04:21:45 03.05.2024
Stiri

Legea cu handicap

Social 02.11.2013 12:12 Vizualizări2819 Autor: Polina Cupcea
Legea cu handicap


Incompetență: Timp de 13 ani a funcționat o lege în care nu era prevăzut că perioada în care părinții îngrijesc de propriii copii cu dizabilități severe la domiciliu să fie inclusă în stagiul de cotizare

Ajunși la vârsta pensionării, părinții care au îngrijit o viață de copiii cu dizabilități severe la domiciliu se trezesc cu o pensie mizeră. Și asta pentru că, din 1 ianuarie 1999 și până pe 1 ianuarie 2013, statul a uitat să introducă în Legea cu privire la pensiile de asigurare socială de stat un alineat care să însumeze această perioadă în stagiul de cotizare. Astfel, la calcularea pensiei, acești 13 ani sunt socotiți inactivi.

„Cum să o dau la internat, dacă este o parte din mine?”

Natalia Ciobanu și-a pierdut, cu un an în urmă, fetița. Ana suferea de retard mental sever și nu avea capacități de autoservire. Deși mulți au îndrumat-o să-și dea copilul la un internat pentru copiii cu dizabilități, femeia nici nu a vrut să audă de o astfel de propunere. „Coșmarul a început de la o injecție. La un an de zile am vaccinat-o și a rămas țintuită la pat. Timp de 20 de ani am îngrijit-o pe Anișoara mea, ca anul trecut să o îngropăm. Mulțumesc lui Dumnezeu că ne-a dat astfel de copii. Mulți îmi spuneau să o trimit la un orfelinat, dar eu nu am vrut niciodată să scap de ea. Ce să fac cu instinctul de mamă? Este o parte din mine. Nu este o jertfire. Așa că am decis să o îngrijesc acasă”, spune Natalia.

Femeia a lucrat profesoară din 1973. În 1989, a ieșit în concediu de maternitate cu primul copil, ca în 1992 să o aducă pe lume pe Anișoara. De-atunci nu a mai muncit, dar nici nu a reușit să se angajeze la serviciu, beneficiind doar de pensia pentru copil. „Primeam 600 de lei, alocația pentru invalizi și 120 de lei pentru transport. Anul acesta am ieșit la pensie. Când am depus toate documentele pentru pensionare, mi s-a spus că voi primi o pensie minimă, deoarece stagiul de cotizare este incomplet. Așa că încasez 590 de lei, dar eu nu am putut să lucrez, dacă îngrijeam de copil”, spune indignată femeia.

Pensie fără 14 ani

Până în 1999, legislația R. Moldova prevedea ca perioada în care părinții îngrijesc de copiii invalizi la domiciliu să fie remunerată și calculată ca stagiu de muncă. „Din 1999, Guvernul adoptă Legea nr. 156 privind pensiile de asigurări sociale de stat în care nu este specificat că persoanele care îngrijesc de copiii cu dizabilități să fie retribuite cu salariu și să beneficieze de pachetul social, iar la calcularea pensiei să se țină cont de această perioadă de 13 ani. Tot ce trebuie să facă statul este să introducă în art. 5 din legea respectivă un alineat, care să prevadă perioada dată pentru această categorie de persoane”, explică juristul de la Centrul de Asistență Juridică pentru persoanele cu dizabilități, Ion Ciubotărică.

Pensiile pentru limita de vârstă se calculează în raport cu stagiul de cotizare şi salariu, iar ca stagiul de cotizare să fie complet, trebuie să ai 30 de ani munciți legal. Respectiv, Nataliei îi lipsesc acești 13 ani, în care a îngrijit de fiica sa. „Adică, persoanele care îngrijesc de copiii cu dizabilități în internate sunt salariate și beneficiază de pachetul social, iar la bătrânețe se bucură de pensie, pe când eu, dacă am decis să nu-mi trimit copilul la internat, statul mă ignoră și primesc o pensie mizeră. Nu e corect. Acum am rămas și fără copil, și fără pensie”, spune tristă doamna Natalia.

„Nu noi am scris legea”

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF) nu a putut să ofere o soluție situației date. „De la 1 ianuarie 2013, a fost prevăzut serviciul „Asistenţă personală”, ceea ce prevede încadrarea membrilor familiilor care îngrijesc o persoană cu dizabilități în câmpul muncii și retribuirea cu un salariu”, ne-a spus consultantul superior al Direcţiei politici de protecţie socială a persoanelor cu dizabilităţi din cadrul MMPSF, Lilia Herţa. Întrebată cum vor proceda în cazul sutelor de persoane care se află în această situație, Herța ne-a redirecționat la altă secție. „Nu sunt responsabilă, că legea nu a prevăzut așa ceva. Nu eu am scris-o. Altă direcție o să vă dea răspunsul”, a declarat Herța.

Același răspuns ne-a oferit și șeful Secţiei pensii şi indemnizaţii, Victor Gâlcă. „Nu ține de Direcția noastră. Adresați-vă la Direcția protecție socială a persoanelor cu dizabilități”, a spus Gâlcă.

Natalia Ciobanu împreună cu mai multe mame care sunt în această situație nu vor sta cu mâinile în sân și vor acționa statul în judecată. „Nu vrem nimic decât să se facă dreptate și să se ia în calcul și acești ani. Am depus o plângere la Centrul Național de Asigurări Sociale și am fost informate că au redirecționat scrisoarea la Ministerul Muncii. Dacă ne vor ignora, atunci vom da statul în judecată”, a conchis Ciobanu.

Statul trebuie să-i protejeze

Experta în politici sociale şi dezvoltare de la IDIS „Viitorul”, Viorica Antonov, consideră că aceste persoane trebuie protejate de către Guvern prin crearea unui instrument juridic. „Trebuie prevăzută o taxă concretă pentru anii precedenți prin baza unui ordin de Guvern și aprobat de Parlament. Astfel, când se calculează pensia, vor adăuga această sumă și oamenii se vor bucura de o pensie câtuși de puțin normală”, a opinat Antonov.

De la 1 ianuarie 2013, persoanele cu dizabilități severe din R. Moldova beneficiază de serviciul „Asistență personală”, potrivit căruia părinţii care îngrijesc de propriii copii cu dizabilități severe la domiciliu vor putea fi angajaţi pe post de îngrijitori şi vor avea salariu plătit de la stat, fiind în stare să-și întrețină și familia.

Potrivit datelor statistice, numărul total al persoanelor cu dizabilităţi din R. Moldova se ridică la 183 693. Dintre acestea, 27 413 sunt persoane cu dizabilităţi severe, iar aproximativ opt mii necesită îngrijire la domiciliu.


Stiri relevante
02.05.2024 09:29 579 Joia Mare: Tradiții
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Avatarul Partidului Șor

26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md