19:16:02 25.04.2024
Stiri

INVESTIGAȚIE Reuters: Cum și-a infiltrat Rusia rețeaua de agenți secreți în Ucraina și de ce a fost important Cernobîlul

Actualitate 29.07.2022 11:41 Vizualizări5236 Autor: Ziarul National
INVESTIGAȚIE Reuters: Cum și-a infiltrat Rusia rețeaua de agenți secreți în Ucraina și de ce a fost important Cernobîlul


Cu mult timp înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, Kremlinul și-a construit o rețea de agenți secreți pentru a-i netezi calea. O investigație Reuters arată că infiltrarea a fost mult mai profundă decât se bănuia, ceea ce explică unele „anomalii” ale războiului, precum și seria recentă de demiteri ale unor oficiali ucraineni și sutele de acuzații de „înaltă tradare”.

„În afară de inamicul extern, avem, din păcate, și un inamic intern, iar acest inamic nu este mai puțin periculos”, a declarat într-un interviu secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov. În momentul invaziei, spune Danilov, Rusia avea agenți în sectoarele ucrainene de apărare, securitate și aplicare a legii. El a refuzat să dea nume, dar a declarat că astfel de trădători trebuie „neutralizați” cu orice preț.

Anturajul președintelui Vladimir Putin care a pregătit războiul credea că, ajutată de acești agenți, Rusia va avea nevoie de o forță militară redusă și doar de câteva zile pentru a forța administrația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să demisioneze, să fugă sau să capituleze, au declarat pentru Reuters cinci persoane informate în legătură cu pregătirile de război de la Kremlin.

„Anomaliile” războiului din Ucraina. Cazul Cernobîl

În după-amiaza zilei de 24 februarie, când primele vehicule blindate ale armatei invadatoare a Rusiei ajungeau la centrala nucleară de la Cernobîl, întâlneau în cale o unitate ucraineană însărcinată cu apărarea faimoasei instalații, scena celui mai mare accident nuclear civil din istorie. În mai puțin de două ore și fără luptă, cei 169 de membri ai Gărzii Naționale ucrainene au depus armele. Rusia cucerise Cernobîlul, un punct-cheie menit să pregătească apropierea de capitala Kiev.

Căderea Cernobîlului pare o anomalie în războiul care durează deja de cinci luni: a fost o operațiune blitzkrieg reușită într-un conflict marcat în alte părți de o înaintare brutală, lentă și chiar fără succes a trupelor rusești, care întâmpină o rezistență cruntă din partea Ucrainei. O investigație Reuters a descoperit însă că succesul Rusiei la Cernobîl nu a fost un accident, ci a fost parte a unei operațiuni de lungă durată a Kremlinului pentru a se infiltra cu agenți secreți în statul ucrainean.

Documente și mărturii prezentate justiției dezvăluie rolul jucat de șeful securității de la Cernobîl, Valentin Viter, care acum se află în detenție și este anchetat pentru că a lipsit de la postul său. Viter este suspectat și de trădare, o acuzație despre care avocatul său spune că este nefondată.

În ziua invaziei, Viter, deși nu era prezent la post, l-a sunat pe comandantul unității din Garda Națională care era desfășurată la Cernobîl. „Cruță-ți oamenii”, l-ar fi sfătuit pe comandant înainte de venirea rușilor.

O sursă informată despre planurile de invazie ale Kremlinului a declarat pentru Reuters că agenți ruși au fost trimiși la Cernobîl anul trecut pentru a mitui oficialii și pentru a pregăti terenul pentru o preluare a controlului fără vărsare de sânge.

Biroul de Stat pentru Investigații al Ucrainei a declarat că investighează un fost oficial de top al serviciilor de informații, Andrii Naumov, suspectat de trădare pentru că ar fi transmis secrete de securitate de la Cernobîl unui stat străin.

De ce a eșuat planul Rusiei

Sursele Reuters au declarat că Moscova miza pe activarea unor agenți în așteptare infiltrați în interiorul aparatului de securitate ucrainean.

De asemenea, sursele au confirmat rapoartele serviciilor secrete occidentale potrivit cărora Kremlinul îl pregătea pe Oleg Țariov, un proprietar de hoteluri din Crimeea, pentru a conduce un guvern marionetă la Kiev.

Iar un fost procuror general ucrainean a dezvăluit pentru Reuters că politicianul ucrainean Viktor Medvedciuk, un prieten al lui Putin, avea un telefon criptat pentru a putea comunica cu Kremlinul. Medvedciuk se află acum într-o închisoare ucraineană în așteptarea procesului pentru acuzații de trădare care datează dinaintea invaziei rusești.

Deși Rusia a capturat Cernobîlul, planul său de a prelua puterea la Kiev a eșuat. În multe cazuri, agenții în așteptare pe care Moscova îi infiltrase nu au reușit să-și facă treaba, potrivit mai multor surse din Rusia și Ucraina. Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Danilov, a declarat că agenții și cei care îi coordonau credeau că Ucraina este slabă, dar s-a dovedit a fi o concepție „total greșită”.

Persoanele pe care Kremlinul conta ca fiind „pârghiile” sale din Ucraina și-au supraevaluat, în anii dinaintea invaziei, influența pe care o aveau. Kremlinul s-a bazat în planurile sale pe „clovni - știu câte ceva, dar spun întotdeauna ceea ce conducerea vrea să audă, pentru că altfel nu vor fi plătiți”, a declarat pentru Reuters o persoană apropiată de conducerea separatistă din estul Ucrainei.

Putin s-a trezit astfel într-un război prelungit, la scară largă, luptând pentru fiecare centimetru de teritoriu ucrainean și plătind pentru asta un preț uriaș.

Ce au reușit, totuși, agenții ruși infiltrați în Ucraina

Dar infiltrarea serviciilor secrete rusești a reușit într-o anumită privință: a semănat neîncredere în interiorul Ucrainei și a scos la iveală deficiențele Serviciului de Securitate al Ucrainei, SBU, care are o istorie complicată cu Rusia și care are acum sarcina de a-i „vâna” pe trădătorii și colaboratorii Moscovei.

Această agitație internă ucraineană a izbucnit parțial la 17 iulie. Într-un discurs video adresat națiunii, președintele Zelenski face un anunț surprinzător: l-a suspendat pe șeful SBU, Ivan Bakanov, pe care îl cunoaștea de ani de zile. Președintele a invocat numărul mare de angajați ai SBU suspectați de trădare.

Surse din cadrul forțelor de ordine ucrainene au declarat pentru Reuters că unii membri ai personalului SBU au povestit că nu au reușit să dea de Bakanov timp de mai multe zile după ce Rusia a invadat țara, ceea ce a sporit sentimentul de haos la Kiev.

Citiți continuarea articolului pe digi24.ro


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md