Kremlinul acuză Europa de tensiuni crescute privind sărbătorirea Zilei Victoriei la Moscova și amenințările cu noi sancțiuni.


După summitul aliaților Ucrainei de la Kiev, unde s-a cerut Rusiei să accepte o încetare necondiționată a focului timp de treizeci de zile începând de luni, Kremlinul a reacționat rapid. Posibilitatea de sancțiuni masive, coordonate între europeni și americani, a fost adusă în discuție.
„Auzim declarații contradictorii din partea Europei. Acestea par să fie axate mai mult pe confruntare decât pe încercări de a restabili relațiile noastre într-un fel”, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Președintele francez Emmanuel Macron a subliniat la Kiev că respectarea armistițiului propus va fi monitorizată de Statele Unite, cu participare europeană. Statele Unite vor asigura în principal monitorizarea, iar europeni vor contribui, a specificat el. Aproximativ douăzeci de țări din „coaliția de voință” au decis să susțină încetarea focului pentru treizeci de zile.
De asemenea, Macron a reiterat amenințările cu sancțiuni noi, europene și americane, în caz de nerespectare a armistițiului de către Rusia. El a confirmat că sancțiuni masive sunt pregătite și vor fi coordonate dacă încetarea focului va fi încălcată.
Moscova nu se lasă intimidată de perspectiva sancțiunilor, după cum a declarat Peskov, preluat de TASS. „Ne-am obișnuit deja cu sancțiunile. Ne gândim la modul de a minimiza consecințele lor. De aceea, a ne speria cu aceste sancțiuni este o pierdere de timp. Încercăm să ne adaptăm la ele cât mai bine”, a spus Peskov.
Unii europeni sunt iritați de deciziile liderilor multor țări de a sărbători la Moscova de Ziua Victoriei, potrivit purtătorului de cuvânt. El a legat acest fapt de noile amenințări cu sancțiuni și de declarațiile anti-ruse din mai multe țări europene. „Europenii sunt nervoși din cauza ceea ce se întâmplă la Moscova pe 9 mai. Ziua Victoriei, mândria pentru victoria asupra fascismului și consolidarea internațională în jurul acestei zile sunt deranjante pentru europeni”, a spus Peskov în interviu.
Peskov a menționat că Rusia sprijină ideea unei încetări a focului, dar numai cu respectarea „unui număr mare de nuanțe”. Totuși, Rusia consideră că Ucraina a închis opțiunea negocierilor prin adoptarea decretului din 2022 ce exclude orice discuție cu Putin.
Potrivit unor remarci separate pentru ABC News, purtătorul de cuvânt a sugerat încetarea asistenței militare occidentale pentru Ucraina ca o condiție a încetării focului. „În caz contrar, ar fi un avantaj pentru Ucraina”, a spus el.
Rusia este de părere că are avantaj pe câmpul de luptă și este îngrijorată că Ucraina ar putea utiliza o pauză de 30 de zile pentru a-și întări forțele și a achiziționa mai multe arme occidentale.







































































