întrevederea cu Klaus Iohannis.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri
13.07.2025 08:28 582 Horoscopul zilei 13.07.2025

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte