21:41:17 01.03.2024
Stiri

JAF de zeci de mii de euro la Iași, comis de doi indivizi din R. Moldova: Unul dintre ei avea nevoie de bani pentru a-și opera tatăl în Germania. Cum a ieșit la iveală „secretul”

Actualitate 08.12.2023 12:29 Vizualizări5542 Autor: Ziarul National
JAF de zeci de mii de euro la Iași, comis de doi indivizi din R. Moldova: Unul dintre ei avea nevoie de bani pentru a-și opera tatăl în Germania. Cum a ieșit la iveală „secretul” Ziarul de Iași


Doi bărbați din Republica Moldova sunt autorii unui jaf de zeci de mii de euro de la casa de schimb valutar din Complexul Era Park, comis în luna august curent. Unul dintre ei este un spărgător de top din R. Moldova, la care a apelat al doilea, care avea nevoie de bani pentru o operație salvatoare de cancer pentru tatăl său, la o clinică specializată din Germania.

Deși oamenii legii din România nu dăduseră de urmele hoților, veștile bune au venit din penitenciarul de la Cricova, R. Moldova, unde a fost depus un denunț, dezvăluie Ziarul de Iași.

„În Republica Moldova, legea spune că, în cazul în care un deţinut face un denunţ, are parte de înjumătăţirea pedepsei. Atât cea pe care o ispăşeşte, cât şi cea pe care urmează să o primească în caz de denunţ”, a declarat avocatul ieşean Codrin Stupariu pentru sursa citată.

Exact asta s-a întâmplat şi în cazul jafului de la Era Park: unul dintre cei doi spărgători „a turnat”, ca să scape de o parte din pedeapsă. Acesta se află în Penitenciarul Cricova pentru o spargere dată în Ucraina, la Odesa, şi în plus ar fi suspectat şi de o tentativă de jaf în Rusia, la Sankt Petersburg, tentativă care ar fi avut loc cu câţiva ani înainte. În acest caz, basarabeanul ar fi fost fugărit de către proprietarul casei pe care intenţiona să o spargă, cu puşca, însă a scăpat de mâna legii ruseşti deoarece a revenit în Republica Moldova.

În Republica Moldova, acesta ar fi fost abordat de o cunoştinţă, care i-a spus să îl ajute să facă rost de câteva zeci de mii de euro, deoarece trebuie să plătească o operaţie de cancer, în Germania. Era vorba despre tatăl său.

„Cei doi s-au apucat de „treabă” în Iaşi: au „studiat terenul” îndelung, au citit cu mare atenţie toate articole despre jaful precedent care avusese loc tot acolo, la Era Park, dar la Altex, în anul 2015. Apoi, pregătiţi până la ultimul detaliu şi extrem de informaţi, în noaptea de 7 august 2023 au dat atacul. Concret, din datele existente, au confecţionat o scară din sfori groase, au profitat de vigilenţa scăzută a paznicilor și, după miezul nopţii s-au urcat pe acoperiş. Aici, au spart acoperişul transparent din mijlocul complexului şi au coborât direct la toneta de schimb valutar şi amanet. Tonetă care, ciudat, deşi legea îi obligă pe patroni, nu avea protecţie antifurt deasupra.


Cei doi au găsit în seif suma de 30 000 de euro, bani care ar fi fost folosiţi pentru operaţia de cancer din Germania, le-ar fi spus hoţul anchetatorilor. Un amănunt interesant a fost că paznicii complexului i-ar fi suprins în flagrant delict pe hoţi, însă nu au reuşit să-i şi prindă. Paznicii au putut doar să vadă că hoţii au fugit pe câmpul dinspre Uricani, unde i-ar fi aşteptat o maşină, cu care au scăpat”, scrie Ziarul de Iași.

Aceeași sursă arată că cel care a avut ideea jafului se află în arest la Iaşi, iar cel de-al doilea aşteaptă să fie judecat în penitenciarul de la Cricova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md