09:51:13 17.05.2025
Stiri

La revedere, Moldova! Canada – noi venim!

Social 13.07.2013 09:48 Vizualizări19407
La revedere, Moldova! Canada – noi venim! Familia Rogojev
Plecări // Condițiile tot mai aspre de emigrare în Canada nu-i sperie pe moldovenii care caută o viață mai bună în țara arțarului

Tatiana Scutaru

În fiecare an, mii de emigranți din R. Moldova ajung în țara arțarului. Unii vând tot ce au aici: casă, masă, mașină și chiar hainele de pe ei și pleacă în Canada doar cu amintirea meleagului natal. Chiar dacă autoritățile canadiene au înăsprit de zeci de ori condițiile pentru emigrare, se pare că pe moldovenii nu îi sperie nimic. Ce îi aduce pe confrații noștri la birourile de emigrare ale canadienilor? Disperarea, sărăcia sau altceva?

 „Micul canadian”

Familia Moraru a plecat din Moldova în anul 2007. Ludmila preda engleza la Liceul „Mihai Eminescu” din orașul Cimișlia, iar pentru a emigra în regiunea Quebec a învățat de la zero limba franceză. De două ori pe săptămână, alături de un alt profesor, studia intens limba pe care urma să o vorbească în Canada. Împreună cu soțul ei și cu cei doi copii mici, au spus adio satului natal, Mereni, și au trecut, în zbor, oceanul, pentru a ajunge în Canada. De aproape patru ani, familia locuiește în Quebec. Aici s-a născut al treilea copil – un băiat, „micul meu canadian”, cum îi place Ludmilei să îi spună.

Copiii noștri vor avea un alt viitor



Acum, femeia stă acasă și își crește odorașul. Indemnizația primită de la stat îi ajunge să își acopere cheltuielile legate de micuț. „Nouă ne place aici! Sunt avantaje și dezavantaje, dar când le cântărești pe toate, ajungi la concluzia că viața e mai bună în Canada. Copiii noștri vor avea un alt viitor, unul stabil și frumos. Integrarea noastră continuă și acum, mai avem multe de învățat. Avem copiii alături și asta contează foarte mult. Micuții s-au integrat destul de repede”, povestește, plină de mândrie, Ludmila Moraru.

Nu se vor întoarce în R. Moldova

Femeia recunoaște că duce dorul plaiului natal, dar spune că nu se vor întoarce. „În Moldova am lăsat tot ce aveam mai scump – părinții, frații, rudele, prietenii. Ne doare mult că a trebuit s-o părăsim! Urmărim cu atenție știrile din R. Moldova și  nu cred că am mai putea reveni”, spune femeia, menționând că moldovenii emigrează de nevoie, din dorința de a schimba ceva, de a avea un viitor mai bun.

Condițiile de emigrare, mai aspre de zece ori

Din an în an, e tot mai greu să ajungi în Canada. Astăzi, există doar două programe de emigrare în această țară. Unul pentru cunoscătorii de franceză și altul pentru vorbitorii de engleză. Din luna mai 2013, pentru a emigra prin programul „

Canadienii au micșorat lista de meserii până la 23: jumătate din ele sunt din domeniul medical, iar cealaltă - ingineri și IT-iști. Restul moldovenilor, care sunt fie pedagogi, fie juriști, nu au șanse de emigrare. Mai mult, pentru a ajunge în Canada, moldovenii trebuie să-și „echivaleze” diplomele cu sistemul canadian de educație, la o instituție de învățământ superior din această țară. Potrivit unei declarații a ministrului canadian al Imigraţiei, Jason Kenney, postată pe site-ul oficial de imigrare, înainte de a sosi în Canada, muncitorii sunt obligați să-şi evalueze şi verifice atestatele de studii la o instituție special desemnată din străinătate. „Le vom spune adevărul. Nu vă pierdeţi timpul să veniţi în Canada dacă nu aveţi şansa ca pregătirea şi calificarea voastră să fie recunoscute”, se mai arată în declarația oficialului.

„Suntem tineri, avem o viață înainte!”

Familia lui Andrei Rogojev nu s-a speriat de noul sistem de emigrare. Andrei spune că are un frate stabilit de multă vreme în Manitoba, Winnipeg. Acesta îi povestea adesea despre Canada și posibilitățile de acolo. Nu i-a luat mult timp să se decidă. La 25 de ani, viața abia începe, crede tânărul. Alături de soția sa, Nelea, și de micuța lor fetiță, Jaquilinne, vor zbura spre Winnipeg în luna octombrie. Procesul de emigrare a durat un an și jumătate și nu a fost foarte greu, spune tânărul. În R. Moldova, Andrei Rogojev lucrează în domeniul IT și e un specialist bun. Bărbatul zice că fratele său îl va ajuta să își găsească un loc de muncă și de trai. „La început, voi lucra mai mult fizic, până îmi voi găsi de lucru pe domeniul meu”, afirma acesta. I-am găsit familia în timp ce își împacheta bagajele – pleacă la țară, să stea vara cu părinții: „Vrem să dedicăm aceste luni, care ne-au mai rămas aici, părinților noștri”.

Moldovenii se țin unii de alții

Anual, Canada primeşte mii de muncitori calificaţi, investitori ori întreprinzători. Cele mai solicitate destinații sunt regiunea Quebec, Montreal, Manitoba, Toronto și Ontario. Salariile variază în funcție de regiune și de profesie, de la nouă dolari canadieni pe oră și până la 20. Moldovenii au format comunități în zonele în care locuiesc. Foarte activă este diaspora noastră din Quebec. Aceasta are și un site - www.moldovaquebec.ca, pe care am găsit anunțuri cu joburi, concerte și un forum de discuții. Moldovenii se țin unii de alții oriunde s-ar afla.

2000 de moldoveni emigrează anual în Canada, arată un raport al ministerului de Imigrație din Canada.
Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte