Investiție în viitorii PEDAGOGI din R. Moldova: 43 de milioane de lei alocate Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” pentru sporirea calității studiilor, inclusiv prin digitalizare


Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (UPSC) va implementa, în următorii circa doi ani și jumătate, un proiect menit să perfecționeze învățământul superior pedagogic prin creșterea capacității instituționale a UPSC de formare a specialiștilor calificați și competitivi în domeniul „Științe ale educației”, precum și să îmbunătățească mecanismele de asigurare a calității studiilor.
Bugetul total al subproiectului „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” este de peste 43 de milioane de lei sau peste 2 milioane de euro, banii fiind acordați de Banca Mondială în cadrul Proiectului „Învățământul Superior din Moldova”.
Lansarea subproiectului a avut loc marți, în prezența ministrului Educației și Cercetării Anatolie Topală, iar responsabilii de implementarea acestuia au menționat că urmăresc reconceptualizarea programelor de studii pedagogice din perspectiva integralizării, abordării praxiologice și digitalizării procesului de formare profesională.
Beneficiarii direcți ai subproiectului sunt cei 1 102 studenți ai UPSC de la programele de licență și master în domeniul prioritar „Științe ale educației”, beneficiarii indirecți fiind studenții universității care își fac studiile la învățământ cu frecvență redusă, dar și cei din alte domenii de formare profesională, în total 2 721 de studenți.
De asemenea, vor beneficia și cele 227 de cadre didactice și științifico-didactice titulare din universitate, precum și persoanele înscrise la programele de formare profesională continuă în cadrul centrelor instituționale de formare continuă –- în total 4 600 de persoane.
Subproiectul „Asigurarea calității și relevanței formării profesionale a viitorilor pedagogi prin programe de studii inovative și conexe la piața muncii” face parte din Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” ce se înscrie în reforma de modernizare a învățământului superior, inițiată în vara acestui an. În total, Guvernul Republicii Moldova investește 700 de milioane de lei pentru implementarea reformei.











































































