06:46:21 06.12.2023
Stiri

„LIFE” // UE va aloca R. Moldova un MILION de euro pentru implementarea proiectului privind păsările și habitatele

Actualitate 21.11.2023 11:11 Vizualizări509 Autor: Ziarul National
„LIFE” // UE va aloca R. Moldova un MILION de euro pentru implementarea proiectului privind păsările și habitatele


Programul „LIFE”, singurul program al Uniunii Europene dedicat exclusiv mediului, prevede alocarea unei sume de circa un milion de euro Republicii Moldova și partenerilor din Grecia pentru implementarea proiectului privind păsările și habitatele, în baza rețelei actuale comune „Emerald” de situri, în conformitate cu Convenția de la Berna.

Bugetul total al programului „LIFE” pentru perioada anilor 2021 - 2027 este de 5,4 miliarde de euro, iar proiectul care vizează R. Moldova va fi implementat pe parcursul a doi ani.

Detaliile acestui program au fost discutate, în perioada 16 - 17 noiembrie curent, la Bruxelles, Belgia, în cadrul celei de-a patra reuniuni a Comitetului Programului „LIFE”, organizate de Comisia Europeană, la care a participat și directorul Oficiului Național de Implementare a Proiectelor în domeniul Mediului (ONIPM), Nicolae Arnaut.

„Republica Moldova este angajată în procesul de integrare europeană, integrarea în marea familie europeană fiind obiectivul prioritar, iar oportunitatea de a iniția negocierile de aderare ne confirmă și mai mult deschiderea Uniunii Europene în acest sens. Programul LIFE reprezintă un pas important pentru dezvoltarea proiectelor pe mediu în Republica Moldova și, deși recent am obținut statutul de membru în cadrul programului, suntem bucuroși să beneficiem deja de un prim proiect câștigător ce va fi finanțat din sursele financiare ale unuia dintre cele mai mari programe europene”, a menționat Nicolae Arnaut în discursul adresat tuturor participanților la sesiunea plenară.

Un comunicat de presă al Ministerului Mediului arată că, în cadrul reuniunii de la Bruxelles, oficialul ONIPM a avut și dialoguri bilaterale cu partenerii din cadrul Ministerelor Mediului din Italia și Spania, care sunt lideri în Programul „LIFE”, privind schimbul de bune practici în instrumentele de finanțare. Directorul ONIPM a avut o întrevedere și cu reprezentanții European Climate, Infrastructure and Environment Executive Agency (CINEA). Discuțiile au vizat organizarea unei sesiuni de informare pentru republica noastră cu tematica „Info Days for Moldova”.

În contextul suportului oferit pentru utilizarea instrumentelor Programului „LIFE”, partenerii din România au dat asigurări de comunicare deschisă în procesul de aderare și de intenție de colaborare pe Programul „LIFE”, în special pe biodiversitate și schimbările climatice, mai informează Ministerul Mediului de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md