Kremlinul consideră inacceptabilă desfășurarea forțelor europene în Ucraina, în ciuda planurilor prezentate de Macron și Starmer privind Forța Comună Franco-Britanică pentru NATO.


Rusia a refuzat categoric, vineri, orice posibilitate de staționare a unei forțe europene în Ucraina, considerând o astfel de acțiune ca fiind ”inacceptabilă”, a doua zi după ce președintele francez Emmanuel Macron a menționat posibilitatea unei asemenea desfășurări în contextul unui potențial armistițiu.
”Prezența unui contingent străin lângă granițele noastre nu este acceptabilă”, a subliniat purtătorul de cuvant al președinției ruse, Dmitri Peskov, acuzând liderii europeni de un ”militarism antirus".
Într-un anunț deosebit, președintele Emmanuel Macron a precizat că efectivele Forței Expediționare Comune franco-britanică (CJEF) urmează să fie sporite, numărul acestora putând ajunge ”până la 50.000 de oameni”, mobilizabili într-un "angajament major" și gata de a fi puși "la dispoziția NATO”. "Ne propunem să extindem această Forță Comună de la nivelul unei brigăzi la cel al unui corp de armată, ceea ce presupune până la 50.000 de persoane gata de intervenție într-un conflict semnificativ", a declarat Emmanuel Macron într-o conferință de presă comună cu premierul britanic Keir Starmer.
Această forță - a cărei capacitate ar putea ”spori de cinci ori” față de dimensiunea sa actuală, va avea un nucleu în jurul Franței și Regatului Unit, capabil să atragă alți parteneri europeni și să fie disponibil pentru NATO, a explicat el. Această forță, denumită acum Forța Comună Franco-Britanică, joacă un rol vital în organizarea "Coaliției Voluntarilor", a anunțat Palatul Élysée.
Coaliția include aproximativ 30 de țări ce pot trimite o forță pentru a garanta un armistițiu în Ucraina, cu scopul de a preveni o nouă ofensivă din partea Rusiei. Aceasta ar putea servi ca ”nucleu de planificare a Forțelor de Reasigurare” care ar putea fi desfășurate în Ucraina odată ce va exista un armistițiu, conform președinției franceze.
Premierul britanic Keir Starmer și președintele Emmanuel Macron au cerut joi o creștere a "presiunilor" împotriva Rusiei, în vederea realizării unui armistițiu în Ucraina, și au afirmat că planurile Coaliției Voluntarilor sunt ”pregătite” pentru a asigura un armistițiu. ”Este necesar să ne concentrăm eforturile pe pregătirea păcii, constrângându-l pe președintele rus Vladimir Putin să accepte negocierile (…). Aceste presiuni concertate vor fi decisive”, a subliniat Keir Starmer.
Președintele Macron a reiterat nevoia ”creșterii presiunilor” împotriva Rusiei. ”Avem un plan care este gata să fie implementat și să intre în vigoare imediat după semnarea unui armistițiu”, a spus Macron.
”Planurile sunt stabilite și le vom integra într-o strategie pe termen lung”, a adăugat Keir Starmer. El a menționat că Coaliția dispune de ”un nou sediu central în Paris, care este deja funcțional și care completează structurile de comandament și control” în cooperare cu Kievul.









































































