05:42:15 06.12.2023
Stiri

Klaus Iohannis a discutat cu Maia Sandu despre INTERCONECTĂRILE strategice dintre România şi R. Moldova, dar și ​PROGRESELE înregistrate de Chișinău pe calea integrării în UE

Actualitate 06.09.2023 14:24 Vizualizări965 Autor: Ziarul National
Klaus Iohannis a discutat cu Maia Sandu despre INTERCONECTĂRILE strategice dintre România şi R. Moldova, dar și ​PROGRESELE înregistrate de Chișinău pe calea integrării în UE


Președintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu președinta R. Moldova, Maia Sandu, aflată în vizită la București pentru a participa la summitul Inițiativei celor Trei Mări găzduit anul acesta de România și în urma căruia R. Moldova va deveni stat participant asociat la Inițiativă.

„Foarte bună discuţie cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în marja Summitului Iniţiativei celor 3 Mări privind progresul integrării în UE, inclusiv deschiderea negocierilor de aderare şi interconectările strategice dintre România şi Republica Moldova”, a scris preşedintele Iohannis, pe Twitter.

Președintele României a felicitat R. Moldova pentru că a devenit stat participant asociat la Iniţiativa celor Trei Mări.

Discuțiile au vizat progresul integrării în UE, cu accent pe deschiderea negocierilor de aderare, și interconectările strategice dintre România și R. Moldova.

„I-am mulțumit președintelui Iohannis pentru inițiativa de a invita Republica Moldova să participe la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, în calitate de stat participant asociat. Participarea în această platformă ne deschide noi oportunități: acces la proiecte de infrastructură, care să ne conecteze cu alte țări din regiune și care să faciliteze dezvoltarea noastră economică”, a declarat Maia Sandu.

Menționăm că președintele Klaus Iohannis, găzduiește miercuri, la Palatul Cotroceni, cea de-a opta ediție a summitului Inițiativei celor Trei Mări. Este al doilea astfel de summit pe care România îl organizează, după cel din 2018, reuniune care a presupus atingerea “maturității politice” a Inițiativei prin deciziile convenite. Summitul din 2023 va marca extinderea, în premieră, a Inițiativei și participarea unor invitați de marcă la nivelul partenerilor regionali – Grecia, Republica Moldova, Ucraina și Turcia – și la nivelul unor parteneri G7, precum Japonia, Regatul Unit și Franța, alături de partenerii strategici ai I3M – SUA, Comisia Europeană și Germania.

La evenimentul la nivel înalt vor fi prezenți reprezentanți din toate cele 12 state participante la Inițiativă (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, alături de țara gazdă, România), partenerii strategici ai I3M (Statele Unite, Comisia Europeană și Germania), o serie de invitați speciali (Grecia, Ucraina, R. Moldova, Japonia, Regatul Unit, Franța, Turcia), precum și reprezentați ai unor importante organizații internaționale (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md